Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Płytki pcb dwustronne domową metodą - warstwa opisowa

faziil 21 Oct 2013 20:22 4578 5
Renex
    faziil
    Level 15  
    Witam. Jest jakaś możliwość wykonania warstwy opisowej na płytce dwustronnej wytrawionej domowym sposobem? Co gdy muszę pocynować ścieżki? ręcznie wychodzą wybrzuszenia i różne grubości co dyskwalifikuje naniesienie warstwy opisowej za pomocą kredy.

Kolejna sprawa to pseudo soldermaska która jest mi niezbędna ze względu na pewne elementy które mają możliwość poruszania się delikatnie i tym samym ew zwierać do ścieżek. Zgodnie z poradami przeszedłem się do plastycznego i zakupiłem farbę do szkla, w tubce bo innej nie bylo. Jakie zdziwienie gdy okazalo sie ze ona sie nie nadaje. Polećcie mi jakąś farbke w rozsądnej cenie. Nie mam zamiaru wydawac 40zł na coś kosztujacego tyle samo co profesjionalna soldermaska. (oczywiscie prof soldermaska mniej ale szczegoł...)
  • Renex
    yogi009
    Level 43  
    W domu trudno wykonać płytkę, jaką normalnie robi się technologią poligraficzną, czyli naświetlaniem i nakładaniem kolejnych warstw. Farba do szkła jest ciekawa, ale zapewne nie uwzględniłeś temperatury jej utwardzania.
  • Renex
    faziil
    Level 15  
    Czyli zostaje mi zabawa ze zworkami i jedna strona płytki :)
    Też nad tym myślałem, temperatura jest z pewnością mniejsza od temp topnienia spoiwa lut. i będzie się rozpływać, ale cóż, lepiej nie mieć niż mieć ale niedoskonałą? przy odrobinie wprawy powinna wyjść w miarę użyteczna i estetyczna.
  • Helpful post
    yogi009
    Level 43  
    Mamy dwa rodzaje farb do szkła, jedna utwardzana w temperaturze nazwijmy to "piekarnika", druga w piecu do wypalania (okolice 1000 stopni). W sklepie zapewne kupisz tą pierwszą, pomalujesz, wysuszysz, tylko potem nanosisz roztopioną cynę o temp. przewyższającej podane 170-180 stopni.
  • Helpful post
    Drako1988
    Level 20  
    Najlepsza metoda dla robienia płytek domowym sposobem z małymi rastrami i w dobrej jakości.

Robimy projekt PCB i generujemy warstwy TOP i BOTTOM w kolorze czarnym do pliku .pdf. Oczywiście warstwa TOP jako mirror.
    Tak przygotowane dwa pliki dajemy do jakiejś firmy poligraficznej żeby zrobili nam kliszę pozytywową na sito, dwie takie klisze to koszt około 10zł. Ja w Łodzi robię to w firmie Arden, od wysłania do wykonania kliszy mija jakieś 30min, więc wysyłam, dzwonię z potwierdzeniem i powoli wychodzę z domu po odbiór.
    Następnie docinamy sobie klisze ze sporym marginesem, układamy jedną na drugiej w taki sposób żeby wszystkie pady i przelotki idealnie do siebie pasowały. Tak ułożone klisze sklejamy taśmą na jednej krawędzi(około 5-10cm od brzegu PCB). Tworzy nam się taka jak by kieszeń. Teraz klisze już się nam nie przesuną. Pomiędzy klisze wkładamy płytkę z lakierem światłoczułym i naświetlamy halogenem czy lampą rtęciową czy innym źródłem światła UV przez jakieś 10min. Po 10 min obracamy płytkę i zostawiamy drugą stronę na jakieś 10min. Po tym czasie wyjmujemy płytkę i wrzucamy do wywoływacza. Pędzlem delikatnie usuwamy zmiękczony pod wpływem światła lakier i wrzucamy do trawienia. Tak można bez problemu uzyskać ścieżki 10mils na 10mils przerwy, ja nawet wykonywałem ścieżki cieńsze. Klisza jest oczywiście wielokrotnego użytku. po wytrawianiu płytkę dokładnie myjemy np rozcieńczalnikiem nitro, a później najlepiej odtłuszczamy benzyną ekstrakcyjną albo alkoholem izopropylowym(izopropanolem)(ale dentka też się nada:)). Płytkę wrzucamy do cynowania chemicznego (wszystkie te preparaty dostępne są np. w TME) Koszt jednorazowego zakupu to około 100zł ale są one wielokrotnego użytku i przy odpowiednim przechowywaniu starczają naprawdę na długo. Chemiczne cynowanie daje nam równomierną warstwę cyny na ścieżkach co umożliwia nam naniesienie opisu metodą termotransferu. Opis oczywiście przed robieniem przelotek. Po cynowaniu mycie płytki i wiercenie otworów i przelotek. Przelotki w domowym zaciszu to dla pewnego połączenia tylko i wyłącznie srebrzanka, po kilku próbach dochodzi się do wprawy, a jak ma się dobre obcinaczki to można przelotki poobcinać bardzo blisko laminatu i wtedy prawie nie wystają.
    Tak przygotowaną płytkę montujemy, a do zabezpieczenia po montażu najlepszy jest plastik w sprayu. Płytka ma połyskującą powierzchnię i jest zabezpieczona przed czynnikami zewnętrznymi.
    Pozdrawiam i życzę udanego prototypowania.
    faziil
    Level 15  
    Dziękuje za konkretną odpowiedź! Bardzo mnie zaciekawiła. Jutro zaczynam poszukiwania odpowiedniej firmy która zrobi mi tą kliszę.