Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Opel Astra G 1.4 brak mocy , MAP 60kPa na wolnych

25 Paź 2013 04:27 2214 5
  • Poziom 23  
    Witam. Problem dotyczy Astry G Z14XE . Auto niechętnie się rozpędza i minimalnie faluje na wolnych obrotach. Wcześniej wypadały zapłony ale bez żadnych błędów. MAP pokazywał ponad 600mbar i około 3V na wolnych obrotach. Wydawało mi się , że znalazłem przyczynę ponieważ rozrząd był przestawiony o 1 ząb. Po poskładaniu auta częściowo pomogło bo nie wypadają zapłony , silnik chodzi równiej ale wciąż jest odczuwalny brak mocy i falowanie na wolnych obrotach. Od razu dodam że ciśnienie zmierzone , na każdym cylindrze ponad 12 , przepustnica czyszczona , czujnik temp. sprawny. Sprawdzałem również czy nie ciągnie lewego powietrza i wygląda na to że nie. Wskazania z MAPa wciąż takie same. Jeśli ktoś miałby jakiś pomysł w jakim kierunku iść dalej to bardzo chętnie wysłucham podpowiedzi.
  • Poziom 17  
    rozrząd jeszcze raz dokładnie sprawdź
  • Poziom 23  
    Rozrząd już dziś sprawdzałem . Chciałem się upewnić czy klin na kole jest caly. Wałki też nie wyglądają żeby były wytarte. Może ktoś podpowie jaka wartość powinien mieć KWZ na wolnych obrotach ?
  • Poziom 23  
    Jedna rzecz przez przypadek znalazlem ktora moze byc istotna przy postawieniu diagnozy. Auto nie ma ogranicznika obrotow. Jak sie depnie do konca to trzyma te okolo 6500 i nie ma odciecia. Moglby sie ktos na ten temat wypowiedziec ? Sterownik?
  • Poziom 43  
    Na MAP-ie na wolnych ma być ok.1,4V. Podciśnienie sprawdzałeś manometrem i na testerze ?
  • Poziom 23  
    Wiem a jest 2.8V , jesli chodzi o cisnienie to opieram sie tylko na pomiarze z testera bo w tej chwili nie mam czym zmierzyc manualnie. Po zaplonie pokazuje 100kPa czyli ok.