Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

TV Philips 26PF3321/12 LC4.31E - brak wizji na wszystkich wejściach, fonia jest

tedes 29 Oct 2013 21:14 4179 6
    tedes
    Level 14  
    Witam, telewizor miał słaby kondensator w zasilaczu C130 i próbkował. Po uruchomieniu wszedłem w tryb serwisowy i obraz wskoczył i było wyświetlone menu serwisowe lecz przesunięty w prawo o 3cm lecz nie można było się poruszać w trybie SDM oraz nie chciał wyjść z trybu nawet po wyłączeniu telewizora. Po wylutowaniu EEPROMU okazał się uszkodzony. Wstawiłem zapisany F'ami. Telewizor włączył się. Dźwięk jest na wszystkich wejściach a wizji nie ma. Po wejściu w tryb serwisowy SDM lub SAM nie wyświetla menu serwisowego. Widnieje tylko napis SDM. Po naciśnięciu menu na pilocie wyświetla normalne menu OSD i można po nim chodzić i przełączać. Czasami po wejściu za którymś razem dioda mrugała 8 razy. Podejrzewam że wysypał się FLASH M29W400DT. Mam pytanie czy ktoś miał podobny problem i zapisanie flashu załatwiło sprawę. Jeśli tak to proszę o kontakt bo nie mam programatora do takiej pamięci. Musiałbym ją wysłać do zaprogramowania. Chyba, że jest problem w komunikacji pomiędzy Genesis GM1501-LF a tą pamięcią co oznaczałoby że płyta kaput.
    blialy90
    Level 9  
    Witam są jakieś postępy w temacie ? mam identyczny problem brak wizji w menu można wejść jest też przesuniecie obrazu z prawej strony
    tedes
    Level 14  
    Niestety telewizor stoi w odstawce. Nie mam pomysłu na niego. Czy w twoim telewizorze po wejściu w tryb serwisowy wyświetla napisy? Bo w moim przestał. Za pierwszym razem jak wszedłem to były napisy w trybie serwisowym, gdzie myślałem że da się coś pogrzebać.
    bartek243
    Level 15  
    Ja bym próbował zaprogramować eeprom jakimś wsadem z działającego tv.
    tedes
    Level 14  
    Zaprogramowanie eepromu prawdopodobne nic nie da, a pomogłoby zaprogramowanie flashu.
    rafalrms
    Level 18  
    Dla potomnych. Ja miałem uszkodzony eeprom 24c32. Pomogła wymiana na nowy i zaprogramowanie starym wsadem.