Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Amica AWCE10DA - Cały czas pobiera wodę

19 Paź 2013 14:07 4368 4
  • Poziom 12  
    Witam.
    Nie znalazłem podobnego tematu z konkretnym rozwiązaniem więc zakładam nowy temat. Problem jak w temacie.
    Było zwarcie na silniku, w wyniku czego został uszkodzony także programator. Po wstępnych oględzinach padły dwie diody (D2 - całkowicie skopcona, oraz D5 - miała przebicie). Diody już wymieniłem i sterownik udało się uruchomić, ale pozostał problem z pobieraniem wody. Zarówno w trybie serwisowym, jak i w normalnym programie pralka cały czas pobiera wodę, nawet jak wyskoczy błąd przepełnienia (E04), po którym to włącza się pompa i wypompowuje wodę, lecz do zaworów jest dalej podawane napięcie i pralka napełnia wodę. Dodam, że w przypadku uruchomienia napełniania wody w trybie serwisowym, w przypadku wyjścia z trybu, nawet przez odłączenie zasilania, po ponownym włączeniu pralki, zawory dalej są otwarte i pralka pobiera wodę, dopiero po odczekaniu kilku minut w wyłączonym stanie zawory powracają do normalnego stanu, lecz nie przez to, że się zacinają (sprawdzane też na innych), ale dlatego, że cały czas dostają napięcie od sterownika. Z dodatkowych rzeczy co jeszcze sprawdziłem, aby wyeliminować problem to:
    - presostat ( odpowiednio przełącza stany, dodatkowo sprawdzałem na innym i to samo występuje),
    - wężyk do presostatu jest ok ( sprawdzałem czy nie zatkany, i nie dziurawy),
    -przewody do presostatu czy czasem nie są upalone,
    Już mi trochę ręce odpadają od tej pralki. Za wszelką pomoc w rozwiązaniu problemu będę bardzo wdzięczny.
  • Pomocny post
    Moderator AGD
    Triaki od elektrozaworów + ich wysterowanie do sprawdzenia. Jak to masz dobre to być może uszkodzony port procka :cry:
  • Poziom 12  
    Trochę jeszcze porobiłem testów, poprzeglądałem płytkę i się okazało, że to tylko jeden zawór wciąż leje (lewy patrząc o przodu pralki), niestety wymiana triaka i kondensatora przy triaku na linii sterowania tym zaworem nie dała oczekiwanych rezultatów, a zawór jest tylko wyłączany w chwili, gdy zostanie zwolniona blokada drzwi. W takim stanie pozostaje tylko do czasu, gdy się na nowo wybierze jakiś program, bądź testu z trybu serwisowego. Coś mi się wydaje, że niestety chyba jednak z tym programatorem jest jakaś grubsza sprawa ;(, chyba, że nie mogę wyłapać jakiejś "głupoty", ale mającej znaczący wpływ na działanie pralki ;/.
  • Pomocny post
    Moderator AGD
    tomasz3dk napisał:
    to tylko jeden zawór wciąż leje (lewy patrząc o przodu pralki)

    Zamień przewody od elektrozaworów a ten który leje ciągle odłącz całkowicie i pralka jako-tako będzie chodzić.
  • Poziom 12  
    Zrobiłem tak jak pisałeś i jest niby ok, i tak ta pralka będzie jako pralka pomocnicza - do prania odzieży "roboczej" więc się i w takiej postaci nada ;). Za pomoc wielkie dzięki ;).