Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Zlecę] Samowystarczalna kamera (CCTV) do obserwacji zwierzat w nocy

ajaf 18 Oct 2013 01:18 2544 22
Optex
    ajaf
    Level 9  
    Witam!

Pracuję nad projektem o wpływie nietoperzy owocożernych na plantacje owoców na Mauritiusie. Potrzebuje kamery do monitorowania sadow w nocy by przeanalizowac aktywnosc nietoperzy i innych zwierzat, zywiacych sie owocami.
    Problemem jest brak dostępu do prądu. Chcialbym uzyc kamery przemyslowej (CCTV) z akumulatorem i panelem slonecznym, ktora dziala by w nocy a ladowala sie w dzien. Oczywiscie nie mam zielonego pojecia jak takie cos zmontowac i na ile by sie to sprawdzalo. zamiast nagrywania, uzylbym opcji zdjec co np. 10min, by oszczedzic na energii i czasie analizy takich danych.
    Oprócz tego, trzeba jakoś rozwiązać problem z zapisywaniem danych. Sa kamery z wbudowanym wejsciem na karte SD ale nie wiem na ile rozdzielczosc takich zdjec bedzie wystarczajaco dobra.
    Mój budżet to około 750-1000zł na jeden zestaw monitorujący - potrzebuję ich około 5. Zasieg widocznosci chalbym by bylo okolo 20m.
    Jezeli ktos bylby w stanie zaprojektowac cos tagiego i mniej wiecej wycenic prosze o kontakt na: r.oleksy.06@aberdeen.ac.uk
    Wiecej szczegolow mailem, albo mozemy sie umowic na skype.

Pozdrawiam i mam nadziej, ktos bedzie w stanie pomoc:)
    Contact the author of the topic by Private Message (PM icon).
  • Optex
    gradek83
    Level 42  
    Może fotopułapki by się nadały do tego.
    ajaf
    Level 9  
    Zasięg foto pułapek jest dość ograniczony więc mam wrażenie że nie będą się nadawać. Zaawansowany sprzęt jest znów bardzo drogi. Dlatego wykorzystanie CCTV wydaje się dość dobrym rozwiązaniem, jeżeli da się to zrobić.
  • Optex
    Pawel2420
    Level 31  
    Zamieść to ogłoszenie w dziale "Zabezpieczenia stacjonarne".
    kortyleski
    Level 43  
    A nie prościej wykorzystać cyklicznie odpalany aparat cyfrowy z podświetlaczem IR?
    Oczywiście wszystko w odpowiedniej, hermetycznej obudowie
    el_sys
    Level 14  
    Witam, nie sądzę, aby ktoś podjął się wykonania urządzenia w podanym przedziale cenowym.
    Urządzenie, które ma rejestrować obrazy w nocy może działać na bazie światła widzialnego (w tym przypadku ten wariant odpada) lub wykorzystując podczerwień. Może warto zastanowić się nad dodaniem mocnego doświetlacza IR do fotopułapki? Wszystko zależy od typu fotopułapki, zastosowanej optyki itd. Zlecenie wykonania projektu, który ma działać wg założeń przekroczy wielokrotnie koszt fotopułapki, kolejne kopie urządzenia będą już znacznie tańsze od prototypu.
    ajaf
    Level 9  
    Jak zamieszcze w dziale 'zabezpieczenia stacjonarne' to zostanie usuniety. Najwyrazniej duzo juz o tym bylo.
    Ja potrzebuje konkretnego projektu, ktory bedzie dzialal. choc powoli zaczynam powatpiewac w jego mozliwosc.
    Kortyleski, mozesz powiedziec wiecej o tych cyfrowych? jak to zloze i jak ustawie by cyklicznie robilo zdjecia? no i znow problem baterii, bede musial czesto jezdzic je zmieniac- czy jest jakis inny sposob?

