Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Zmywarka Bosch SGI5635EU - małe ciśnienie wody ze zraszaczy

rydzejak 27 Oct 2013 02:41 14433 4
    rydzejak
    Level 10  
    Witam,
    Zmywarka Bosch SGI5635EU/38 ma ponad 10lat. Przestała podawać wodę na zraszacze w odpowiednim ciśnieniu, nie kręcą się więc i nie myje. Wodę nabiera do poziomu ok 2cm (do górnej krawędzi wewn.fitra zgrubnego). Po nabraniu wody włącza pompę i sika dolny zraszacz. Fontanna jest na 10cm. W tym czasie woda opada w płaszczu i jak opadnie zmywarka zatrzymuje dolny a uruchamia górny zraszacz - z którego woda wycieka (tzn ciśnienia tam nie ma żadnego). I tak całe zmywanie przebiega, czas bez zmiany (nie wydłużony). Można przerwać resetem. Po zakończeniu wypompowuje wodę (zostaje może 1-2cm w zagłębieniu).

Forum przeszukałem i zastosowałem nast.:

0. sprawdzenie dysz w zraszaczach, czystości filtrów i otworów wylotowych wewnątrz komory. Standard. czyste.

1. zdemontowałem lewy bok i oczyściłem hydrostat i wąż łączący z misą. Całość była czysta na mój gust ale wykonałem. Układ mechanicznie gładko działa, mikrostyki oba sprawne elektrycznie, zmywarka reaguje wypuszczaniem wody na ręczne naciśnięcie mikrostyków.

2. rozmontowałem panel w drzwiach i sprawdziłem "na oko" elektronikę (panel jest czołowy, wyświetlacz nie komunikuje żadnych błędów). Nie ma widocznych oznak spalenia elementów, ścieżek etc. Styki czyste, przetarłem "kontakt-spray'em".

3. zdemontowałem prawy bok aby dostać się do pompy. Sprawdziłem miernikiem napięcie na pompie podczas pracy, jest 220V, przy czym podłączenie jest trzystykowe plus masa. Na półce pod pompą i kablami był żółty nalot tak jakby coś się wylało i odparowało. Półka była sucha, ale przy okazji demontażu z lewej strony zalałem ją wodą, nalot zszedł jak wycierałem tą wodę. Podczas pracy pompy słychać co pewien czas delikatny odgłos jakby trzasków, czy skrzeczenia (no sorry trudno opisać). Wcześniej tego nie słyszałem no ale zmywarka ma całkiem solidne wygłuszenie i była zabudowana w szafce. Wirnik pompy obraca się lekko. Nie wyczuwam oporów ani nagłych zacięć na całym obrocie.

4. wstawiłem inny kondensator (nówka) co prawda innych parametrów, mój jest 8uF a ten nowy 25uF. Zaryzykowałem test bo taki miałem. Nic się nie zmieniło z ciśnieniem (nadal małe).

teraz mam takie pomysły:

a). sprawdzić turbinę pompy myjącej, może tam coś siedzi co dławi. Ale mam obawy co do sposobu demontażu pompy, czy zdejmuje się podłogę do tego (jak?) czy tylko dochodzi z prawego boku ? Pompa podłączona jest na dwóch gumowych wężach z opaskami, czy one są jednorazowe (żebym potem je jakoś założył)? Czy można jakoś pompę oczyścić bez demontażu silnika?
    Oraz nie demontowałem jeszcze przewodów wewnętrznych do górnego zraszacza... no bo dolny też nie sika więc nie mam przekonania ale może ....

b). na silniku pompy zamocowany jest jakiś mikroprzełącznik (kŧóry kosztuje w north 120zł czyli nie jest to jakiś trywialny styk). Do czego on służy i czy może być powodem że pompa nie pracuje jak powinna ?

c) silnik i łożyska - w sumie to tylko pytanie jak upewnić się że to jest ten problem przed wydaniem kasy na nową (w north widzę że 700, ceny zaporowe)

d) ponownie pochylić się nad elektroniką - w miejscu gdzie jest sterowanie pompą - gdzie jest ? (o ile takie sterowanie może wpływać na ciśnienie? mam wątpliwości bo wygląda że pompa jest zasilana albo nie jest, brak stanów pośrednich). Jest trochę elektroniki na prawym boku przy silniku pompy (pewnie grzałki, rozdzielacz...) czy tam może coś być związanego z ciśnieniem ?

e). sprawdzić rozdzielacz wody na zraszacze. Z obserwacji wnioskuję że w mojej zmywarce jest rozdzielacz. Do tego nie bardzo mam przekonanie bo ciśnienia nie ma w żadnym zraszaczu a zraszacze działają naprzemiennie, oba słabiutko.

Proszę o Wasze rady co jeszcze domowym sposobem mogę zrobić aby uzdrowić zmywarkę? I które moje pomysły są zupełnie do bani a o czym nie pomyślałem?

Pozdrawiam
    Jakub
    rydzejak
    Level 10  
    Poszedłem w kierunku b) - element zamocowany na silniku pompy wygląda na przekaźnik. Badam teraz jego stan. Pytanie czy macie z tym doświadczenie? Po co ten przekaźnik, czy może on powodować mniejsze ciśnienie pompy?

Silnik ma cztery wyprowadzenia, podłączone do tego przekaźnika, kondensatora i bezpośrednio z zewnątrz. Ktoś wie jak to działa?

Zmywarka Bosch SGI5635EU - małe ciśnienie wody ze zraszaczy
    rydzejak
    Level 10  
    plan b) nie dał efektów. Wygląda iż prawidłowy kierunek to a) - pompa myjąca a konkretnie jej turbina.

Co do weryfikacji przekaźnika to:
    - jest sterowany napięciem stałym 5v z fioletowego kabla. Biały i czarny to zasilanie 220v silnika.
    - jest sprawny (przez porównanie ze schematem i innym prawidłowo działającym przekaźnikiem)
    - praktyczne działanie przekaźnika polega na zmianie kierunku obrotów pompy myjącej tzn: po włączeniu zmywarki pompa uruchamia się , na sterowaniu przekaźnika (fioletowy kabel) pojawia się 5V , woda nie sika ze zraszaczy. Trwa to 2-3sek. Następnie na sterowaniu przekaźnika znika napięcie , pompa wykonuje drgnięcie (domyślam się iż jest to szybka zmiana obrotów) i woda zaczyna sikać ze zraszacza.
    - fioletowy kabel idzie do wiązki na górę do sterownika ale już nie śledziłem gdzie się kończy bo objawy nie wskazują na złe sterowanie przekaźnikiem. Zająłem się pompą.

Zgodnie z info na forum:
    - odkręcić dwie śruby (torx) z tyłu na dole mocujące podłogę do tylnej blachy
    - odłączyć węże zasilający i odpływowy. Jeśli się odłączy oba to jest wygodniej potem, ja odpiąłem tylko odpływowy i gimnastykowałem się z zasilającym. Dało radę - podłoga nie zejdzie do końca, pozostanie odchylona ale to wystarczający dostęp do pomp.
    - położyć zmywarkę na plecach
    - odpiąć cięgna drzwi - najlepiej w miejscu mocowania do sprężyn
    - odkręcić dwie śruby mocujące podłogę z przodu (takie jak z tyłu)
    - odkręcić dwie duże śruby regulacji naciągu cięgien drzwi (z przodu)
    - wypiąć dwie kostki kablowe z prawej strony - odpiąć dwie gumowe zawieszki na których trzyma się silnik pompy- z lewej strony w podłodze jest zaczep do hydrostatu - trzeba na to uważać i odczepić jak podłoga będzie się zsuwać.
    - w tym stanie podłoga powinna dać się odsunąć. Z tyłu trzymają ja rury wodne i kabel zasilający więc odchyla się . Mi to wystarczyło. Na obrazku stan już po wymontowaniu pompy myjącej.

Aby wymontować pompę myjącą zrobiłem tak:
    - odkręcić dwie śruby mocujące rozdzielacz i odchylić zaczep od tyłu
    - wyciągnąć rozdzielacz z misy zmywarki. Całość będzie teraz swobodnie zwisać na kablach i na rurze od pompy więc trzeba asekurować (ilość kabli do odpinania mnie poraziła więc odpinałem tylko te niezbędne).
    - odpiąć kable od silnika pompy myjącej (fiolet, biały, czarny i żółtozielone uziemienie)
    - poluzować obejmę na rurze łączącej pompę z rozdzielaczem (ja to zrobiłem lekko śrubokrętem a potem puścił zatrzask, nie wiem czy to się da złożyć, trudno najwyżej zmienię obejmę na skręcaną)
    - w tym stanie pompa trzyma się na wcisk w dwóch otworach: z jednej strony w misie, z drugiej w rozdzielaczu. Wyciągnąć. Uff. Teraz na stół i usiąść.

Aby rozmontować pompę zrobiłem tak:
    - pompa składa się z obudowy i turbiny w środku. Obudowa jest dwuczęściowa, pokrywa trzyma się na wcisk na oring. Obudowa zamocowana jest na zaczepy w metalowym kołnierzu silnika. Na forum są schematy eksplodujące - bardzo pożyteczne - dzięki! .
    - najpierw zwolnić zaczep i całą obudowę pompy obrócić w kołnierzu w prawo ok 20st
    - teraz górną cześć obudowy ściągnąć - powinna zejść, trzyma się na wcisk na oringu.

Zmywarka Bosch SGI5635EU - małe ciśnienie wody ze zraszaczy[/url]

- pod spodem jest turbina. Jest nakręcona na wałek silnika, trzeba zablokować wałek od tyłu i odkręcić turbinę jak zwykłą nakrętkę (w lewo). Teoretycznie na czubku jest plastikowe miejsce na klucz 8 (ale to chyba fikcja).

Zmywarka Bosch SGI5635EU - małe ciśnienie wody ze zraszaczy Zmywarka Bosch SGI5635EU - małe ciśnienie wody ze zraszaczy

- moja turbina okazała się zepsuta - po prostu rozpadła się na dwie części. Są one fabrycznie sklejone (albo stopione) na widoczne na zdjęciu czopki, po 10 latach szlag je trafił. Kręciła się podstawa a właściwie łopatki o tyle o ile tarcie je pociągnęło. W tym momencie przestałem mieć pretensje do zmywarki że nie daje ciśnienia.

I to by było chyba wszystko. Zamówiłem zastaw naprawczy turbiny oraz obudowę dolną pompy (bo miała wyłamane krawędzie). north za 300. Zawsze to lepiej niż zmywarkę za 3000. Ciekawe czy dam radę poskładać całość do stanu działającego

Jakby coś było potrzebne/niejasne to proszę śmiało pytać, już jestem specjalistą od rozbierania zmywarek na części ;-)))

pozdrawiam forumowiczów którzy trzymali za mnie kciuki
    rydzejak
    Level 10  
    Diagnoza okazała się słuszna, pompa z nową turbiną działa rewelacyjnie. Montaż powrotny nie nastręczał problemów , wszystko pasuje i składa się elegancko. Zmieniłem tylko tą obejmę rury łaczącej pompę i rozdzielacz/grzałki bo orginalna jest jakas "jednorazowa/zaciskowa" - zastosowałem zwykła skęcaną na gwint.

Mała poprawka dot. zmiany kierunków obrotów pompy - straciłem pewnośc co do tej hipotezy - była postawiona w stanie uszkodzenia pompy gdy nie sikała jesli przekąznik był zasilany 5v. Obecnie mam wrażenie że sika zarówno w satnie zasilania jak i niezasilania. Możliwe że przekaźnik nie zmienia obrotów a je zwieksza/zmniejsza. Pozostawiam sens istnienia przekaźnika do dalszego śledztwa innym.

pozdrawiam wszystkich walczących ze zmywarkami
    Jakub
    Fidelis
    Level 16  
    rydzejak wrote:
    Są one fabrycznie sklejone (albo stopione)

Z czego turbina jest wykonana ? ABS ? Tak się zastanawiam, czy nie dałoby się jej skleić lub zespawać w wytartych miejscach, jeśli zachodziłaby konieczność pilnej naprawy...