Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Toshiba A200-1ZB - Wygasająca matryca

blumsztajn 20 Oct 2013 14:16 1512 5
    blumsztajn
    Level 2  
    Witam,

ostatnie uruchamianie laptopa wiąże się z loterią: czy matryca będzie działała z normalnym podświetleniem, czy będę musiał doszukiwać się interfejsu z pomocą światła latarki.

Matryca wygasła podczas standardowego użytkowania. Sprawdzałem plan zasilania i możliwe wszystkie opcje nie sprowadzające się do rozkręcania sprzętu. W każdym razie podświetlenie matrycy uruchamia się wybiórczo - nie zauważyłem jakichś specjalnych zależności.

Przejrzałem tematy na elektrodzie i pokrewnych forach - słowa klucze to: inwerter i świetlówka ;)

Model: Toshiba Satellite A200-1ZB

Laptop jest już wiekowy (5 lat?), niemniej dalej służy do mniej wymagających zadań. Był już raz serwisowany - padł układ zasilania.

Za wszelaką pomoc z góry dziękuję.
    adeq4
    Level 30  
    Dysponujesz multimetrem ? Podaj napięcia z wtyczki inwertera.
    blumsztajn
    Level 2  
    Nie dysponuję niestety, mimo wszystko dojście do inwertera w tym modelu i moja 'wiedza' w tej kwestii jest znikoma, tak więc żadnymi danymi nie poratuję.
    adeq4
    Level 30  
    No to niestety ale ratuje Cię tylko serwis. Jeśli chcesz naprawić to zapraszam na priv.
    blumsztajn
    Level 2  
    Okazało się, że winny był kabel przy matrycy, który prawdopodobnie odczepił się podczas przenoszenia ;) Temat do zamknięcia.
    adeq4
    Level 30  
    To masz szczęście. :) Temat możesz sam zamknąć.