Witam, gdzie można znaleźć dokładny opis opcji dostępnych w menu 22 dostępnych po wpisaniu kodu 53 , może ktoś ma instrukcje serwisową ?
Piotr
Dodano po 1 [godziny] 4 [minuty]:
Witam,
gdzie mogę znaleźć instrukcję lub dokładny opis funkcji dostępnych w menu 22 ?
PS

Piotr
remk wrote:Witam,
jak ciesze sie, ze w koncu znalezli sie internauci ktorzy pragna podzielic sie spostrzezeniami co do tego kotla, gdzie instrukcja jest dosc uboga, a sami serwisanci jak na moje oko spia na szkoleniach i nie chca sie rozwijac w mysl techniki - no chyba, ze tylko ja tak trafilem![]()
a. Powiedzcie mi czy macie uruchomiona funckcje SAR na zimie?? Co to w sumie jest??
b. czy dotykacie takich parametrow jak:
2. Moc kotla - fabrycznie mam 26 - dodam, ze kociol mam mocno przewymiarowany i nie wiem, czy tu grzebac.
3. pozim ozolacyjnosci budynku - fabrycznie 5 - gdzies ktos wyzej pisal zeby nie ruszac, ale czemu i czy to ma w ogole wplyw na cokolwiek
23 + 24 - max i min predkosc wentylatora - dotykacie tego?? Z tego co zrozumialem to tym mozna regulowac moc kotla tj. jak dla moich 80m2 bedzie powiedzmy 8kw to z wykresu wynika max jakies 2800, a minium bym nie zmienial - dobrze to interpretuje??
25 i 26 - histereza rowniez ustawiona jak w instrukcji.
42 - sar, fabrycznie wylaczona
51 - tutaj fabrycznie 0, ale nie wiem bo nie bardzo rozumiem instrukcje, a mam termostat http://www.beretta.pl/berettapl/web/pol/catalog/accessorydetail.jsp?id_level1=4&id_level2=31&id_accessorio=121
65 -termoregulacja szybkosc odpowiedzi - tutaj zgodnie z podpowiedziami dla grzejnikow ustawilem 1.
Dodam, ze instalacja pracuje glownie na grzejniki, ktore mam przewymiarowane.
Szukam tutaj odpowiedzi, czym warto sie pobawic w ustawieniach co zmienic, zeby odnotowac jak najmniejsze zuzycie gazu.
Ogolnie to serwisant uruchomil kociol, nie pomogl zrozumiec niczego jak co poustawiac, sam tez to zostawil przy oryginalnych ustawieniach. Przy krzywej grzewczej powiedzial, ze najlepiej ustawic to na +2, w odpowiedzi dlaczego uslyszalem, kilka razy, ze tak jest najlepiej i nikt nie narzeka - oszalalem !!!!
Takze prosze o podpowiedzi jak go dostosowac to mojego budynku.
pzdr
Dodano po 1 [godziny] 4 [minuty]:
Witam,
gdzie mogę znaleźć instrukcję lub dokładny opis funkcji dostępnych w menu 22 ?
PS
GabrielU wrote:Witam
Wydaje mi sie że problem już się rozwiązał.
Głównego winowajcę czynię tu za słabo rozwinietą instrukcję obsługi kotłów Beretta która nie tłumaczy zasad działania (wpływu na działanie kotła) poszczególnych parametrów ustawienia kotła.
Beretta wyszła z założenia, że wszystkie ważne parametry ustawi "przeszkolony" serwisant o których po wizycie serwisanta mojego kotła mam dość "niskie" mniemanie.
Niestety większość serwisantów nie tylko Beretty ale i innych firm to niedouczeni "fachowcy" (fachowcy - tak na siebie wołają) którzy albo w ogóle nie jeżdżą na szkolania fabryczne
albo przychodzą na nie już po niezłym kielichu i przekazywana im wiedza na temat szczegółowych ustawień nowoczesnej elektroniki ni w ząb nie zostaje zrozumiana.
Instrukcja nie "mówi" i nie każdy serwisant to wie "fachowcy", że bardzo ważnym parametrem który powinien być zmienny w zależności od typu instalacji i bezwładności cieplnej budynku jest parametr 65
(kolega -West to wiedział jednakże nie rozwinął szeżej tematu).
Parametr 65 - szybkość odpowiedzi fabtyczne ustawienie "20" - jest to średnia z określonego wartością parametru interwału czasowego - prawdopodobnie 1h (wniosek z własnej analizy bo instrukcja nic o tym nie wspomina).
Parametr ten powinien być zmienny w stosunku do typu instalacji i tak wg. mojej oceny dla prawidłowo wykonanej instalacji grzejnikowej parametr ten powinien być ustawiony na "1",
a dla np. instalacji podłogowej 20-24 (średnia z doby).
Dobrze zaprojektowana i wykonana instalacja grzejnikowa ma bardzo szybki czas reakcji na zmianę warunków zewnętrznych i ustawienie na 1 da wymierne oszczędności w zużyciu gazu przy wysokim komforcie cieplnym w pomieszczeniach.
Podłogówka natomiast ze względu na dużą pojemność wodną i dużą bezwładność cieplną powinna być ustawiona wyżej - ustawienie tego parametru poniżej "20" przy podłogówce podniesie tylko zużycie gazu a komfortu w pomieszczeniach nie podniesie (dłuższe casy reakcji instalacji podłogowej na zmienne pogodowe).
Wg. mmnie przy instalacji grzejnikowej również można różnie ustawiać w zależności o projektowej temperatury zasilania tj. przy wyższej temperaturze zasilania (wyższej krzywej grzewczej)
parametr ten może być ustawiony ciut wyżej np. 2-5.
Wnioskuję, że im wyższa krzywa, im większa instalacja grzewcza (większa pojemnośc wodna) tym parametr 65 powinien być podnoszony wyżej.
Ja osobiście krzywą mam ustawioną na "10" a szybkość odpowiedzi ustawiłem na 1 (min. temp. zasilania na 35st.C). Kocioł praktycznie przez 100% czasu pracy pracuje na min. mocy.
Dodatkowo żeby zminimalizować moc kotła (efekt przyspieszenia przy załączeniu kotła) i zużycie gazu parametr 23 (max. obroty wentylatora) ustawiłem na 2700 (do ew. korekty w największe mrozy).
Czujnik temperatury zewnętrznej przy instalacji grzejnikowej podepnij koniecznie. Nie napisałeś albo nie doczytałem jaki typ instalacji masz u siebie.
Reasumując wywód - z kotłem jest wszystko w najlepszym porządku i przy prawidłowych ustawieniach oraz dobrym wysterowaniu wszystkich pomieszczeń z osobna kocioł Beretta exclusive green jest kotłem godnym polecenia
- ja jako użytkownik jestem bardzo zadowolony z jego użytkowaniai polecam go wszystkim.
Dodano po 26 [minuty]:
-west wrote:Ustaw i obserwuj:
Par. 3 = 5
Par. 30 = 0
Par. 42 = 0
Par. 43 = 0
Par. 65 = 0
Nie zgodzę się natomiast z kolegą -west że parametr 65 może być ustawiony na "0".
Zauważyłem że w przypadku spadku lub wzrostu temp. zewnętrznej występuje moment kiedy wskazywana na kotle temperatura zewnętrzna waha się
naprzemiennie pomiędzy pełnymi stopniami np. raz -1 a za sekundę -2 i za sekundę znowu -1.
Może to powodować wariację kotła który będzie w tym czasie obliczał co sekundę inną temp. zasilania.
Sądzę że bezpieczniejszą wartością będzie "1" - wówczas średnia z godz. będzie stabilna.