logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

płyta asus p3b-f nie obsługuje procesorów pentium

18 Mar 2005 09:48 5036 7
REKLAMA
  • #1 1325187
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 1325991
    BOGUSS4
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    WITAM !

Problem najprawdopodobniej dotyczy magistrali FSB.
    Powinno być 100 MHz a nie 66.
    Poszukaj zworek , mnożnik procesor ustawi sobie sam.

Bogdan
  • REKLAMA
  • #3 1326157
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10427
    Przeciez to bez roznicy czy jest 100Mhz czy 66Mhz procesor i tak sie wlaczy, oczywiscie ten na 100Mhz.

:arrow: despi69
    PIII 500Mhz tez jest na 2.0V, za to PII 300Mhz moze potrzebowac 2.8V z jadrem Klamath, ten z jadrem Deschutes wymaga 2.0V.
    Czy po zamntowaniu plyta w ogole nie startuje? Czy startuje ale nie ma obrazu? (bios nie startuje).
    Probowales odlaczyc wszystko od plyty (dyski,karty) i zostawic tylko karte graficzna i sprawdzic czy sie wlaczy?
    Ten GF to chyba masz na AGP, a nie na PCI? Probowales uruchomic z inna karta np. na PCI?
  • REKLAMA
  • #4 1326212
    airnox
    Poziom 24  
    Ocena: 21
    Witam!
    Mam tą samą płytę. Miałem podobny problem. Zaktualizowałem BIOS do 1008.004 i poszło bez problemu. Spróbuj poruszać kartą, prockiem a nawet wtyczką od klawiatury. U mnie na Abicie pomogło poruszanie wtyczką od klawiatury.
  • #5 1400928
    zatiro
    Poziom 17  
    Ocena: 1
    Witam.
    Czy ktoś może mi powiedzieć jaki jest konkretny typ kości w której siedzi bios. Kiedyś wyjąłęm i pomieszały mi się z innymi i teraz nie wiem jaka kość powinna być w płycie głównej p3bf asusa.
  • REKLAMA
  • #6 2171171
    stan7
    Poziom 12  
    Witam
    Z tymi niedziałającymi prockami to moze być wejscie na plycie na procki. Też miałem taki problem ze nie chciala startowac plyta i dopiero po docisnieciu procka wstala i wstaje nadal. Ogolnie mozna probowac dociskac wszystko :) Dzieje sie tez tak nie tylko na tej plycie asusa.
  • #7 2172818
    slawoslaw
    Poziom 18  
    Ocena: 14
    witam. Masz tutaj dobry "manual" do tej płyty. poczytaj .na pewno Ci sie przyda A podejrzewam ze plyta nie startuje przez pamięci podloz inny modul pamieci najlepiej z FSB 100 MHZ..Pozdrawiam.

kurde.. nie chcialem prowizji za ten plik : sciagac z tad : http://www.motherboards.org/files/manuals/1/p3bf-104.pdf
  • #8 5663436
    draconus
    Poziom 2  
    A tak przy okazji zapytam, jaki najszybszy procesor można podpiąć do tej płyty bez stosowania przejściówek, przelotek, etc, bez żadnej czarnej magii z biosami? Mam teraz P III 450 i chciałbym dokupić coś koło 1GHz. Dałoby się?

Serdecznie pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada płytę główną Asus P3B-F i próbuje zastąpić procesor Celeron 433 MHz Pentium II 300 MHz oraz Pentium III 500 MHz, jednak płyta nie uruchamia się z tymi procesorami. Próby obejmowały różne ustawienia zworkami, aktualizację BIOS-u do wersji 1008.004, testy z różnymi modułami pamięci (PC133 i PC100) oraz kartą graficzną GF2 MX 400. Podejrzewano niewystarczającą moc zasilacza (200 W) oraz uszkodzony stabilizator napięcia na płycie. W odpowiedziach wskazano, że problem może dotyczyć magistrali FSB, która powinna być ustawiona na 100 MHz zamiast 66 MHz, oraz napięcia procesora – Pentium II 300 MHz z rdzeniem Klamath wymaga 2.8 V, a z Deschutes 2.0 V. Zalecano sprawdzenie poprawności osadzenia procesora i innych komponentów, testowanie z minimalnym zestawem podzespołów, a także wymianę modułów pamięci na kompatybilne z FSB 100 MHz. Podano link do instrukcji obsługi płyty Asus P3B-F. W dyskusji pojawiło się także pytanie o najszybszy procesor kompatybilny z tą płytą bez dodatkowych modyfikacji, sugerując Pentium III około 1 GHz jako potencjalny wybór.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA