Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Atmega8] - USBasp, Atmel Studio 6.1 nie programuje

ferdezo 26 Oct 2013 19:09 5298 11
    ferdezo
    Level 9  
    Zaczynając swoją przygodę z mikrokontrolerami po obejrzeniu wielu poradników chciałem zaprogramować swój pierwszy program. Eclipse odmawiał mi posłuszeństwa dlatego postanowiłem przetestować Atmel Studio 6.1 użyłem poradnika
    b-blog.pl/usbasp-i-avr-atmel-studio/ 
    aby skonfigurować programator pod Atmel Studio. Napisałem również swój pierwszy prograrm:
    Code: c
    Log in, to see the code

miał on mrygać diodą led (takie "hello world") ale po odpaleniu skofigurowanego USBasp wyświetla mi się taki komunikat:

avrdude.exe: warning: cannot set sck period. please check for usbasp firmware update.
    avrdude.exe: AVR device initialized and ready to accept instructions

Reading | ################################################## | 100% 0.00s

avrdude.exe: Device signature = 0x1e9307
    avrdude.exe: erasing chip
    avrdude.exe: warning: cannot set sck period. please check for usbasp firmware update.
    avrdude.exe: reading input file "”G:\Dropbox\Projekt\Atmel\Mryganie2\Mryganie2\Debug\Mryganie2.hex”"
    avrdude.exe: error opening ”G:\Dropbox\Projekt\Atmel\Mryganie2\Mryganie2\Debug\Mryganie2.hex”: Invalid argument
    avrdude.exe: input file ”G:\Dropbox\Projekt\Atmel\Mryganie2\Mryganie2\Debug\Mryganie2.hex” auto detected as invalid format
    avrdude.exe: can't open input file ”G:\Dropbox\Projekt\Atmel\Mryganie2\Mryganie2\Debug\Mryganie2.hex”: Invalid argument
    avrdude.exe: read from file '”G:\Dropbox\Projekt\Atmel\Mryganie2\Mryganie2\Debug\Mryganie2.hex”' failed

avrdude.exe: safemode: Fuses OK (H:FF, E:D9, L:E4)

avrdude.exe done.  Thank you.

Siedzę już nad tym kilka godzin próbuje szukać w internecie nawet był podobny temat gdzie wystarczyło zdefiniowac taktowanie procesora i to mi też nie pomogło bo miałem zdefiniowany od poczatku.
    excray
    Level 40  
    A czy w ogóle tworzy Ci się plik HEX?
    ferdezo
    Level 9  
    tak plik HEX tworzy się i wiem że procesor jest taktowany 1Mhz nie zmieniałem ustawień fabrycznych
    kazzik87
    Level 12  
    Hej,

Po pierwsze nie wstawiaj w kod:
    Code: c
    Log in, to see the code

Częśtostliwość procesora ustaw w Project/ Properties ... (ALT+F4)/ Toolchain/ AVR/GNU C Compiler/ Symbols.

Po drugie jaki model procesora chcesz oprogramować?

Bo według ustawień ze strony jąką podałeś to na sztywno wpisany jest procesor ATmega32!

Jeżeli używasz innego to należy zmienić odwołanie (nazwę procka).
    mi14chal
    Level 28  
    A próbowałeś w trybie Release skompilować zamiast Debug?
    ferdezo
    Level 9  
    po pierwsze: nie rozwiązało to problemu
    po drugie: oczywiście zmieniłem na atmega8 wcześniej jak za pierwszym razem ślepo wkleiłem atmega32 to wyskakiwało że się procesor jest nie zgodny a więc to też nie rozwiązuje problemu

czekam na kolejne propozycje rozwiązania :)
  • Helpful post
    PROXAQQ
    Level 13  
    Ścieżka do pliku hex na pewno jest poprawna?
    ferdezo
    Level 9  
    mi14chal wrote:
    A próbowałeś w trybie Release skompilować zamiast Debug?

próbowałem zmieniałem z

-e -P usb -c USBasp -p ATmega8 -e -U flash:w:”$(ProjectDir)Debug\$(ItemFileName).hex”:a

na

-e -P usb -c USBasp -p ATmega8 -e -U flash:w:”$(ProjectDir)Release\$(ItemFileName).hex”:a

i dalej ten sam komunikat co wyżej a program się builduje w obu trybach...
    może ten avrdude z tego poradnika jest zły albo pobralem i wrzuciłem jakiś zły, stary etc.
    kazzik87
    Level 12  
    1) Czy w ustawieniach projektu w "Symbols" zostawiłeś DEBUG?
    2) Czy "G:" jest partycją na dysku czy np. pamięcią flash (pendrive)?

Ewidentnie jest problem ze ścieżką do pliku .hex.
    ferdezo
    Level 9  
    PROXAQQ wrote:
    Ścieżka do pliku hex na pewno jest poprawna?

racja! wszedłem w komentarze do tego poradnika i pierwszy z nich okazał się najpomocniejszym!

Michallo napisał:
    Przydatny i zwięzły poradnik dla początkującego. Ja jednak w argumentach external toola musiałem usunąć “” przy podawaniu scieżki do .hexa:

-e -P usb -c USBasp -p ATmega32 -e -U flash:w:$(ProjectDir)Debug\$(ItemFileName).hex:a

Nie wiem czy to kwestia systemu(Win7 64-bit) czy Atmel Studio(6.1.2440 – beta).

czyli chodziło o to aby usunąć cudzysłowy

ROZWIĄZANE! Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Dioda "mryga" :D
    Dar.El
    Level 40  
    :arrow: Ferdezo popraw pisownię w Swoich postach, wymagam minimum, czyli wielkie litery i kropki. Jak tego nie zrobisz, temat przeniosę do kosza.