Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Audacity - Wielki szum po włączeniu nagrywania

vankosiara 20 Oct 2013 21:37 6567 14
    vankosiara
    Level 13  
    Nagrywam Let's Play'e z kolegą i wszystko szło dobrze aż do dzisiaj.
    Gdy kliknąłem na przycisk nagrywania mikrofon (Zalman ZM-MIC1) zaczął robić wielkie szumy. Nic nie było słychać prócz tego. W międzyczasie komunikowałem się z kolegą na TS3 i wszystko było dobrze a po kliknięciu "rec" zaczęły się te szumy.
    Robiłem reinstall programu lecz nic to nie pomogło, mam najnowszą wersję z strony Audacity.
    vankosiara
    Level 13  
    Wybrane mam do odtwarzania głośniki a do nagrywania mikrofon.
    Screen : Audacity - Wielki szum po włączeniu nagrywania

Nic nie robiłem z Audacity, żadnych bibliotek nie wgrywałem. Można powiedzieć, że program jest surowy, bez modyfikacji.
    vankosiara
    Level 13  
    Zainstalowałem obydwa i bez zmian.
    User removed account
    Level 1  
    vankosiara
    Level 13  
    Mikrofon działa bo po restarcie systemu wszystko jest dobrze. Dopiero po włączeniu Audacity występuje ten problem i dopóki nie zrobię restartu to jest ten szum.

Na Skype mikrofon działa lecz są szumy gdy wcześniej włączyłem Audacity.
    Podejrzewam, że to wina systemu albo Audacity.
  • Helpful post
    User removed account
    Level 1  
    vankosiara
    Level 13  
    Na Sony Sound Forge już nagrywa normalnie ;)
    Lecz teraz pomimo posiadania słuchawek to mikrofon wyłapuje dźwiek z nich a one nie są głośniu ustawione.. Oraz wyłapuje dźwięki z systemu np. odtwarzana muzyka, błędy itp.

Jest lekkie echo i brzmi ono jakby było mówione przez CBRadio. Na nagraniach słychać głos mojego partnera jakby brzmiał on z CBRadia.
  • Helpful post
    User removed account
    Level 1  
    vankosiara
    Level 13  
    Dzięki za rady ;)

Poszperałem trochę w ustawieniach karty dźwiękowej i już nic takiego nie występuje.

EDIT: Problem pojawił się jednak ponownie.. Nadal jest ten efekt. Do tego dołożyło się buczenie w tle.
    User removed account
    Level 1  
    vankosiara
    Level 13  
    Ten majk jest znany z dobrych opinii..

Odszumiłem dźwięk w GoldWave i jest lepiej.
    Jak sprawdzić czy jest dobre uziemienie? Potrzebny będzie jakiś miernik itp?
    User removed account
    Level 1  
    vankosiara
    Level 13  
    anmedia wrote:
    vankosiara wrote:
    Ten majk jest znany z dobrych opinii..

Za 30zl to zaden mikrofon. No ale zalezy do czego potrzebujesz i jakiej jakosci oczekujesz.

vankosiara wrote:
    Odszumiłem dźwięk w GoldWave i jest lepiej.

Odszumianie moze okazac sie zbyteczne. Nagraj sobie fragment swoich tekstow na CD i sprawdz na niezaleznym odtwarzaczu CD. Byc moze szumy i zaklocenia beda na lini samego wyjscia na glosniki - glosnikach. Moze sie okazac ze podczas nagrywania nie bedzie zadnych zaklocen. Tak mi sie przypomnialo, ze na jednym z komputerow tak wlasnie dzialalo.

vankosiara wrote:
    Jak sprawdzić czy jest dobre uziemienie?

Nie rob samemu, skoro pytasz. Zaczac nalezy od sprawdzenia czy jest masa w gniazdu. Nastepnie przedluzacz. I w komputerze. Tutaj raczej nie powinno byc problemu.

Masa w gniazdku jest, zapytałem ojca i potwierdził. Na listwie również.

Odsłuchałem nagrania na telefonie jest to samo. Czyli po prostu wina majka.
    Może w przyszłości zakupie Logitech USB Desktop Microphone tylko, że dorwać go w b.dobrym stanie jest bardzo trudne.