Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

XPS m1530 - w dziwnych okolicznościach zanika obraz wraz z podświetleniem matryc

Daniel_GSM 19 Paź 2013 20:02 1125 6
  • #1 19 Paź 2013 20:02
    Daniel_GSM
    Poziom 25  

    Efekt jest co najmniej dziwny jak dla mnie.
    Otóż przy normalnym użytkowaniu komputera - przeglądanie www,, film, gra, 3DMark, stresowanie procesora lub GPU wszystko jest w porządku.
    Wentylatorek włącza się i wyłącza jeśli temperatura podskoczy i jest dobrze.

    Problem pojawia się gdy komputer jest nieobciążony i leży sobie spokojnie na biurku.
    Po kilkunastu minutach ekran robi się czarny, podświetlenie gaśnie, ale komputer nadal pracuje i nie restartuje się - i uprzedzam to nie jest wygaszacz ekranu :)
    Po chwili odpoczynku - twarde wyłączenie zasilania - lekko przestygnie i po ponownych uruchomieniu wszystko jest ok.

    Dziwny efekt ponieważ wychodzi na to, że grafika się przegrzewa...
    Jeśli obciążam procesor i wentylator włącza się co jakiś czas to jest ok - ale wychodzi na to, że wentylator uruchamia się w zależności od temperatury procesora a nie GPU.

    A teraz kilka danych.

    Podczas tego zaniku - czyli praktycznie zerowe obciążenie CPU i GPU temperatura na procesorze w granicach 33 stopni - pewnie dlatego chłodzenie się nie włącza.
    Temperatura na GPU bez obciążania - 55-60 stopni - przy testach np. 3DMark max temperatura to około 70 stopni.

    Jak sobie z tym poradzić?

    Wymieniałem ostatnio procesor z T8100 na T8300 - ale czy to może mieć jakieś znaczenie? Wszystko było dobrze wyczyszczone i posmarowane świeżą pastą.
    Poza tym nie mogę skojarzyć czy to po wymianie zaczęły się te problemy.
    Być może dlatego, że nie było takiej sytuacji żeby komputer leżał nieużywany - zawsze coś było na nim robione - procek był stale obciążany.

    0 6
  • #3 19 Paź 2013 20:48
    Daniel_GSM
    Poziom 25  

    sosarek napisał:
    Czy w systemie nie masz przypadkiem ustawionego wyłączania matrycy i dysków po jakimś czasie bezczynności, np.20 minutach ?


    absolutnie nic...teraz czekam godzinę i nic się nie dzieje...
    Czyli usterka występuje okresowo :(

    0
  • #4 21 Paź 2013 19:32
    Daniel_GSM
    Poziom 25  

    Teraz mogę napisać coś więcej - w momencie kiedy obraz na ekranie laptopa chcę zniknąć ekran kilka razy mignie i koniec, ale...

    ALE przez HDMI na ekranie TV nadal widzę obraz - zduplikowałem obrazy i na laptopie znika a na TV nadal jest...

    Ciekawe o co chodzi...
    Poradzi ktoś?

    0
  • #6 26 Paź 2013 15:42
    Daniel_GSM
    Poziom 25  

    sosarek napisał:
    Sprawdź ustawienia Zarządzania energią w Biosie.


    Nie mam nic takiego...
    Ekran mignie 2-3 razy i gaśnie.
    HDMI wyświetla cały czas prawidłowo.
    Po około 15 minutach jak uruchomię ponownie laptop to obraz wraca.
    Temp procka max 60 st.
    Temp grafiki max 68 st.

    0
  • #7 09 Lis 2013 14:54
    Daniel_GSM
    Poziom 25  

    Dzisiaj okazało się, że jeśli podłącze pod gniazdo zewnętrzny monitor to wszystko widać...
    Czyżby matryca była uszkodzona? może taśma?
    Jak to sprawdzić? Czy jedynym sposobem jest podłączenie innej matrycy?
    Gdzie znajdę listę kompatybilnych matryc z moim XPS m1530?
    Możliwe żeby to jednak nie był uszkodzony chip nVidia - wszyscy mówią o wadzie tego układu - ale czy ta wada polega tylko na tym, że na wbudowanej matrycy nie ma obrazu?
    Uprzedzam, że na matrycy nie pojawiały mi się żadne artefakty, obraz nie miał żadnych zakłoceń - po prostu nagle zanikał - brak podświetlenia i wyświetlania obrazu.
    Teraz już w ogóle nic nie widać, ale na zewnętrznym monitorze i przez HDMI obraz jest...

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo