Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Audi Concert II - Słaby odbiór FM

bogluc 22 Oct 2013 17:12 2667 6
  • #1
    bogluc
    Level 9  
    Mam taki problem, że radio ma słaby sygnał. Komputer nie pokazuje żadnych błędów. Gdy spadnie poniżej 50dB zaczyna trzeszczeć. Antenę mam w tylej szybie. Wymieniłem praktycznie wszystko radio, wzmacniacze (używki z Allegro) i nic, to samo. Dźwięk raz jest extra innym razem jakiś przytłumiony. Za miastem dalej od nadajnika trzeszczy nie do wytrzymania. Może ktoś mi pomoże, przecież grało perfect.:cry:
  • #2
    wolf16
    Level 20  
    a kable?, sprawdziłeś złącza? zasilanie na wzmacniaczu? Może zimne luty gdzieś?
  • #3
    bogluc
    Level 9  
    Kable są zdrowe sprawdziłem miernikiem ciągłość. Na wzmacniaczu 10,5V-postój, 13V-praca silnika. Połączenia z antenami też są.
  • #4
    wolf16
    Level 20  
    Miałem kiedyś przypadek w którym złącze antenowe w radiu miało zimnego luta i to była przyczyna problemów. Możesz jeszcze założyć antenę zewnętrzną aby być w 100% pewnym iż winowajcą nie jest instalacja antenowa w aucie.
  • #5
    bogluc
    Level 9  
    Kupilem orginalną antenę dachową VW i podłączyłem nowym przewodem. Jak trzymam w ręku trzeszczy, dotknę do karoserii jest dużo lepiej. Nie mam dziury w dachu żeby sprawdzić jak działa w czasie jazdy. A przy okazji okazało sie że nie działa gala, chociaż ustawiona na 5.
  • #6
    wolf16
    Level 20  
    Podłączyłeś poprzez wzmacniacz antenowy czy bez? Wsadź kawałek drutu w złącze antenowe na próbę.
  • #7
    bogluc
    Level 9  
    orginalny ze wzmacniaczem w jednym kablu jak w radiu.