Witam serdecznie.
Udało mi się naprawić problem z błędem 0E. Problem pojawił się po 2 latach użytkowania i powodem był zatkany odpływ z komory czujnika poziomu wody. Obyło się bez kosztów, naprawiałem sam. Napisze co zrobiłem, może komuś się przyda, ale zastrzegam, naprawiacie na własną odpowiedzialność.
1. Odłączyć zasilanie i wodę doprowadzoną do zmywarki.
2. Wysunąć zmywarkę i odkręcić lewy bok. Po ściągnięciu boku pooglądać kasetę. Jeśli widzimy, że jest tam dużo brudu, to tu może leżeć problem.
Jeśli kaseta jest czysta, sprawdzić podpięcie czujnika, czy nie ma przerwy w obwodzie. Jeśli kaseta jest czysta a przewody do czujnika nie są uszkodzone, powodem może być coś zupełnie innego, np. uszkodzony czujnik.
Poniżej napiszę jak usunąć problem, z zatkanym odpływem.
Kasetę należy wymontować ze zmywarki. Prawdopodobnie jest ona jednorazowa ( jeśli się mylę, proszę mnie poprawić), więc należy to zrobić ostrożnie, by jej nie uszkodzić, i znów ją zamontować. Zaznaczyć przewody: dopływ i odpływ znajdujące się z tyłu zmywarki, kabli do czujników nie pomylimy, bo różnią się wtykami.
3. Odłączyć czujniki, oraz wąż biegnący do czujnika poziomu wody ( znajdują się z przodu zmywarki).
Uwaga: Należy podłożyć jakiś pojemnik, bo z węża poleje się woda.
4. Odkręcić wewnątrz zmywarki szarą kratkę, która dociska kasetę do ściany zmywarki. Kaseta wciśnięta jest w gniazdo zbiornika na sól, aby ją wyjąć, trzeba było u mnie delikatnie podciąć skrzydełka blokady, bo nie dało się jej wyciągnąć - stąd wnioskuje, że kaseta jest jednorazowa.
Kiedy wyciągniemy i odegniemy kasetę, odpinamy 2 węże z dopływu i odpływu. Tu też należy liczyć się z wyciekiem wody, więc podkładamy jakiś pojemnik. Kasetę czyścimy, żeby usunąć szlam i brud z komory czujnika. dodatkowo trzeba wyczyścić wąż biegnący do czujnika, bo tam osadza się szlam, który blokuje odpływ. Wszystko montujemy w odwrotnej kolejności, zwracając uwagę na dokładne przytwierdzenie kasety do ściany zmywarki, żeby nie było wycieku.
5. Sprawdzić, czy w pojemniku pod zmywarką nie nazbierała się woda, jeśli tak, to usunąć i wysuszyć, bo jest tam czujnik wycieku i będzie wywalać błędy.
Ostrożnie sprawdzić, czy działa, czy nie cieknie, czy nie wywala błędów, skręcić, wsunąć i cieszyć się dalej z mycia, do czasu kiedy szlam znów nie zablokuje kasety. Ta naprawa grozi utrata gwarancji, więc jak sprzęt jest na gwarancji to wezwać serwis. Naprawiacie na własną odpowiedzialność, a opis służy celom dydaktycznym. Jeśli gdzieś popełniłem błąd, proszę mnie poprawić. Mam nadzieje, że komuś się przyda.
Pozdrawiam.