Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Radeon 7770 OC czarny ekran - po 5 min. pracy czarny ekran

pchola 25 Oct 2013 13:45 2784 7
    pchola
    Level 2  
    Witam
    mam problem z nową kartą graficzną Gigabyte Radeon 7770 OC
    Wcześniej miałem GF 8800 GT - bardzo prądożerna konstrukcja, ale coś się z nim stało i zaczęły mi po lekkim podgrzaniu (co przy tej karcie następuje bardzo szybko) pojawiać się artefakty i obraz skakać + oczywiście bluesceen-y
    Kupiłem więc nową (jak wyżej) i wczoraj podpiołem do TV full HD; bez sterowników obraz przesunięty i ucinało mi ok 1/3 ekranu z prawej strony, załadowałem sterowniki i było wszystko OK, przez pierwsze 5 min., później czarny ekran (???) myślałem że może trzeba powywalać stare sterowniki i postanowiłem go sobie sformatować.
    Przy samym formatowaniu miałem problem ponieważ jak wyżej wspomniałem ucinało mi 1/3 obrazu bez sterowników ale również i przy starcie systemu, no ale miałem mały stary monitorek, więc go podpiołem i tam obraz już było widać w całości (??? kolejne zdziwienie).
    Po formacie to samo - 1/3 obrazu z prawej strony brak, ale po załadowaniu sterowników wszystko poszło i ...
    znów po ok 5 min czarny ekran (???) restartowałem go kilka razy - cały czas to samo ...
    podpiołem starą, starą kartę, którą jeszcze miałem przed GF8800GT (radeon x800 GT) działa bez czarnych ekranów
    Czy może ktoś wie o co tu chodzi ... ?
    Karta graficzna trafiona czy .... ???

Dodam że podpinałem zarówno przez kabel HDMI-DVI (na którym GF śmigał mi już wcześniej bez problemów) jak i HDMI-HDMI

Sprzęt nie najnowszy, ale powinno iść:
    pł. gł. :AsRock M3N78D
    Ram: DDR3 - 6 M
    Procek: Athlon II x 3 450
    Zasilacz: Chiewtec 650 W
    system: Win 7 64
    beo
    Level 36  
    pchola wrote:
    Karta graficzna trafiona czy .... ???
    Jest taka ewentualność. Sprawdź kartę w innym zestawie, aby mieć pewność.
    TVik
    Level 14  
    A próbowałeś zmienić taktowania zegarów poprzez MSI aftrerburner ? Spróbuj zmniejszyć o 25, 50 lub nawet 100, jeśli zajdzie taka potrzeba i sprawdź temp. Ten model niestety lubi sprawiać tego typu problemy.
    pchola
    Level 2  
    jest zimna jak trup
    nie ma sensu na tą chwilę zmniejszać taktowania ponieważ zwiechy są beż żadnego obciążenia
    włączam kompa i po ok 5 min - czarny ekran
    bez żadnego grania, oglądania filmów itp.,
    na oglądaniu pulpitu się to dzieje ...

Dodano po 1 [godziny] 29 [minuty]:

już nawet zaktualizowałem bios - nic nie pomogło
    zmniejszyłem taktowanie zegarów z 1050 / 1125 na 1000 / 1100 - nic nie pomogło
    zauważyłem jednak 1 zależność
    wszystko jest OK przynajmniej do czasu kiedy nie włączę trybu w HDTV 1080p (1920x1080) - po zmianie na tą rozdzielczość po jakiejś minucie - czarny ekran
    Teraz zmniejszyłem na 1000p (1776x1000) i już chodzi bez zwiechy jakieś 20 - 30 min

tylko, że nie po to kupowałem grafikę HD, żeby nie korzystać z 1080p :-(

Ktoś może wie jak to "naprawić" ?

Czy to jednak wina grafy ?
    TVik
    Level 14  
    A masz wyłączone MSI Afterburner/EVGA PrecisionX/ASUS GPU Tweak lub wszelkie inne video tweaki w ustawieniach ? Zobacz jak wtedy będzie się zachowywać i ewentualnie po operuj na zegarach.

Kolejna rzecz to mnożniki i stabilność zasilacza choć to Chieftec, więc raczej bym się nie czepiał.

Apropos, a sprawdziałeś dysk czy nie ma jakiś powiedzmy bad sektorów w miejscu zaistalowanych sterowników i całego softu do karty ? U jednego gościa tam był właśnie pies pogrzebany.

Na koniec pozostałoby jedynie upgrade'ować VBIOS karty, choć jeśli się nie uda to skutki będą opłakane ponieważ wiadomo karta umrze. Tego nie zalecam.
    pchola
    Level 2  
    No i wydaje mi się że problem się rozwiązał :-)

sterowniki...

zainstalowałem najnowszą wersję BETA i problem czarnego ekranu zniknął ...

świeci na 1080p :-)

Mam nadzieje, że nie powróci ...

Dzięki serdeczne za pomoc i zainteresowanie tematem :-)

...i mam nadzieje że nie wstawie tu kolejnego posta z ciągiem dalszym problemów ... ;-)
    TVik
    Level 14  
    Czyli w tym przypadku okazało się, że najprostrze rozwiązania są najskuteczniejsze :) Za szybko zaczeliśmy kopać zamiast zacząć od podstaw :) Pozdro i miłego użytkowania :)
    pchola
    Level 2  
    TAK
    z tym, że wcześniej / na początku próbowałem zmieniać stery ale z pominieciem wersji BETA ...
    Okazało się że u mnie tylko BETA zadziałała - tego akurat się nie spodziewałem ... :-)