Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Jak podłączyć amplituner z telewizorem i dekoderem

tomasz paja 27 Paź 2013 18:31 2175 7
  • #1 27 Paź 2013 18:31
    tomasz paja
    Poziom 6  

    Czy pod ten amplituner:http://www.electronic-star.pl/Auna-AMP-3800-B-5-1-kana-owy-wzmacniacz-surround-600W-czarny_i10832.htm ,podłącze telewizor Thomson 32ht 4253 i dekoder Sagem DSI87.Proszę o odpowiedz :cry:Jeśli tak to jakimi kablami.

    0 7
  • #2 27 Paź 2013 18:47
    Pablo1964
    Moderator

    Ze specyfikacji wynika, że amplituner dysponuje jedynie analogowymi wejściami stereo (2 x RCA) dla trzech urządzeń. O dźwięku przestrzennym nie ma więc mowy (tylko emulacja). Dekoder dysponuje wyjściem stereo 2 x RCA. Telewizora nie musisz podłączać, jeśli oglądasz TV z dekodera.

    0
  • #3 27 Paź 2013 21:17
    magi23
    Poziom 20  

    Pablo1964 napisał:
    Telewizora nie musisz podłączać, jeśli oglądasz TV z dekodera.

    A jak będzie chciał obejrzeć coś na DVD lub innym nośniku

    0
  • #4 27 Paź 2013 21:35
    Pablo1964
    Moderator

    DVD ma także wyjścia analogowe. Większość telewizorów i tak przesyła dźwięk ze źródeł zewnętrznych wyłącznie na wyjście cyfrowe oraz słuchawkowe. Dlatego nie polecam łączenia bezpośredniego z tym amplitunerem. Szczegóły trzeba sprawdzić w instrukcji obsługi TV.

    0
  • #5 28 Paź 2013 06:19
    magi23
    Poziom 20  

    Pablo1964 napisał:
    Większość telewizorów i tak przesyła dźwięk ze źródeł zewnętrznych wyłącznie na wyjście cyfrowe oraz słuchawkowe.

    Nie chce się kłócić i spierać z moderatorem bo może to być niebezpieczne.
    Tak masz racje. Tylko moja uwaga i rozwiązanie jest takie aby podłączyć amplituner do TV pod jego wyjście audio ze złącza euro a wtedy będzie miał dźwięk tylko z tego urządzenia z którego coś ogląda przy czym nie będzie musiał przełączać amplitunera.
    Pablo1964 napisał:
    DVD ma także wyjścia analogowe.

    To też można wykorzystać i wtedy wybierać źródło dźwięku czy to DVD czy dekoder.
    Jeżeli ktoś słucha muzyki używając odtwarzacza DVD to trzeba tak podłączyć.

    Pozdrawiam

    0
  • #6 28 Paź 2013 09:45
    Pablo1964
    Moderator

    magi23 napisał:
    moja uwaga i rozwiązanie jest takie aby podłączyć amplituner do TV pod jego wyjście audio ze złącza euro a wtedy będzie miał dźwięk tylko z tego urządzenia z którego coś ogląda przy czym nie będzie musiał przełączać amplitunera.

    Kłopot w tym, że większość współczesnych telewizorów przesyła sygnał audio do wyjścia euro wyłącznie w przypadku odbioru sygnału analogowego. W przypadku odbioru DVB-T lub sygnału z urządzenia zewnętrznego (np. pendrive) dźwięk nie jest przesyłany na wyjście scart. Ale jak napisałem - zasada ta obowiązuje dla WIĘKSZOŚCI telewizorów - dlatego wspomniałem o spojrzeniu do instrukcji TV. Jeżeli w tym modelu jest inaczej - oczywiście, masz rację.
    magi23 napisał:
    Nie chce się kłócić i spierać z moderatorem bo może to być niebezpieczne.
    Konstruktywna dyskusja zawsze jest mile widziana. :-) Nikt nie jest nieomylny a najważniejsze, żeby autor uzyskał rzeczową poradę.

    0
  • #7 28 Paź 2013 21:06
    tomasz paja
    Poziom 6  

    Więc jak odtworzyć dźwięk przestrzenny na tym amplitunerze co to znaczy emulacja.Jestem zielony w temacie.Dodam że telewizor posiada wyjście audio LR,wyjście SPDIF ale nie cinch tylko jakieś inne.Natomiast dekoder też ma wyjście SPDIF,ale cinch i w instrukcji jest napisane że przez nie tylko można uzyskać DD.Tu nasuwa się moje pytanie dlaczego amplituner ma wejścia analogowe skoro nie można przez nie uzyskać dzwięku 5.1.Co do telewizora to instrukcja mówi że jeżeli program emituje DD to można wybrać PCM lub Dolby D.Co do DVD to oglądam filmy z pendrive podłączonego do portu USB w TV i staram się mieć już filmy z dźwiękiem 5.1.A co dokładnie uzyskałbym wyodrębniając audio ze SCART mój TV ma tylko jedno a dekoder do TV podłączony mam przez HDMI.Pomóżcie

    0
  • #8 28 Paź 2013 21:42
    Pablo1964
    Moderator

    tomasz paja napisał:
    Więc jak odtworzyć dźwięk przestrzenny na tym amplitunerze

    Nie ma takiej możliwości. Można jedynie włączyć funkcję surround - sztuczne "uprzestrzennienie" sygnału stereo. Amplituner nie ma wejścia SPDIF ani dekoderów dźwięku przestrzennego. Sygnał cyfrowy nie może więc być zdekodowany.

    0