Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

seicento 1.1 spi - gaśnie, nie zapala i takie tam

paluch_gda 19 Paź 2013 20:55 2919 14
  • #1 19 Paź 2013 20:55
    paluch_gda
    Poziom 16  

    Witam, mam SC 1.1 spi z gazem i od pewnego czasu mam problem z działaniem silnika na benzynie i gazie. Kiedyś miałem instalację Stag ze śrubką na wężu ale zmieniłem na bingo M. Gazownik który mi zakładam bingo, zostawił mi emulator protec ale nie wiem w sumie po co. I teraz własnie w nim dopatruję się usterki. Sonda sprawna, reduktor regenerowałem niedawno. Do tej właśnie pory było w miarę ok ale teraz jest masakra. Nie mogłem odpalić silnika po krótkiej jeździe ani na gazie ani benzynie. Postał dwa dni pod domem i odpalił. Zastanawiam się nad tym czy nie wywalić tego proteca ale będę musiał nieco z kabelkami walczyć. Czy dobrze myślę?

    0 14
  • #2 19 Paź 2013 22:34
    psooya
    Poziom 37  

    Pojeździj cały dzień na PB i zobacz czy dalej ciężko odpala. Nie używaj w ogóle gazu ani na moment.

    0
  • #3 20 Paź 2013 16:46
    paluch_gda
    Poziom 16  

    Po podłączeniu do kompa zastanawia mnie odczyt sondy i na pb i gazie. Przez pewien czas było ok, prawie ładna sinusoida i na gazie nawet ładnie działał i zbierał się po wciśnięciu pedału gazu. Ale za parę minut czar prysł i zmulił się znowu. Poniżej załączam kilka fotek

    seicento 1.1 spi - gaśnie, nie zapala i takie tam
    taki odczyt jest na gazie po tym jak czar prysł :)

    seicento 1.1 spi - gaśnie, nie zapala i takie tam
    tak wygląda odczyt parametrów gdy sonda szaleje.

    seicento 1.1 spi - gaśnie, nie zapala i takie tam
    tak pracuje na pb

    seicento 1.1 spi - gaśnie, nie zapala i takie tam
    a jak już załapie to wskazuje takie głupoty :)

    seicento 1.1 spi - gaśnie, nie zapala i takie tam
    a tak po dodaniu gazu i odpuszczeniu.

    0
  • #4 24 Paź 2013 00:17
    paluch_gda
    Poziom 16  

    Wykręciłem sondę i wiem że chociaż grzałka działa. Ale czy te odczyty wskazują na uszkodzenie sondy?

    0
  • #5 24 Paź 2013 09:52
    psooya
    Poziom 37  

    Odczyt z przedostatniego zdjęcia jest prawidłowy ale nie wiem czy jest na gazie czy na PB czy na LPG. Reszty zdjęci nie rozumiem, jeśli masz coś wrzucić to wrzuć przebiegi z pracy na PB dla idle i dla np 2000obr i potem to samo na LPG.

    Dodano po 28 [minuty]:

    Sprawdź wężyk od MAPsensora, często pęka.

    0
  • #6 24 Paź 2013 10:07
    paluch_gda
    Poziom 16  

    Przedostatnie zdjęcie jest z pracy na PB na 800obr. Map sensor też sprawdzałem, wężyk wymieniony na nowy.

    0
  • #7 24 Paź 2013 11:00
    psooya
    Poziom 37  

    No to sonda pracuje poprawnie na PB wg tego zdjęcia.

    0
  • #8 24 Paź 2013 11:12
    paluch_gda
    Poziom 16  

    I tak zastanawia mnie ten poszarpany przebieg, ale patrząc na trzecie zdjecie to wskazuje bogatą mieszankę i nie oscyluje (praca na pb). Ja jednak obstawiam na sondę. No chyba że sterownik Bingo się kończy.

    0
  • #9 24 Paź 2013 11:15
    psooya
    Poziom 37  

    Pokaż oscyloskop a nie chwilową wartość bo to nic nie mówi. Pokaż to samo np na 2000 obrotów na PB tylko i wyłącznie na rozgrzanym silniku pracującym ze 3 minuty tak by sonda się nagrzała i sterownik pracował w CL. Mówiłem to ciągle o ECU PB.

    0
  • #10 02 Lis 2013 00:22
    paluch_gda
    Poziom 16  

    Więc po przerwie doszedłem do takiej sytuacji:
    - na benzynie po rozgrzaniu sonda działa ok, faluje sobie z góry na dół :)
    - po przełaczeniu na gaz, sygnał z sondy zostaje jakby ucięty. Totalne zero, cały czas uboga mieszkanka.
    I teraz o co kaman?

    0
  • #11 03 Lis 2013 19:26
    psooya
    Poziom 37  

    A wtedy gaśnie czy idzie na ubogo jak trzymasz go na obrotach?

    0
  • #12 03 Lis 2013 19:31
    matimon22
    Poziom 25  

    Jak masz ustawioną emulacje sondy??

    0
  • #13 03 Lis 2013 22:35
    DAVIDE S
    Poziom 2  

    jakie wierzchowce roślin? jeśli kolejny przerobiony parametry na mapie, ale najpierw zera self-adaptacyjnych parametrów w jednostce benzynowej.

    0
  • #14 06 Lis 2013 23:23
    2293657
    Użytkownik usunął konto  
  • #15 18 Lis 2013 20:54
    PTNW
    Poziom 12  

    Zwiększ ilość kroków silnika krokowego (PWA) dla biegu jałowego w programie i sonda zacznie oscylować poprawnie.

    0