Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

toyota - Brak ładowania akumulatora

yahman 22 Paź 2013 07:46 2580 2
  • #1 22 Paź 2013 07:46
    yahman
    Poziom 16  

    Witam.

    Mam problem z ładowaniem akumulatora w Toyocie Corolli (Rocznik 2000. E11, 1.6 115 KM)

    A mianowicie ostatnio (po tygodniu stania) nie chciała zapalić, więc próbowałem za kable od innego auta, Okazało się że kontrolka akumulatora się cały czas paliła i auto po odłączeniu kabli gasło. Sprawdziliśmy, że akumulator we wszystkich przegrodach był praktycznie pusty (nie wiem dlaczego),
    W wakacje była sytuacja, że auto zostało na światłach, i akumulator się całkiem rozładował, ale potem do teraz jeździł i palił bez problemu.

    Ostatecznie sprawdziliśmy miernikiem i okazało się, że nie ma też ładowania od alternatora. I teraz pytania:
    czy można jakoś stwierdzić, czy padł cały alternator, (szczotki) czy może tylko regulator.
    Jeśli tak to będę wdzięczny za rady, bo dojście do alternatora jest bardzo utrudnione więc fajnie by było gdyby dało się go zdiagnozować bez wyjmowania.

    0 2
  • #2 22 Paź 2013 08:35
    jerry1960
    Poziom 33  

    Zmierz napięcie ładowania miernikiem powinno być w okolicy 13,9-14,2 V, lecz
    niestety bez wyciągnięcia alternatora oraz bez prób na stole prawidłowa diagnoza jest niemożliwa. Skoro wygotowało wodę z akumulatora to prawdopodobnie padł regulator za duże ładowanie.

    1
  • #3 22 Paź 2013 08:39
    yahman
    Poziom 16  

    Sprawdzałem ładowanie, ( z podpiętym innym akumulatorem) i było 12,6V na klemach więc ładowania nie było.

    Myślałem , że może da się jakoś rozróżnić uszkodzenie regulatora od skończenia szczotek na alternatorze.

    0
  Szukaj w 5mln produktów