Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Goclever 5065FMBT - Nie uruchmia się - czarny ekran

Geo.r 16 Oct 2013 20:09 2880 8
    Geo.r
    Level 9  
    Witam. Przeszukałem forum w poszukiwaniu rozwiązania mojego problemu i nic nie znalazłem. Otóż kilka dni temu chciałem użyć nawigacji i po naciśnięciu przycisku power nic... nawigacja się nie uruchomiła. Pierwszy raz mnie zawiodła, no może drugi - raz w Warszawie zgubiła mapę czy coś i musiałem wyjeżdżać z Warszawy na "czuja". Zostawiłem ją podłączoną do ładowarki w samochodzie na około 15 godzin i dalej nic. Po podłączeniu do komputera są widoczne zasoby w pamięci nawigacji i to co jest na karcie. Co sprawdzić na początek? Co mogło się popsuć? W serwisie odpisali mi, że naprawa w sumie będzie mnie kosztowała minimum 130 zł tzn że może być też więcej :). Czyli moim skromnym zdaniem się nie opłaca.
    sosarek

Level 43  
    Czy urządzenie było odblokowane, czy pracowało na oryginalnych mapach ? Czy po wyjęciu karty pamięci uruchamia się ? Należało by zrobić backup zawartości pamięci urządzenia, następnie wgrać od nowa oprogramowanie, dostępne chociażby tutaj :

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1498938.html
    http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=14306
    Geo.r
    Level 9  
    Nawigacji nie odblokowywałem, ale nie pracowała na oryginalnej mapie wgranej do niej przez producenta. Tzn pracowała na samym początku i jeszcze kilka razy, ale ogólnie nie za dużo. Ogólnie nie ingerowałem w oprogramowanie samej nawigacji. Miałem tylko kartę a na niej inną mapę, kilka filmików i to chyba wszystko. Po wyjęciu karty dalej nic się nie dzieje. Wczoraj rozkręciłem nawigację. Oczywiście nie mam żadnego sprzętu, ale tak naprawdę nie wiem do czego dotknąłem wewnątrz, pierwszy raz od momentu awarii się odezwała. Po naciśnięciu przycisku power usłyszałem taki dźwięk kiedy nawigacja się wyłącza z powodu wyczerpanej baterii. Obejrzałem baterię - wygląda normalnie, nie jest spęczona czy coś takiego.
    sosarek

Level 43  
    W drugim linku punkt 4.1 masz opis wgrania oprogramowania do nawigacji. Czy na ekranie po podłączeniu ładowarki pokazuje się stan ładowania ?
    Geo.r
    Level 9  
    Niestety na ekranie nic się nie pojawia. W zależności od tego czy nawigacja jest włączona czy też wyłączona pali się albo niebieska albo czerwona dioda. Po podłączeniu do komputera też nic się na ekranie nie pojawia.
    sosarek

Level 43  
    Najlepiej byłoby podmienić baterię na inną w celu sprawdzenia.
    Geo.r
    Level 9  
    Jak to zrobić, bo widziałem, że bateria ma na wyposażeniu jakąś elektronikę? W którym miejscu podpiąć baterię? Poza tym dlaczego nie działa kiedy jest podłączona do ładowarki?
    sosarek

Level 43  
    Wylytować oryginalną i w to miejsce wlutować inną. Nie działa, ponieważ jeśli jest uszkodzona bateria to urządzenie nie ma wystarczającego prądu do uruchomienia.
    Geo.r
    Level 9  
    Witam
    Nawigacja już działa. Kolega, który jest elektronikiem i automatykiem naprawił mi ją. Okazało się, że niestety po dwóch latach używania zaśniedziała taśma łącząca ekran z resztą urządzenia. Nieco przyciął taśmę, założył ponownie i działa jak poprzednio. Powiedział tylko, że to się mogło udać tylko raz. Następnym razem nie będzie czego ucinać :).
    Nawigacja po naprawie działa już około 2 lata.
    Pozdrawiam