Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Technics SE-CA1080 - Po załączeniu wentylatora, błąd F-61

15 Paź 2013 13:05 2373 5
  • Poziom 9  
    Witam, mam wieżę technics'a SE-CA1080 po włączeniu gra normalnie, aż do momentu gdy wiatrak zaczyna się ruszać (ok -40db), gdy tylko zaczyna wchodzić na obroty, na wyświetlaczu pojawia się "F-61" i cała wieża się wyłącza.
    Czy to wina wentylatora czy jakiegoś układu załączającego? Czy powinien on chodzić cały czas, czy tylko załączany przy wysokiej temperaturze scalaka?

    Czy ten wentylator da się jakoś rozebrać i wyczyścić, wymienić silniczek?

    Mam 3 elementy: końcówka mocy, przedwzmacniacz z tunerem oraz Cd.
    Sterowanie głośnością przez potencjometr zaczyna skakać raz dodaje raz ujmuje i nie da się ustawić odpowiedniej wartości. Z pilota działa poprawnie. Na forum pisali, że może to być spowodowane brakiem jednego elementu z zestawu (u mnie brak magnetofonu) a może to wadliwy potencjometr?


    Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
  • Poziom 9  
    Czytałem te tematy ale rozwiązania nie znalazłem, rozebrałem wentylator, podłączyłem silniczek do baterii 9V- działa bez problemu, zmierzyłem jego rezystancję miał ok 20ohm. Potem znów podłączyłem do wzmacniacza (wyłączył się przy -20db) przy próbie ruszenia wentylatora błąd F-61, zmierzyłem rezystancję i miernik pokazał 3ohm. (czytałem, że sprawny ma mieć 20-30ohm)
    W jednej z kolumn, nie gra głośnik wysoko-tonowy, może mieć to wpływ na ten błąd?
  • Poziom 35  
    Wysokotonowy spalony czy nie grający nie ma znaczenia.
    To że czytałeś te tematy nie znaczy że zrozumiałeś. Poszukaj błędów wzmacniaczy technicsa związanych z wentylatorkami chłodzenia.
    Załączam manuala SE-CA1080
  • Poziom 36  
    sfera80 napisał:
    rozebrałem wentylator, podłączyłem silniczek do baterii 9V- działa
    Kolego przy 9V to każdy zadziała nawet ten zwarty on ma działać przy podłączeniu 1,5V i nie może mieć za dużego poboru prądu.
  • Poziom 9  
    Sprzęt już działa. Silniczek po wyczyszczeniu uruchamia się prawidłowo , w końcówce mocy było parę zimnych lutów.