Witam ! Jeżeli w tych monitorach występują te same typy kineskopów i zaspołów odchylających (cewek) to nie powinno być problemów z przełożeniem. Pozdrawiam.
kineskop gabarytami bedzie pasowal gorzej z cewkami (czy bedziesz mial dobra korekcje). jezeli jestes cierpliwy i masz troche pojecia to mozesz przelozyc kineskop a cewki dac z pirscieniami oryginalne (tu zaczynaja sie schody, musisz ustawic konwergencje, i odpowiednio usytuowac cewki na szyjce kineskopu zeby nie bylo przebarwien). niekiedy moze sie to nie udac. temp bieli tez moze byc nieodpowiednia
powodzenia.
ps. niedawno byl ten temat omawiany wiec skozystaj wrazie co z opcji "szukaj"
pozdrawiam
Witam!
można wazne napięcie na ile kV to po pierwsze , narazie przełuż kinol, absolutnie nie przekładaj zespolu odchylającego!( przynajmniej narazie do czasu jak by odchylanie było nieodpowiednie) potem masz tylko regulacje balansu bieli , oczywiście focus , sa duże szanse ze sie uda , ja już tak wiele monitorów "uzdrowiłem" -powodzenia!
pozdrawiam!
Kineskop musi pasować nie tylko gabarytami , ale również cokół (wyprowadzenia) powinien mieć identyczny rozstaw i funkcje wyprowadzeń , w przeciwnym wypadku trzeba dopasować podstawkę kineskopu do płytki PK , a czasem trochę pokombinować tzn poprzecinać ścieżki , połączyć na drutach...(może to nawet nieelegancko wyglądać ) . Wydaje mi się że kineskop najlepiej przekładać z całym zespołem odchylającym ,ponieważ unika się wtedy pracochłonnej czynności ustawiania zbieżności i czystości kolorów , dlatego osobiście jestem za przekładaniem kineskopów tylko wtedy , kiedy są to kineskopy tego samego typu i z identycznymi zespołami odchylającymi.