Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Inne - Pralka Gorenje W7523

tommidi 21 Oct 2013 21:56 6828 8
    tommidi
    Level 2  
    Kupiłem dzisiaj pralke Gorenje W7523. Pralka ma skręcany zbiornik bębna.Pozdrawiam
    Jericho24
    Level 20  
    Jak spisuje się praleczka?
    Również zastanawiam się nad którymś z modeli Gorenje.
    Znawoj
    Level 9  
    Też kupiłem ten model 3 dni temu w Media Markt za 1199zł. Na razie tylko jedno pranie, wszystko jak najbardziej OK. Jeszcze przed podłączeniem zdjąłem obudowę z góry i z tyłu (nie ma żadnych plomb) i obejrzałem co jest w środku. Zbiornik jest faktycznie skręcony na śruby (torx) od strony drzwiczek więc łożyska powinny być wymienne, chyba że są jakieś niespodzianki; pasek napędowy firmy Gates (raczej dobry); silnik komutatorowy - jakiś nieznany mi producent; blachy obudowy wg producenta są ocynkowane przed lakierowaniem; przewody elektryczne np. do silnika są wszystkie w tym samym kolorze (akurat niebieskie) co może trochę utrudniać w przyszłości samodzielne naprawy; opaski na wężach wodnych przeważnie skręcane śrubą - to chyba bez większego znaczenia; 2 balasty - jeden na górze, drugi z przodu; płytka programatora całkiem na wierzchu od wewnątrz - nie wiem czy to inni producenci jakoś je osłaniają. Mam nadzieję że będzie się dobrze sprawować, moja poprzednia pralka Whirlpool pracowała bez awarii 17 lat (była tylko wymiana szczotek, odkamienianie itp.), ale czytałem że po nowych trudno się tego spodziewać.
    Jericho24
    Level 20  
    Oglądałem ostatnio pralki Gorenje i jedno rzuciło mi się w oczy, że część modeli otwory odpływu wody z uszczelki przy drzwiczkach miało ok 1cm wyżej niż inne pralki. Moja mama ma nową pralkę chyba Electrolux'a z właśnie tak umiejscowionymi otworami, i po każdym praniu musi wyciągać stamtąd wodę, bo nie ma którędy odpłynąć - otwory są za wysoko. W sklepie dwa modele Gorenje miały mokre w tym miejscu uszczelki - wyglądało to jakby ktoś je testował wcześniej (w sklepie to raczej nie możliwe) albo je zwrócił.
    Znawoj
    Level 9  
    Rzeczywiście na dole fartucha zostaje w tej pralce trochę wody po praniu. Wg mnie nie jest to problemem, bo i tak zawsze na koniec wycieram fartuch z resztek piany itp. więc przy okazji wycieram też tę wodę. Przy poprzedniej pralce resztka wody zbierała mi się od strony drzwiczek i wylewala się na zewnątrz przy otwieraniu, więc w tej jest i tak lepiej.
    Przy zakupie tej pralki w Media Markt wydali mi z magazynu fabrycznie zapakowaną, przedtem w sklepie zapytałem się czy to nie będzie egzemplarz z ekspozycji i potwierdzili mi że nie będzie. Przed pierwszym praniem sprawdziłem też filtr i było tam trochę wody, może w fabryce testują pralki na szczelność i stąd może być woda w paru miejscach.
    sdfgerrtefrg
    Level 10  
    Jak tam W7523 po pół roku? akurat się przymierzam do niej albo WAE 20465pl i nie mogę się zdecydować.

Na programatorze są piktogramy czy napisy(w jakim języku)?
    edziaedzia
    Level 2  
    A czy w pralce Gorenje model 7523 czas prania pokazywany na wyswietlaczu pokrywa się wam z czasem rzeczywistym? Czy zdarzyło sie wam na programie MIX podczas operacji wirowania, że wyświetlacz pokazuje naprzemiennie te same czasy do zakończenia całego programu np. mi pokazuje 9 min potem 8 min do końca tak kilka razy, (myslałam że się zawiesił programator) ale skończyL pranie z dobrym skutkiem.

Dodano po 3 [minuty]:

Zapomniałam dodać, że pralka zakupiona nie dawno i jest to jej pierwsze pranie w życiu z pominięciem prania wstepnego w celu usunięcia płynów fabrycznych.