Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Uniden ezi33xlt Nie odbiera częstotliwości

Telefaks 18 Oct 2013 20:49 6456 7
Nazwa.pl
    Telefaks
    Level 9  
    Witam! Od niedawna jestem posiadaczem Unidena ezi33xl.
    Zakupiłem go dla podsłuchiwania służb: policja (radiowozy), pogotowie, straż miejską i ogólnie częstotliwości powietrze. Wieża itd. Wyszukałem na stronach częstotliwości i na wszystkich jest cisza! Nawet nie słychać VOLMETu który mówi po angielsku cały czas. Mieszkam na 2 piętrze w centrum Warszawy. Rozumiem, lotnisko jest daleko, ale czemu nie słyszę innych? Czasami przeleci taksówka albo jakaś ciężarówka z gruzem, i już! Z koleją tak samo. Na podanych częstotliwościach cisza, chociaż mieszkam niecały kilometr od dworca i innych rzeczy kolejowych. Ktoś pomoże? Z góry dziękuje! (Jestem dyslektykiem więc proszę nie wykreślajcie mnie od razu dziękuje)
  • Nazwa.pl
  • Helpful post
    SP5ANJ
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Witam.

Telefaks wrote:
    Wyszukałem na stronach częstotliwości i na wszystkich jest cisza!

Jeżeli odbierasz w Centrum Warszawy w paśmie VHF i nic nie słyszysz to jedynym co mogło się zdarzyć , to :
    - awaria odbiornika.

Quote:
    Nawet nie słychać VOLMETu który mówi po angielsku cały czas.

To już faktycznie "porażka'. :cry:

Dla samej próby - sprawdź poziomy sygnałów w przedziale UHF 420-430 MHz.
    Tam mam sygnały średnio S9+60dB (5µV + 60dB = 5000µV).
    Przykładowo ja osobiście mam problemy z nadmiernym poziomem sygnałów w paśmie VHF i UHF, gdzie stosuję bardzo często tłumik - 20dB czy nawet -30dB.

Reasumując :
    - oddać radio natychmiast do sklepu jak jest na gwarancji.
    - wymienić oryginalną antenkę na jakąkolwiek inną, która zawsze będzie lepsza od tego czegoś wystającego z odbiornika.
    _____

Sprawa najważniejsza to :
    " (Jestem dyslektykiem więc proszę nie wykreślajcie mnie od razu dziękuje) "
    Dyslektyk nie może byś Dysmózgiem i powinien myśleć a przyjaznych podpowiedzi szukać chociażby na elektrodzie . :!:

W czasie pisania postu pod okienkiem wpisu jest klawisz Uniden ezi33xlt Nie odbiera częstotliwości , z którego należy skorzystać przed wysłaniem wiadomości na serwery elektrody.
    Wyprzedzając kolejne pytania w sprawie pomocy przy pisaniu to zauważ, że po lewej stronie okienka są :

-----
    Tym razem "odpuszczam" Twoje wyjaśnienia regulaminowe ale w następnym będzie stosowany tylko regulamin tego Forum.

Pozdrawiam.
  • Nazwa.pl
    Telefaks
    Level 9  
    Dziękuje za odpowiedź :)

Na uhf 420-430 rzeczywiście łapie szumy, albo raczej sygnały.

Na skanerze mam vhf low i high, więc tak

Rano na vhf high złapałem tylko dwie rozmowy i parę szumów gdy stałem przy oknie.
    O tej samej porze i miejscu na vhf low tylko jeden szum.

I co się tyczy spróbowania innej anteny to nie mogę ponieważ nie mam. A drugiej nie będe kupował ponieważ nie wiem czy jest to urządzenie sprawne.

Z góry dziękuje za pomoc.

Dodano po 42 [minuty]:

I jeszcze jedno. Czy ktoś może podpowiedzieć co mam robić? Mogę wymienić, ale mam na to tylko tydzień. Może to nie jest wina sprzętu? Jest to dziwne ponieważ mieszkam obok komisariatu, szpitala (który jest bardzo ruchliwy) i obok kolei!
  • Helpful post
    SP5ANJ
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Witam.

Telefaks wrote:
    Na uhf 420-430 rzeczywiście łapie szumy, albo raczej sygnały.

Coś mi się zdaje, że nie do końca opanowałeś ten odbiornik.
    Poziom blokady szumu zwaną SQ, ustaw w położenie takie, aby ustawiając (kręcąc) od skrajnej lewej w prawo - zatrzymać już po lekkim zamknięciu się tej blokady.

