Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Menu z graficznym zaznaczeniem pozycji w C++

19 Mar 2005 14:33 7516 7
  • Poziom 11  
    Witam! Mógłby mi ktoś doradzić jak sie dobrać do klawiszy roższeżonych w C++. Tzn. Musze zrobić menu obslugiwane strzałkami ale nie wiem jak je obsluzyc. Zgóry dziekuje za pomoc. Pozdrawaim !!
  • Poziom 35  
    ehh, jakie menu, jaki system, zero opisu?

    Ogolnie zrob tak - znajdz jakas funkcje do zczytywania klawiszy (ktory zostal nacisniety), zrob jakiegos "loggera" ktory na ekran wypisze ci jaki klawisz(numer jego) byl obecnie nacisniety, teraz uruchom program i spisz na kartke wartosci poszczegolnych klawiszy (tzn strzalek).
    Wystarczy teraz w programie zrobic, ze jak klawisz (spisany numer) zostaje wcisniety to jest traktowany jako strzalka.
    Proste.
  • Poziom 11  
    Zapomnialem napisac, że chodzi mi o sczytywanie klawiszy w C++ (pod DOS'a).Chodzi o menu w trybie tekstowym, które bedzie obslugiwane właśnie strzałkami.
  • Poziom 19  
    Klawisze specjalne:
    -F1 do F12
    -strzalki
    -PgUp, PgDwn, Home, End
    i wiele innych (alt+litera)
    sa obslugiwane w nastepujacy sposob:
    W buforze klawiatury sa umieszczone dwa znaki, pierwszy jest zerem,a drugi oznacza wlasciwy wcisniety klawisz. Musisz znalezc, jakie kody odpowiadaja jakim klawiszom.

    Jesli CI sie nie uda, to moge ja poszukac, ale goraco zachecam do uzycia googli i innych ego typu zrodel :wink:

    Pozdrawiam,
    Caladan
  • Poziom 17  
    Caladan napisał:
    Klawisze specjalne:
    -F1 do F12
    -strzalki
    -PgUp, PgDwn, Home, End
    i wiele innych (alt+litera)
    sa obslugiwane w nastepujacy sposob:
    W buforze klawiatury sa umieszczone dwa znaki, pierwszy jest zerem,a drugi oznacza wlasciwy wcisniety klawisz. Musisz znalezc, jakie kody odpowiadaja jakim klawiszom.

    Jesli CI się nie uda, to moge ja poszukac, ale goraco zachecam do uzycia googli i innych ego typu zrodel :wink:

    Pozdrawiam,
    Caladan


    aby latwo znalezdz te kody zrob tak:

    char z;

    z = getch();

    if(!z)
    {
    z = getch();
    cout << z;
    }

    to wyswiteli Ci jakim znakom odpowiadaja dane klawisze
    np. strzalki to 'H', 'K', 'L', 'M'

    a poznej bedize

    if(!z)
    {
    z = getch();
    switch(z)
    {
    case 'H': // nacisnietas strzalka
    // .. tu jakas akcja
    break;
    }
    }

    pzdr
  • Poziom 16  
    Słyszałem że to co dziala w C działa też w C++.
    Niżej przedstawiam ci fragment kodu który był użyty w programie napisanym w C:

    kod=getch();
    if (kod==KEY_UP)

    Mam nadzieje że to będzie dzialalo w C++.
  • Poziom 16  
    oczywiście zmienna kod jest deklarowana jako integer
  • Poziom 27  
    Witam. Przeczytaj moj post:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.ph...&sid=6e8cdfece0212c673bd6aa24a88c0c79#1334621
    " target="_blank" class="postlink ">
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.ph...&sid=6e8cdfece0212c673bd6aa24a88c0c79#1334621


    Skany dla klawiszy (decymalnie):
    Lewo - 75
    Prawo - 77
    Gora - 72
    Dol - 80

    Uwaga: moze sie cos kopac przy uzywaniu strzalek kursorow (maja inna obsuge niz reszta klawiszy), ale przy uzywaniu strzalek numerycznych bedzie ok. Moze nie znaczy musi :) (u mnie zawsze dzialalo OK). Pozdrawiam.