Cześć,
Mam pytanie dotyczące gramofonu AKAI AP-306. Jestem jego posiadaczem od kilku lat i dotąd sprawował się bez zarzutów. Regulacja obrotów talerza bez quartz lock sprawiała, że linie stroboskopowe prawie stały w miejscu - po naciśnięciu quartz lock - stały w miejscu "jak wmurowane"
. Od pewnego momentu kilka razy zdarzyło się, że słuchając płyty na 1-2 sekundy dzwięk całkiem się rozjeżdżał (szybko/wolno) - nim doszedłem do gramofonu wszystko było ok. ROzebrałem go i tylko wkropiłem 1 kroplę oleju silikonowego w ośkę. Niewiele to dało. Teraz przy wciśniętym quartz lock już linie nie stoją w miejscu - falują regularnie tył-przód o jakieś 3-4 mm w okresie 1-2 sekundy. Co bardziej mnie dziwi (wcześniej tego nie sprawdzałem) - gdy zdejmę talerz i włączę silnik - ośka pracuje nierównomiernie - jakby w połowie obrotu kręciła, w połowie nie - przy ciężkim talerzu ten okres "niekręcenia" załatwia bezwładnośc ciężkiego talerza, ale bez talerza to bardzo dziwnie wygląda. Może to jest powodem falowania linii stroboskopowych przy wciśniętym quartz lock? Macie jakieś pomysły czy taka praca ośki przy napędzie direct drive jest poprawna? A jak nie jest - to co może być przyczyną? Byłbym wdzięczny za wszelką pomoc.
Pozdrawiam,
Paweł
Mam pytanie dotyczące gramofonu AKAI AP-306. Jestem jego posiadaczem od kilku lat i dotąd sprawował się bez zarzutów. Regulacja obrotów talerza bez quartz lock sprawiała, że linie stroboskopowe prawie stały w miejscu - po naciśnięciu quartz lock - stały w miejscu "jak wmurowane"

Pozdrawiam,
Paweł