Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Compaq EVO N610C - Wyświetla pytanie o hasło - po podaniu - czarny ekran.

GregSid 18 Oct 2013 21:23 1992 11
  • #1
    GregSid
    Level 12  
    Witam.

    Dotyczy laptopa COMPAQ EVO N610C.
    Wydaje się, że to dziwne, chyba nietypowe uszkodzenie.



    Otóż komputer działał ok. Córcia go odłożyła /wprawdzie dość energicznie/, ale nie spadł, nie został uderzony itp. Po włączeniu - jak zwykle - pyta o hasło (do uruchomienia samego laptopa). Po wpisaniu poprawnego hasła i akceptacji enterem, na krótko pojawia się informacja, że hasło jest OK. Następnie ekran gaśnie, choć laptop nadal działa, czyta dysk itp. Po podłączeniu zewnętrznego monitora - wszystko jest ok. Obraz wyświetla, WIN XP się ładuje. Przełączanie monitorów na wewnętrzny i zewnętrzny nic nie daje (Fn + F4). Cały czas jest obraz TYLKO na zewnętrznym.
    Co to może być ?
    Jeśli byłaby uszk. matryca lub karta grafiki, wcale nie powinno być obrazu z pytaniem o hasło. Jeśli byłby to wyłącznik matrycy /związany z zamykaniem klapy/ czy wówczas wyświetlał by się obraz z pytaniem o hasło ?
    Na baterii i na samym zasilaczu jest tak samo.
    Wyjąłem na chwilę dysk - ale nic to nie dało.
    Nie daje się nawet wyświetlić ustawień BIOSu.

    Mi skończyły się pomysły, bo nie widzę tu żadnej prawidłowości. Jednak nie jestem praktykiem w tej branży.

    Może ktoś z Was miał podobną sytuację i wie jak usunąć problem ?

    Czekam na wszelkie konstruktywne sugestie.
    Serdecznie pozdrawiam
    GregSid
    [28-30.06.2022, targi] PowerUP EXPO 2022 - zasilanie w elektronice. Zarejestruj się za darmo
  • #2
    sosarek

    Level 43  
    Czy na zewnętrznym monitorze także widać monit o podanie hasła ? Jeśli tak to czy da się wejść do Biosu ? Uszkodzenie grafiki może powodować że obraz nie wyświetla się na matrycy, tylko na zewnętrznym monitorze.
  • #3
    GregSid
    Level 12  
    Tak na zewnętrznym monitorze widać monit o podanie hasła. Po podaniu hasła można wejść do BIOSu, a także normalnie uruchomić komputer. Wciąż zastanawia mnie to, że skoro jest monit o podanie hasła na matrycy laptopa (białe litery w niebieskiej ramce na środku ekranu), to chyba grafika powinna być ok. W przypadku uszk. grafiki pojawiałby się jakikolwiek monit, np. o podanie hasła ?

    Pozdrawiam
    GregSid
  • #4
    sosarek

    Level 43  
    Sprawdź czy w Trybie Awaryjnym obraz będzie wyświetlany na matrycy prawidłowo.
  • #5
    GregSid
    Level 12  
    Nie ma możliwości sprawdzenia trybu awaryjnego Windowsa.

    Po załączeniu laptopa na matrycy pojawia się monit o podanie hasła do uruchomienia komputera (takie zabezpieczenie ustawiłem z uwagi na córcię, aby nie mogła w dowolnym momencie korzystać bez mojej wiedzy z laptopa). To hasło jest ustawiane w BIOSie. Po wpisaniu hasła i akceptacji enterem pojawia się w okienku hasła napis "OK", a następnie wszystko na matrycy gaśnie. Widać, że LEDy HDD pracują, i słychać jak jest czytany dysk. Jadnak na matrycy nie ma żadnego obrazu. Po prosu nic.

    GregSid
  • #6
    sosarek

    Level 43  
    Napisałeś że obraz wyświetla się prawidłowo po włączeniu laptopa na zewnętrznym monitorze, więc co za problem wejść w Tryb Awaryjny po wpisaniu hasła ?
  • #7
    GregSid
    Level 12  
    Widać nie zrozumiałem.

    Na zewnętrznym monitorze mogę wejść w tryb awaryjny.
  • #8
    sosarek

    Level 43  
    Dobrze, czy wtedy obraz jest wyświetlany także na matrycy ?
  • #9
    GregSid
    Level 12  
    Nie jest wyświetlany na matrycy, jedynie na zewnętrznym monitorze.
  • #10
    Polon_us
    Level 42  
    Tak z czystej ciekawości. Po włączeniu Windows na zewnętrznym monitorze, czy sprawdzałeś ustawienia karty graficznej? Jakie pokazuje ona podłączone monitory(or)?

    Wiem, że próbowałeś Fn+F4, ale interesuje mnie, co karta graficzna "widzi".
  • #11
    sosarek

    Level 43  
    Wejdź do Biosu, usuń hasło i przywróć go do ustawień fabrycznych (Load Default Settings). Sprawdź także, czy nie masz opcji wyboru ekranu, np.LCD,LCD+VGA itp.
  • #12
    GregSid
    Level 12  
    Witam i wszystkim dziękuję za próby pomocy.

    Problem został rozwiązany.

    Okazało się, że przyczyną takiego stanu rzeczy był mikroswitch, który odpowiada za wyłączenie matrycy podczas zamykania klapy. Ciekawe jest jedynie to, że dla monitu o podanie hasła nie ma to wpływu. Dopiero po podaniu hasła matryca zostaje wyłączona. Przycisk mieści się z przodu pod lewym zaczepem klapy matrycy. Wystarczyło go kilka razy nacisnąć wkrętakiem, a obraz na matrycy ożył.

    Jeszcze raz dziękuję.

    Pozdrawiam
    Grzegorz

    TEMAT MOŻNA ZAMKNĄĆ