Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Brother MFC-6490CW - Czyszczenie głowicy

jagret 29 Oct 2013 10:24 13047 2
    jagret
    Level 9  
    Witam posiadam drukarkę Brother MFC-6490CW jest w niej zastosowany system CIS niestety przez dłuższy czas nic nie było drukowane i drukarka przestała drukować prawdopodobnie zaschnięta jest głowica w jaki sposób można ją przeczyścić trzeba rozbierać cała drukarkę czy może są inne sposoby?
    GrandMasterT
    Level 25  
    Niedawno borykałem się z identycznym problemem, drukarka po przestoju w ogóle nie drukowała.

Doszedłem do wniosku, że tak czy siak lipa bo drukarka niesprawna a po ostatnim rozbieraniu jakiegoś Brothera jeszcze mam koszmary, zdecydowałem się więc na dość ryzykowny krok: zatankowałem płyn do czyszczenia wewnętrzny[1], ile tylko wlazło.

Puściłem raz czyszczenie i zostawiłem drukarkę w spokoju, po kilku godzinach znów czyszczenie i spróbowałem wydruk - zaczęło się już pojawiać co nieco. Kolejne parę czyszczeń i miałem sprzęt 'prawie sprawny' bo było zatkane trochę dysz które nie chciały się odetkać. W takim stanie zostawiłem drukarkę na noc. Następnego dnia rano próbny wydruk i lipa, ale po kolejnym czyszczeniu wszystkie dysze się odetkały i drukarka odzyskała 100% sprawność.

[1] - pojęcia nie mam jaka to marka płynu - wiem tyle, że jest żółty. Osoba od której go dostałem deklarowała, że mogę tym drukować i nic się nie stanie, tak też robiłem, na mieszaninie płynu z resztkami tuszu wydruk był nawet ok, jedynie trochę bledszy i widać było, że krawędzie lekko się rozmazują.
    Spec_Druk
    Level 17  
    Tutaj macie opisane jak wyczyścić głowicę zamontowaną na stałe:
    Link