Dodano po 3 [minuty]:

w sumie moze i racja, moze za bardzo kombinuje. Jesli doswietle fotopulapke moze faktycznie otrzymam lepszy obraz. Wydawalo mi sie ze kamery CCTV maja lepsza jakosc obrazu i sa tansze.
    el_sys
    Level 14  
    kortyleski wrote:
    A nie prościej wykorzystać cyklicznie odpalany aparat cyfrowy z podświetlaczem IR?
    Oczywiście wszystko w odpowiedniej, hermetycznej obudowie

Pytanie, czy Kolega zmieści się w bużdżecie...Żeby sterować zdalnie aparatem trzeba mieć aparat z możliwością sterowania pilotem bezprzewodowym lub przez przewód albo zmodyfikować aparat (utrata gwarancji), do tego odpowiednia obudowa, układ sterujący wyzwalaniem i zasilanie....
    Urządzenie jest do zrobienia, jednak nie w podanej kwocie, chyba, że Kolega otrzyma wskazówki i sam wykona wszystko.
    ajaf
    Level 9  
    Jeszcze dodam, ze ja potrzebuje prokjektu, nie koniecznie wykonania. Chodzilo mi o projekt urzadzenia, jego parametry i mniej wiecej wycene.
    el_sys
    Level 14  
    ajaf wrote:
    Jak zamieszcze w dziale 'zabezpieczenia stacjonarne' to zostanie usuniety. Najwyrazniej duzo juz o tym bylo.
    Ja potrzebuje konkretnego projektu, ktory bedzie dzialal. choc powoli zaczynam powatpiewac w jego mozliwosc.
    Kortyleski, mozesz powiedziec wiecej o tych cyfrowych? jak to zloze i jak ustawie by cyklicznie robilo zdjecia? no i znow problem baterii, bede musial czesto jezdzic je zmieniac- czy jest jakis inny sposob?

Dodano po 3 [minuty]:

w sumie moze i racja, moze za bardzo kombinuje. Jesli doswietle fotopulapke moze faktycznie otrzymam lepszy obraz. Wydawalo mi sie ze kamery CCTV maja lepsza jakosc obrazu i sa tansze.

Pozostaje pytanie odnośnie optyki w fotopułapce - nawet mocny oświetlacz może nie rozwiązać problemu. Pozostaje też kwestia ostrości - jeśli fotopułapka robi dobre zdjęcia na 5m nie oznacza to, że jakość będzie podobna na 20m. Jeszcze jedna kwestia - na tych 20m bez zoomu za wiele widać nie będzie, nietoperze są małe....

Oświetlacz powinien mieć dyfuzor, żeby obiekty były oświetlone równomiernie.
    ajaf
    Level 9  
    No wlasnie problem z widocznoscia wchodzi w gre, nie wiem czy CCTV ma lepsza ale jakos zawsze mi sie wydawalo ze tak,patrzac na obrazy z monitoringu. Dodam ze nietoperze te sa bardzo duze, do 700g plus prawie 1m rozpietosci skrzydel, wiec powinny byc dosc latwe do zobaczenia (widac je w nocy golym okiem, jednak widomo na czarnym tle sa to tylko zarysy i szum trzepotu skrzydel)
    el_sys
    Level 14  
    ajaf wrote:
    Jeszcze dodam, ze ja potrzebuje prokjektu, nie koniecznie wykonania. Chodzilo mi o projekt urzadzenia, jego parametry i mniej wiecej wycene.

