Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Podczas ładowania systemu komputer staje

25 Paź 2013 09:45 915 3
  • Poziom 2  
    Cześć wszystkim.
    Nie wiem czy to odpowiedni dział lecz naprawiam sąsiadowi kompa i w tamtym tygodniu podrzucił mi go ponieważ wyskakiwały błędy rejestru. Zrobiłem formata wszystko działało normalnie lecz gdy podłączałem klawiaturę pod usb nie działała, norma bo to nowa klawiatura a stary komputer. Klawiatura na zwykłe wejście działa, lecz nie w tym problem..

    Oddałem komputer i wszystko działało, lecz tylko 3 dni.. Wczoraj sąsiad przyszedł do mnie i powiedział, że komputer znów nie działa.
    Więc tak podłączyłem go za pierwszym razem włączył się normalnie potem po resecie po wybraniu trybu normalnego włącza się czarne tło i w lewym górnym rogu migają kropeczki czy nie wiem jak to nazwać. Nie dochodzi nawet do ładowania systemu.

    Na początku wydawało mi się że to dysk więc podpiąłem jakiś jego stary z innego komputera sformatowałem było ok i znów chciałem sprawdzić na ile to podziała i po restarcie po wybraniu trybu dalej jest to samo.

    Jest tak, że gdy komputer włącza się bez wybierania trybu wszystko działa normalnie.

    Zastanawiam się co to może być odłączyłem stacje dyskietek oraz dysk bo myślałem że zasilacz jest za słaby lecz nadal występuje ten sam problem.

    Co może powodować taki problem? Nie jestem jakimś mega specem lecz staram się myśleć rozsądnie i znam się trochę na komputerach..
    Proszę o pomoc z góry dzięki.

    Pozdrawiam!
  • Poziom 30  
    Pierwsze co powinieneś zrobić to diagnostykę wizualną płyty głównej. Sprawdź czy nie masz na płycie spuchnietych kondensatorów, następnie pamięci programem memtest+, a następnie sprawdzić dysk MHDD.
  • Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Baroszek napisał:

    Więc tak podłączyłem go za pierwszym razem włączył się normalnie potem po resecie po wybraniu trybu normalnego włącza się czarne tło i w lewym górnym rogu migają kropeczki czy nie wiem jak to nazwać. Nie dochodzi nawet do ładowania systemu.

    A to nie jest czasem próba bootowania z CD? Ustaw first boot device na HDD w bios i sprawdź. Stary dysk sprawdzić SMART, najlepiej podać także SMART tego drugiego dysku. A także wykonać to co napisał poprzednik. Podaj konfiguracje całego PC, szczególnie z marką i modelem zasilacza. Sprawdzić czy kondensatory nie wyglądają np tak:
    Podczas ładowania systemu komputer staje
  • Poziom 2  
    Więc sprawdziłem płytę główną od strony wizualnej, dokładnie się jej przyjrzałem brak spuchniętych kondensatorów wyglądają normalnie nie sa wcale wypukłe.

    @mati211p
    Nie to nie jest bootowanie z cd bo w biosie HDD jest na first boot także nie zabardzo.

    Zasilacz to jakaś firma której nie znam :D

    Więc tak specyfikacja:
    Zasilacz Mercury 500W EP-4500
    Komputer:
    AMD Athlon(tm) 64 processor
    3000+
    1,81 GHz, 512 mb ram
    GeForce FX 5500

    Teraz właśnie obczaiłem że wiatraczek na grafice nie obraca się, nie mam pojęcia co z tym zrobić. Dodam iż komputer strasznie zamula bo udało się go za którymś razem z kolei odpalić.

    Zrobię jeszcze memtest oraz pozostałe instrukcję.