Quote:
    I co się tyczy spróbowania innej anteny to nie mogę ponieważ nie mam. A drugiej nie będe kupował ponieważ nie wiem czy jest to urządzenie sprawne.

O żadnym kupowaniu mowy być nie może. :D

Zrobisz samemu za niecałe 5 zł./sztuka.

Kupujesz złącze BNC (wtyk "chłopiec") i wlutowujesz w żyłę środkową - tak aby nie zewrzeć z ekranem BNC - kawałek pręta, przewodu (sztywnego), czy nawet kawałek kabla sieciowego fi 2,5mm w koszulce .

Jak zrobić i ile uciąć w dopasowaniu od zadanej częstotliwości, masz pokazane i wyliczone na rysunku :

Quote:
    Czy ktoś może podpowiedzieć co mam robić? Mogę wymienić, ale mam na to tylko tydzień.

Wymień u sprzedawcy nawet jak nie jesteś pewien czy dobry czy nie.

Quote:
    Może to nie jest wina sprzętu? Jest to dziwne ponieważ mieszkam obok komisariatu, szpitala (który jest bardzo ruchliwy) i obok kolei!

Jeżeli znasz częstotliwości pracy tych nadajników i dalej nie odbierasz - to tylko wymiana na nowy.

Pozdrawiam.
    Telefaks
    Level 9  
    Nie rozumiem o co chodzi z tym kręceniem do skrajnej itd. Można dokładniej? :)

Dodano po 20 [minuty]:

a jak już mówimy o zrobieniu własnej anteny, to nie rozumiem co to jest za ekran?
    mam po prostu wlutować w sam środek tam gdzie jest rurka plastikowa? a co pierwsze, wymienić czy zrobić antenę?

Dodano po 2 [minuty]:

jeśli chodzi o sq to jest tam takie coś. można ustawić od 0-10. trochę rozumiem o co w tym chodzi lecz o co Panu chodziło z tym kręceniem i żeby zatrzymać po lekkim zamknięciu się tej blokady?
    puszak
    Level 28  
    Chodzi o to żeby kręcąc w prawo potencjometrem sq zatrzymać go w od razu gdy szum ucichnie.
  • Helpful post
    Batnini
    Level 20  
    Volmet nadaje z wieży przy ulicy Smyczkowej (okolice metra Służew), więc jeśli mieszkasz nisko w centrum i nie masz w miarę rozsądnej anteny to wcale nie dziwota, że nic nie słyszysz. Na częstotliwości zbliżania (128.800) prędzej coś złapiesz (samoloty, bo z wieżą może być problem).

Pogotowie sprawdź na 168.525. Jest tam w miarę duży ruch, w dodatku to leci z PKiNu, więc tu nawet na standardowej gumowej antence powinieneś coś usłyszeć.

O policji zapomnij. Część rozmów odbywa się w systemie EDACS (do posłuchania, ale skanerem z wyższej półki, no i jeszcze trzeba umieć to ustawić), a jeszcze więcej w systemie TETRA (transmisja cyfrowa). Analogowy VHF w Warszawie używają jedynie oddziały prewencji podczas niestandardowych akcji (typu ochrona imprez masowych) i bez wysoko ustawionej anteny marne szanse na odebranie czegokolwiek.

Podobnie Straż Miejska. Większość ruchu idzie w TETRZe. Analog VHF też jest w użyciu, ale głównie w dzielnicach peryferyjnych, ruch odbywa się tylko w dzień i w dodatku gadają tam jedynie patrole od spraw "najnudniejszych" (głównie sprawy komunalne typu palenie śmieciami w kominie i inne równie "pasjonujące" zlecenia).

Straż Pożarna również praktycznie nie korzysta z VHFu (w zasadzie cały ruch idzie w EDACSie).

Czego posłuchasz na tym sprzęcie? Lotnictwo, pogotowie, taxi, agencje ochrony, kolej, krótkofalowcy, różnego rodzaju prywatne firmy. Oczywiście normalna instalacja antenowa to podstawa.
    Telefaks
    Level 9  
    na 168.525 odbiera OK. lecz samoloty nie słyszę chociaż nad moim rejonem przelatuje nie mało maszyn

Dodano po 3 [minuty]:

,,normalna instalacja antenowa"- dipol wystarczy? :)