Witam wszystkich,
chciałbym wrócic do tematu autorstwa motochrapka:
Zasilacz 1.25 do 25-30V10A z zabezpieczeniem zwarciowym
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2482003.html
W temacie tym kolega krzysztof723 przedstawił schemat zasilacza regulowanego 1,25 do 30V o wydajności do 10A. Mam kilka pytań dotyczących tego schematu.
Niestety powyższy temat jest zamknięty dlatego otwieram nowy.
Moje pytania to:
1.W jaki sposob dobiera się rezystory wyrównawcze tranzystorów mocy?
Czy można zastosować rezystory o różnych wartościach w jednym układzie, np: 0,47ohm i 0,56ohm .
2. Posiadam transformator z jednym uzwojeniem wtórnym (36V 500VA) więc rzeczą logiczną jest że nie osiągnę pełnej mocy przy małych napięciach wyjściowych zasilacza. Moje pytanie brzmi: co, waszym zdaniem, jest najbardziej rozsądnym rozwiązaniem:a) przezwojenie transformatora b) wykonanie innego zasilacza np. z wstępnym stabilizatorem fazowym.
3. Czy istnieje inny sposób by ograniczyć spadek mocy w zasilaczu przedstawionym wyżej zbudowanym na moim trafie.
Oczywiście jestem otwarty na wszelkie inne sugestie.
chciałbym wrócic do tematu autorstwa motochrapka:
Zasilacz 1.25 do 25-30V10A z zabezpieczeniem zwarciowym
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2482003.html
W temacie tym kolega krzysztof723 przedstawił schemat zasilacza regulowanego 1,25 do 30V o wydajności do 10A. Mam kilka pytań dotyczących tego schematu.
Niestety powyższy temat jest zamknięty dlatego otwieram nowy.
Moje pytania to:
1.W jaki sposob dobiera się rezystory wyrównawcze tranzystorów mocy?
Czy można zastosować rezystory o różnych wartościach w jednym układzie, np: 0,47ohm i 0,56ohm .
2. Posiadam transformator z jednym uzwojeniem wtórnym (36V 500VA) więc rzeczą logiczną jest że nie osiągnę pełnej mocy przy małych napięciach wyjściowych zasilacza. Moje pytanie brzmi: co, waszym zdaniem, jest najbardziej rozsądnym rozwiązaniem:a) przezwojenie transformatora b) wykonanie innego zasilacza np. z wstępnym stabilizatorem fazowym.
3. Czy istnieje inny sposób by ograniczyć spadek mocy w zasilaczu przedstawionym wyżej zbudowanym na moim trafie.
Oczywiście jestem otwarty na wszelkie inne sugestie.