Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Oscyloskop OS-710 - Brak możliwości ustawienia geometrii obrazu

Maxxc 19 Paź 2013 23:06 2058 10
  • #1 19 Paź 2013 23:06
    Maxxc
    Poziom 14  

    Witam!

    Zakupiłem niedawno oscyloskop OS-710.
    Po niezbędnych naprawach (rozgrzebany przez poprzedników zasilacz nn oraz wzmacniacz Z) okazało się, iż mam problem z geometrią obrazu. Linia podstawy czasu jest pozioma jedynie na środku ekranu.
    Gdy przesunę ją do górnej części, to staje się ona lekkim łukiem ze środkiem ku górze, gdy przesunę na dół, efekt jest dokładnie taki sam (łuk ze środkiem ku górze).
    Z racji, iż nie chciałem się bawić w losowe regulacje potencjometrami geometrii obrazu, sięgnąłem do instrukcji.
    Niestety poza zaleceniem używania do regulacji "mitycznej" wkładki XY711 (gdyż nigdzie nic o niej nie znalazłem) nie znalazłem nic odkrywczego - poza zaleceniem regulacji tak, żeby było dobrze.

    Stąd mam następujące pytania do Szanownego Grona:
    - czy nie mam się przejmować bo lepiej nie będzie (odchylenie linii wynosi ok 2mm)
    - czy istnieje jakiś prosty sposób na wyregulowanie (nie ma na schemacie potencjometru "dedykowanego" do usunięcia zniekształceń tego typu)
    - czy może ktoś dysponuje schematem wkładki XY711, abym mógł sobie coś podobnego wykonać do celów serwisowych, tudzież posiada i chce odsprzedać taką wkładkę?

    Z góry dziękuję za konstruktywne wypowiedzi

    0 10
  • #2 20 Paź 2013 02:13
    2317234
    Użytkownik usunął konto  
  • #3 20 Paź 2013 09:06
    Maxxc
    Poziom 14  

    Witam!

    Dziękuję za odpowiedź.
    Fakt, sprawdzę oscyloskopem tętnienia na napięciach zasilających i ich zależność od położenia plamki - może to jest przyczyną.
    Co do wygięcia łuku - sam byłem zdziwiony że i na górze i a dole ekranu jest takie samo odkształcenie, gdyby linie były symetryczne względem środka - to bym opisał jako zniekształcenia poduszkowe, a tak to nawet nie wiedziałem jak to nazwać.

    Pozdrawiam

    0
  • #4 20 Paź 2013 09:47
    bartek 8118
    Poziom 17  

    Niech kolega wrzuci zdjęcia tego zniekształcenia to pomyślimy co może być tego przyczyną.

    0
  • #5 20 Paź 2013 19:31
    2317234
    Użytkownik usunął konto  
  • #6 20 Paź 2013 19:40
    Maxxc
    Poziom 14  

    Witam!

    W załączeniu zdjęcie.
    Jak zauważyć można, odchylenie jest mniejsze niż opisywane przeze mnie wcześniej.
    Na pewno miało na to wpływ: usunięcie filtru z ekranu i "wygrzanie" oscyloskopu jakąś godzinę przed zrobieniem zdjęcia. Do tego aparat nie kłamie, w przeciwieństwie do subiektywnego wzroku ludzkiego.

    Oscyloskop OS-710 - Brak możliwości ustawienia geometrii obrazu

    Pozdrawiam

    0
  • #7 20 Paź 2013 21:09
    2317234
    Użytkownik usunął konto  
  • #8 22 Paź 2013 18:31
    Maxxc
    Poziom 14  

    Witam!

    Napięcie na płytkach niestety "stoi jak drut". Nie testowałem odłączonych płytek z prostej przyczyny - płytki w tym oscyloskopie są dzielone, a wzmacniacz jest zamknięty rezystancją charakterystyczną. Nie chciałem rozłączać tego obwodu.

    Za to spotkałem gdzieś w Internecie opis podobnej przypadłości w OS-710 (łuk w dolnej części ekranu), lecz również bez opisu rozwiązania problemu.

    Pozdrawiam

    0
  • #9 22 Paź 2013 22:26
    2317234
    Użytkownik usunął konto  
  • #10 07 Lis 2013 19:34
    Maxxc
    Poziom 14  

    Witam!

    Temat nadal nie uległ rozwiązaniu, próbowałem ze zwartymi płytkami, pomiarem różnicowym napięcia i wszystko jest OK.

    "Dobiło" mnie nieco, iż miałem możliwość sprawdzenia tego samego zjawiska na innym egzemplarzu OS-710 (różniącym się o prawie 10 lat datą produkcji od mojego egzemplarza) - i jest ono praktycznie identyczne... Czyżby więc cecha lampy?

    0
  • #11 07 Lis 2013 22:16
    2317234
    Użytkownik usunął konto