Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Citroen C4 Grand Picasso - Brak świateł dziennych, migające światła

jokerone 28 Oct 2013 21:32 10410 5
    jokerone
    Level 10  
    Witam serdecznie.
    Mam problem, aktywowałem sobie światła dzienne (za pomocą lexii).
    Wszystko było super, światłą włączały się po każdym odpaleniu samochodu.

Po pewnym czasie światła skandynawskie przestały działać.
    Podpiąłem Lexie - i wyłączyłem światła dzienne i ponownie aktywowałem światła dzienne. Nic się nie zmieniło.

Natomiast dziwna rzecz się dzieje, zasłoniłem czujnik na szybie i światła w trybie auto się zapalają - ale migają jak stroboskop, migają również podświetlenie radia i kontrolki świateł na kierownicy. Z tyłu również migają światła.
    Przy zasłoniętym czujniku zmierzchowym również zapalają się światła w pozycji wyłączonej - czyli światła dzienne ale też migają.

Jak przekręcę przełącznik świateł na postojowe lub światła - to nic nie miga, światła świecą prawidłowo, kontrolki również nie migają.

Może jakaś rada ? Spotkałeś się z czymś podobnym ?

Wyłącznie czujnika zmierzchu też nie pomogło.
    W Lexi zero błędów.

Pozdrawiam
    Sołtys_Elbląga
    Level 31  
    Montowane były kiedykolwiek inne żarówki niż te, które przewidział producent i prawo? W BSI powinno coś się kryć.
    Zbieg okoliczności, że włączyłeś skandynawskie i tak się dzieje. Spróbuj na początek odłączyć akumulator, potem możesz zrobić domyślne kodowanie w kalkulatorze, nie podam Ci teraz gdzie to jest ale na pewno znajdziesz.
    jokerone
    Level 10  
    Dzięki za odpowiedź, muszę pogrzebać trochę.

Tak była inna postojówka przez chwilę, wymieniona już na oryginał bo pomyślałem, że oryginalna jest mocniejsza i może coś tu być na rzeczy, dokupiłem oryginał i nie pomogło. Akumulator odłączałem. Może za krótko.
    Spróbuje jeszcze raz.

Domyślne kodowanie w kalkulatorze, tzn ? chodzi o światła ?

Dzięki za podpowiedź.

Dodano po 0 [sekundy]:

Dzięki za odpowiedź, muszę pogrzebać trochę.

Tak była inna postojówka przez chwilę, wymieniona już na oryginał bo pomyślałem, że oryginalna jest mocniejsza i może coś tu być na rzeczy, dokupiłem oryginał i nie pomogło. Akumulator odłączałem. Może za krótko.
    Spróbuje jeszcze raz.

Domyślne kodowanie w kalkulatorze, tzn ? chodzi o światła ?

Dzięki za podpowiedź.
    Sołtys_Elbląga
    Level 31  
    Domyślne kodowanie nie tylko świateł ale wszystko ustawia się domyślnie. Nie pamiętam w co teraz trzeba wejść ale ta opcja jest zaraz po tym jak wchodzisz w test każdego kalkulatora. Chyba automatyczne kodowanie czy coś takiego.
    jokerone
    Level 10  
    Witam serdecznie.

Dzięki za podpowiedź. Niestety odłączenie akumulatora też nie pomogło.

Wydaje mi się, że kodowanie na nowo ustawień, byłoby trochę głupim rozwiązaniem, ponieważ po każdej wymianie żarówki trzeba by było podłączać się pod kompa.

Może błąd leży gdzie indziej ? Na pewno ma to związek z czujnikiem zmierzchu, bo po zakryciu bądź wieczorem zapalają się światła nawet w pozycji 0 - czyli tak jak normalnie zapalały się światła dzienne.

Tylko, że teraz zapalają się tylko wieczorem, i migają.

Może miał ktoś podobny problem ?
    jokerone
    Level 10  
    Dziękuje wszystkim za pomoc.
    Udało się i problem zniknął.

Zadziałała taka konfiguracja:
    w BSI "światła dzienne" - włączone
    "automatyczne włączanie świateł" - włączone
    opcja "wyświetlania automatycznego włączania świateł na ekranie wielofunkcyjnym (radia)" - wyłączone

Dyskoteka zniknęła, ale światła same się nie włączały.

Po aktywacji w "Ekranie" funkcji wybierania funkcji świateł automatycznych z menu radia - i włączeniu tej funkcji w radiu światła włączają się jak poprzednio, zaraz po zapaleniu silnika.

Dziwne, bo wcześniej ta sama funkcja działała bez tej ostatnie opcji.

Najważniejsze że już działa.