Żeby wykonać dobrze działające urządzenie, trzeba wykonać min. jedną sztukę. Rozumiem, że chodziło o projekt bez działającego egzemplarza ? Takich rzeczy się raczej nie praktykuje.
    ajaf
    Level 9  
    chodzi mi o instrukcje jak zlozyc cos takiego i narysowany projekt. oczywiscie jesli chodzi o testy to racja, bedzie trzeba to zrobic, jestem w stanie pokryc koszty ale najlepiej jakbym mogl sam to przetestowac i poskladac (majac instrukcje). No i bede musial byc w stanie to zlozyc na mauritiusie, nie bede mogl przewiezc gotowych egzemplarzy, czesc czesci musze kupic na mauritiusie, jedynie panele i kamery zabralbym ze soba.
    Pawel2420
    Level 31  
    Aparaty firmy Canon mają możliwość wpisania skryptu (programu), który może wykonywać cyklicznie zdjęcie. W nocy jednak będzie potrzebna będzie lampa błyskowa pracująca w zakresie widzialnym. Większość aparatów ma budowany filtr IR bardzo skutecznie zmniejszający czułość w tym zakresie. Nie można więc zastosować oświetlacza IR.
    Można spróbować wydłubać filtr z aparatu. Ta operacja wiąże się jednak z dużym ryzykiem uszkodzenia sprzętu.
    el_sys
    Level 14  
    Proszę zrozumieć, że w ten sposób nie załatwi Pan tematu, myślę, że Koledzy się ze mną zgodzą. Pierwsza sztuka musi być złożona i przetestowana przez konstruktora. W czasie testów wyjdą wszelkie niedociągnięcia i na miejscu będzie można dokonać poprawek.
    Wtedy dopiero można myśleć o wyprodukowaniu kolejnych egzemplarzy.
    ajaf
    Level 9  
    Musze myslec o kosztach, orginalny budzet jaki otrzymalem to 5tys zl., i wydawalo mi sie ze wystarczy to na conajmniej 5 zestawow monitorujacych. wyglada na to ze koszty sa o wiele wieksze niz przewidywalem.
    Originalnie, mialem miec ludzi do obserwacji sadow, ale stwierdzilem ze ludzka widocznosc w nocy jest tak ograniczona, ze zwykle CCTV wylapie wiecej i nie bedzie problemu z przewozeniem wolontariuszy po calej wyspie, plus kamera zmniejszy koszty i zaoszczedzi czas. No ale zaczynam sie powoli uswiadamiac, ze tylko teoria brzmi banalnie
    el_sys
    Level 14  
    Pawel2420 wrote:
    Aparaty firmy Canon mają możliwość wpisania skryptu (programu), który może wykonywać cyklicznie zdjęcie. W nocy jednak będzie potrzebna będzie lampa błyskowa pracująca w zakresie widzialnym. Większość aparatów ma budowany filtr IR bardzo skutecznie zmniejszający czułość w tym zakresie. Nie można więc zastosować oświetlacza IR.
    Można spróbować wydłubać filtr z aparatu. Ta operacja wiąże się jednak z dużym ryzykiem uszkodzenia sprzętu.

Dlatego też aparat może nie być dobrym rozwiązaniem. Nie wiem czy będzie możliwe zastosowanie lampy błyskowej w tym przypadku. Na ten temat powinien wypowiedzieć się autor postu.
    ajaf
    Level 9  
    Nie wiem czy lampa blyskowa bedzie lepsza niz IR. Wolalbym jednak lampy nie uzywac, mimo wszystko jest to za ostre swiatlo i bedzie mialo wiekszy wplyw na zwierzaki niz IR. Nawet jesli nie wystraszy nietoperzy- co jest prawie pewne, wystraszy inne potencjalne zwierzeta.
    gradek83
    Level 42  
    W foto pułapce masz wszystko w jednym pudełku dodatkowo można zapewne wymieniać optykę na szerokokątną przez co promień widzenia można zwiększyć, dodatkowo czujniki ruchu plus podświetlanie na podczerwień a dane zapisywane na karcie. Poszukaj SpyPoint oni sporo takich pułapek różnego rodzaju mają. Monitoring kamerami CCTV to o wiele za droga zabawa.
    Pawel2420
    Level 31  
    Zawodowo zajmuję się projektami takich kamer. W przypadku wykonania specjalnego urządzenia suma 1000 zł na kamerę jest wystarczająca (nawet na taką 5MPx) ale pod
    warunkiem, że będziesz potrzebował ich większą ilość a nie tylko 5 sztuk. Dla tak malej ilości musisz szukać gotowych produktów.
    ajaf
    Level 9  
    Dzięki, nie wiem czemu myślałem CCTV będzie tasze i bardziej opłacalne.

Dodano po 1 [minuty]:

Paweł, Maksymalnie potrzebuje 10 szt, jeśli to coś zmienia.
    Pawel2420
    Level 31  
    W przypadku nietypowego urządzenia robionego na zamówienie pojawia się duży stały koszt niezależny od ilości zamówionych egzemplarzy.
    kortyleski
    Level 43  
    Wracam do aparatu. Mam w domu żoninego soniaka który doskonale widzi w IR, nie wiem czy zapomnieli o filtrze? Kosztował 200 zł nowy. Do tego dochodzi akumulator( 50 zł) obudowa ( 200 zł) elektronika sterująco doświetlająca ( ok 100 zł) i robocizna tego co to poskłada ( w moim przypadku ok 150 zł netto). wyzwalanie to oczywiście ingerencja w aparat ale to nie problem, gwarantem jest producent urządzenia a nie komponentu. Teraz parametry - na jednej solidnej led IR do 20 metrów wyjdzie doświetlone zdjęcie, raz na 3-4 dni trzeba będzie naładować akumulator i ewentualnie podmienić kartę w aparacie.

Niemniej jednak trzeba by wykonać prototyp i go przetestować.