Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mikser z wyjściem z każdego kanału po korekcji - jaki?

damton 25 Oct 2013 09:56 1593 7
    damton
    Level 10  
    Witam wszystkich.

Mam takie pytanie - poszukuję miksera audio, który poza możliwością miksowania kanałów miałby oprócz tego wyjście na styk jack (lub inny) z każdego kanału osobno.

Chodzi o to, że posiadam wielokanałowy interface (firewire) audio do komputera (umożliwia jednoczesne nagrywanie na 8 ścieżkach), ale oprócz preampów nie ma nic (nie umożliwia on korekty pasma na żadnym z kanałów).

Poszukuję więc czegoś analogowego, co można by wpiąć między tym interfacem a mikrofonami.
    Potrzebne jest w tym celu wyjście na mikserze z każdego kanału i żeby sygnał z wyjścia szedł już po korekcji (wystarczy trzypasmowa - hi/med/low). Wtedy mógłbym kabelkami połączyć te wyjścia z miksera z wejściami w interface i nagrywać wielokanałowo jednocześnie mając możliwość wprowadzania korekty barwy na każdym kanale osobno.

Wiem, że w programie do nagrywania (używam cool edit pro 2.0) jest możliwość korekcji na każdym z kanałów. Ale to nie to samo.

Proszę o pomoc w znalezieniu takiego miksera z wyjściem z każdego z kanałów.

Pozdrawiam.
    ciasteczkowypotwor
    Level 41  
    Wyjście nazywa się DIRECT OUT, posiada je wiele mikserów. Niektóre maja przełączane PRE POST.

Osobiście uważam, że lepiej nagrywać bez korekcji, a korygować w DAW, są darmowe DAW które na to pozwalają i brzmią o wiele lepiej niż miksery do 10000zł.
    Microweb71
    Level 9  
    Hej większość mixerów ma wyjście po korekcji (mowie o prof. mixerach a nie zabawkach) wszystko rozbija sie o cenę i o to ile kanałów chcesz mieć na wejściu?
    Jest bardzo wiele firm które robią takie rzeczy: sound craft, yamaha, behringer, roland. Napisz więcej o twoich wymaganiach odnośnie mixera i cos sie na pewno znajdzie ;) Pozdrowienia
    ps. Mixery też są cyfrowe nie tylko analogowe.
    damton
    Level 10  
    ciasteczkowypotwor wrote:
    są darmowe DAW które na to pozwalają i brzmią o wiele lepiej niż miksery do 10000zł.

1. Mogę prosić o szczegóły? Jakieś nazwy programów... wtyczek do cool edit pro?

2. I jeszcze jedno. Czy korekcja na mikserze i korekcja w programie - to dokładnie to samo? Ja mogę nagrywać bez korekcji jeśli jest dobry pojemnościowy mikrofon z szerokim pasmem przenoszenia (ale takich mam tylko cztery). Reszta to zwykłe shure'y za 200 pln i nie da się często nagrać bez korygowania pasma.

3. Poza tym - zauważyłem że mój mikser Yamaha mx 12/4 posiada na czterech kanałach wejście/wyjscie (i/o) na jack stereo i jak się tam wpiąłem słuchawkami to słyszę że sygnał idzie tam już po 3-zakresowej korekcji, którą mam na każdym kanale. To już jest dla mnie rozwiązanie. Tym bardziej że na sygnał z każdego z tych i/o nie mają wpływu suwaki głośności każdego z kanałów, więc mogę wyjść z miksera 4 ścieżkami plus piątą z wyjścia ogólnego miksera (przy ściszonych tych czterech). Trochę niejasno to opisałem :)
  • Helpful post
    ciasteczkowypotwor
    Level 41  
    Naprawdę dużo lepsze rezultaty osiągniesz nagrywając bezpośrednio na komputer, bez miksera, który więcej pogorszy, aniżeli poprawi. A już na pewno nie Yamaha MG.
    damton
    Level 10  
    ciasteczkowypotwor wrote:
    są darmowe DAW które na to pozwalają i brzmią o wiele lepiej niż miksery do 10000zł.

A możesz mi podać nazwy tych dobrych darmowych DAW?
  • Helpful post
    adambyw
    Moderator of Acoustics
    damton wrote:
    1. Mogę prosić o szczegóły? Jakieś nazwy programów... wtyczek do cool edit pro?

Zapoznaj się z standardem VST. Z tego co wiem cool edit go obsługuje. Wtyczek jest mnóstwo. Zerknij na stronkę kvraudio.com i pierwszy z brzegu plugin: http://www.kvraudio.com/product/striptool-by-vb-audio

2. Nie dokładnie to samo, ponieważ najprawdopodobniej mikser czy plugin będzie miał inny rodzaj filtrów. To jest element o którym mówi się że coś brzmi lepiej lub gorzej. Trzeba szukać.
    Moim zdaniem korektorem w mikserze możesz więcej zepsuć niż poprawić, dodatkowo jak nagrasz spaprany materiał korektorem, później go już nie poprawisz.

3. Yamaha ma 4 złącza insert, można też z insertów wyprowadzać sygnał. Najlepiej do tego celu zrobić sobie specjalne kable ze zwartym tipem i ringiem w jacku.
    Zwyczajowo inserty są przed EQ, ale faktycznie yamaha chyba robi je po EQ.
    damton
    Level 10  
    Dziękuję za pomoc. Uwagi wezme sobie do serca :).

Pozdrawiam.