Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

KME DIEGO schemat podłączeń instalacji

Lemon 26 Sep 2006 20:01 60297 51
SterControl
    Mebelmen
    Level 11  
    Witam i bardzo proszę o pomoc.
    Mianowicie sądziłem że jeśli działa kabel na USB od Nokii 3310 to i kabel na Com-ie do tejże Nokii też zadziała z moim komuterem Bingo M.
    Odciąłem wtyk i podłączyłem sygnały:
    1. Masa
    2. K
    3. L
    zgodnie ze schematem wyprowadzeń sygnałów komutera Bingo, który znalazłem na forum.
    podłączyłem to do kompa i nic. Zamieniłem sygnały K i L i dalej brak połączenia.
    Czy mój kabel będzie działał? Jeśli tak to co żle zrobiłem.
    P.S.
    Kabel jest sprawny.
  • SterControl
    hiubizx
    Level 11  
    Wydaje mi się że kabel na com'a ma inny scalak i kabel powinien byc na usb.

--
    Pozdr
    Hubi
  • SterControl
    Zajec2000
    Level 12  
    a umnie nie dzala mam kabel usb z pl-2303hx i po odlonczenu go do centralki AKME Diego i Uruchomnienu programu akme nie dzala znaczy nie loncyz sie z centralka LPG ?? normalny intefejs na rs lonczy sie bez problemow
    Witoldinho
    Level 14  
    Mam mały problemik z komunikacją interfejsu z sterownikiem gazu Mianowicie interfejs zainstalował się bezproblemowo system go widzi porty com poustawiane są prawidłowo.Problem jest taki że po odpaleniu programu nie mam żadnych odczytów działa tylko jedna funkcja włączania i wyłączania gaz benzyna i nic pozatym.Zadziałała też funkcja ustawień fabrycznych (oczywiście po kliknięciu na nią silnik zgasł i mam zresetowany sterownik).Nie mam żadnych odczytów także nie mogę jej zaprogramować na nowo. Jest to sterownik KME DIEGO sekwencja.Aha mam dwa programy do KME diego rozne wersje i brak komunikacji
    michal__
    Level 16  
    Witam!
    A a chce zrobić interface do Sirocco (taki sam chyba jak dla Diego) z tym że chce wykorzystać emulator pl-2303hx z kabla USB do telefonu Sony Ericsson T68. Jak myślicie, da rade z tego 2303hx sie polaczyc?
    Pozdrawiam!
    larry_derby
    Level 12  
    ostatnio kupiłem taki interfejs KME-USB na allegro za 45 zł. Czy przeróbki kabla z telefonu komórkowego są warte zaoszczędzenia 10 - 15 zł ???

Jeżeli występują problemy z komunikacją z instalacją to należy sprawdzić czy przypadkiem gazownik nie zamienił lini k i l miejscami aby ustrzec sie przed grzebaniem w instalacji na gwarancji.
    ppmody
    Level 1  
    Witam.
    Mam gaz ze sterownikiem Diego. Chcę zrobić kabel do komunikacji pomiędzy Laptopem(Vista) a w/w sterownikiem.
    Widziałem schemat umieszczony na początku tematu, czytałem wypowiedzi i po zmontowaniu nasuwają mi się pytania co do braku komunikacji.
    1. Napięcie 12V podawane na wtyczkę sterownika ma być stabilizowane (LM7812...) czy np. bezpośrednio z zapalniczki?
    2. Prędkość połączenia i inne ustawienia portu COM - jakie?
    3. Przejściówka USB-RS232 (na układzie PL2303 z kwarcem i jescze jakimś układem scalonym); można bezpośrednio z tego do sterownika, czy jednak bez max232 się nie obejdzie?

Z góry dzięki za pomoc.
    Pozdrowionka.
    lu1227
    Level 2  
    Mam problem..Wykonałem ten interface LPG co jest wyżej schemat elegancko na płytce PCB elementy kupiłem w sklepie elektronicznym polutowałem,niemam wejscia RS232 w lapku ACER i nawet kupiłem przejscie z RS na USB oparty na chipsecie PROLIFIC wszystko zrobiłem jak trzeba.Moja intalacja to KME DIEGO sekwencja podłaczyłem interface wgrałem drivery i lipaaa.w programach KME na dole pisze na czerwono brak komunikacji nawet wybrałem port 3 COM bo na tym sie zainstalował ten interface.POMOCY albo ten nschemat jest do Bani niewiem
    Bilyboy
    Level 12  
    panowie o co chodzi ??? mam sterownik SIROCCO zrobiłem ten układzik i nie działa wyskakuje błąd komunikacji. sprawdziłem dokładnie wszystko polutowane jest jak trzeba. pomóżcie

Dodano po 2 [minuty]:

Dulan
    Level 26  
    Ktoś orientuje jaką nazwę lub symbol ma ten wtyk do KME, ew gdzie to można nabyć?.
    Potrzebuję dokupić taką wtyczkę typ męski, bo wkładani pinów, to taka lekka partyzantka :D
    nianiul
    Level 12  
    Wtyk do Diego można w bardzo łatwy sposób zdobyc ze starego zasilacza komputerowego ATX. Trzeba tylko wyciąć odpowiednią część tego złącza , nalezy zwrócić uwage na przekroje zewnętrzne plastikowych szpilek z gniazada. Na pewno się da bo jak tak zrobiłem do swojego interfejsu. Ja mam Scirocco , ale to to samo co KME.
    Dulan
    Level 26  
    Wtyczka od interfejsu ma być rodzaju "męski" i są to 4 szpilki. Wiem, że w nieco starszych sterownikach były wtyczki, które można było pozyskać z wtyczek zasilacza ATX.
    W przypadku wtyku o którym piszę prędzej można by użyć pinów z płyty głównej, ale pewnie byłyby i tak zbyt grube.
    Udało mi się znaleźć bez problemu na "szrocie" od jakiegoś Berlingo z włoskiej instalacji alarmowej, a konkretnie od syreny alarmowej idealnie ten sam wtyk, który był mi potrzebny. Koszt to 5 zł (wtyk męski i żeński + okablowanie gratis).
    Pewnie w jakichś Alfach lub Fiatach coś takiego też znajdzie.
    sybirrr
    Level 10  
    Chciałbym się spytać czy komuś udało się zrobić w końcu ten interfejs w oparciu o kabel z telefonu?
    Jeśli tak to prosiłbym o podanie jakiego kabla użył, i czy wystarczyło tylko zmienić końcówkę, czy trzeba jeszcze coś kombinować.
    Pilnie potrzebuje wyregulować swoją instalację, a na kabel z Allegro musiałbym czekać kilka dni. Chyba, że ktoś zna jakiś sklep z tego typu interfejsami w Wielkopolsce? Bądź ma taki na sprzedaż? Dokładnie to potrzebuje to do Sirocco.

Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam.
    Dulan
    Level 26  
    Tak. Kabel na chipie Prolific do nokii. Odcinasz końcówkę i zostawiasz kabelki TX-RX i GND.
    Instalujesz sterowniki i soft.
    Tyle.
    sybirrr
    Level 10  
    Udało mi się zdobyć kabel od nokii 6020. Kiedy podłączam go do komputera to instaluje mi sterownik o nazwie "Prolific..." także to pewnie kabelek na chipie Prolific.
    Wtyczkę do sterownika od gazu zrobiłem ze starego zasilacza komputerowego.
    Niestety podczas próby podłączenia program od LPG cały czas pokazuje "Błąd komunikacji". Poprawnie wykrywa port, tj. COM 3, także podejrzewam że kabelek jest ok.
    Możliwe że popełniłem błąd podczas łączenia tego wtyku. Masę znalazłem bez problemu, niestety miałem problem ze znalezieniem przewodów TX oraz RX. Oprócz masy pozostały mi 3 przewody, na dwóch na mierniku wyskakiwało mi napięcie ok. 3,5V, natomiast na trzecim nic nie pokazywało.
    Zaznaczam że kabel ten jest pod USB (nie wiem czy to ma jakieś znaczenie).
    Mógłby ktoś pomóc? Dlaczego nie mogę się połączyć?
    Dulan
    Level 26  
    Zamieniłeś przewody. Zamień TX z RX. Na jednym z nich (chyba na TX) masz mieć ponad 3V cały czas. 5V nie używasz więc Ci niepotrzebny.
    sybirrr
    Level 10  
    Problem w tym że ja na 2 przewodach mam ok 3,5 V. Nie mam przewodu z 3V i przewodu z 5V. Podejrzewam, że to ma związek z tym iż kabel pochodzi od telefonu. Jak podłącze przez przypadek te 5V to coś stanie się z centralką od gazu? Czy mogę bezpiecznie kombinować?
    Dulan
    Level 26  
    sybirrr wrote:
    Problem w tym że ja na 2 przewodach mam ok 3,5 V. Nie mam przewodu z 3V i przewodu z 5V. Podejrzewam, że to ma związek z tym iż kabel pochodzi od telefonu. Jak podłącze przez przypadek te 5V to coś stanie się z centralką od gazu? Czy mogę bezpiecznie kombinować?

To zdecyduj się czy masz te 5V czy nie.
    Ponad 3V to znaczy ponad czyli 3,5V. Możesz dowolnie mieszać kablami, nic się nie stanie.
    sybirrr
    Level 10  
    Nie mam 5V. Tak jak pisałem są 2 przewody z 3,5V.
    Jutro będę kombinować wszystkie możliwości, mam nadzieję że jakoś uda się połączyć.

Dziękuję kolego za pomoc. Pozdrawiam.
    Certino
    Level 17  
    Witam. Ja mam sirocco, więc ten sam wtyk (zresztą linie są te same wszędzie tylko w różnej kolejności). Zakupiłem sobie kabelek do telefonu nokia 2650 firmy foof :) (kabel jest z konwerterem razem już na usb) i śmiga pięknie. Wtyk dorobiłem z wtyczki 20 pin starego zasilacza atx. Kabel jest zasilany z usb, z centralką łączę tylko rx, tx i masę. Pozdrawiam
    brava1.4
    Level 10  
    witam , podrzuci ktoś skąd mogę ściągnąć oprogramowanie do centralki protec digital/ orion/ bingo
    z góry wielkie dzięki