Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Katalog Megger
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zestaw DVB-T - (Opticum AX900+Ariva T650i) - brak sygnału

khadgar 30 Paź 2013 13:10 8373 6
  • #1 30 Paź 2013 13:10
    khadgar
    Poziom 9  

    Witam
    Posiadam następujący zestaw:
    1. antene kierunkowa DVB-T Opticum AX900 (AX1000 compact)

    Spoiler:
    Dane techniczne:
    Zestaw DVB-T - (Opticum AX900+Ariva T650i) - brak sygnału
    Kanały: 21-69
    Zysk: 14dBi
    Współczynnik przód/tył: 28dB
    Ilość elementów: 27
    Impedancja falowa: 75Ohm.
    Zakres częstotliwości: 470 - 862 MHz.
    Gniazdo typ: "F"
    Długość: 790mm.

    2.kabel RG-6U TV-SAT COAXIAL CABLE 75 OHM - 10m
    3.Wzmacniacz liniowy DVB-T W-20, przelotowy
    Spoiler:
    Zestaw DVB-T - (Opticum AX900+Ariva T650i) - brak sygnału
    R Wej./Wyj. 75 Ohm
    Zasilanie 5V-12V
    5-862 Mhz
    Wzmocnienie 20dB
    pobór prądu 35mA

    4.tuner Ferguson Ariva T650i

    Profil terenu miedzy moim mieszkaniem znajdującym się w Chełmie a najbliższym nadajnikiem DVB-T tj. Lublin - Piaski (Odległość 41.4 km, Azymut 269.1 °)
    Zestaw DVB-T - (Opticum AX900+Ariva T650i) - brak sygnału

    Problem polega na tym ze w/w zestaw nie znajduje żadnych kanałów. Na tunerze siła sygnału 29% natomiast jakość 10% bez względu na rożne warianty podłączenia sprzętu tj.:
    Wariant 1: Antena na zewnątrz>kabel>tuner (bez wzmacniacza liniowego,opcja na tunerze: zasilanie anteny - wyłączona)
    Wariant 2: Antena na zewnątrz>wzmacniacz>kabel>tuner (wzmacniacz przymocowany przy antenie, opcja na tunerze: zasilanie anteny - włączona)
    Zestaw DVB-T - (Opticum AX900+Ariva T650i) - brak sygnału
    Wariant 3: Antena na zewnątrz>kabel>wzmacniacz>tuner (wzmacniacz bezpośrednio przy tunerze, opcja na tunerze: zasilanie anteny - włączona)
    Zestaw DVB-T - (Opticum AX900+Ariva T650i) - brak sygnału

    Napięcie przy włączonej opcji zasilanie anteny na wejściu antenowym przy tunerze 4,98V (zmierzone miernikiem)

    Elementy i końcówki:Zestaw DVB-T - (Opticum AX900+Ariva T650i) - brak sygnału
    Nadmienię że problem był na wcześniejszym tunerze tj. Wiwa hd-50 który wymieniłem na Ariva T650i.
    Bardzo proszę o pomoc lub jakieś sugestie mogące się przyczynić do rozwiązania problemu.

    Pozdrawiam khadgar

    0 6
  • Katalog Megger
  • #2 30 Paź 2013 13:29
    _cheetah_
    Poziom 37  

    khadgar napisał:
    Nadmienię że problem był na wcześniejszym tunerze tj. Wiwa hd-50 który wymieniłem na Ariva T650i.
    Czyli Wiwa też w ogóle nie odbierała?

    khadgar napisał:
    Na tunerze siła sygnału 29% natomiast jakość 10% bez względu na rożne warianty podłączenia sprzętu tj.:
    Czyli brak sygnału.

    Kabel antenowy sprawny - sprawdzałeś ciągłość ekranu i żyły środkowej (pomiar z zamontowanymi złączami F)?

    Napięcie zasilające wzmacniacz sprawdza się na podłączeniu wzmacniacza, a nie na gnieździe dekodera.

    Gdzie ta antena jest montowana na zewnątrz?

    0
  • Katalog Megger
  • #3 30 Paź 2013 15:34
    khadgar
    Poziom 9  

    Na tunerze wiwa hd-50 tez nie odbierało.

    Antena jest na zewnątrz około 6-7m nad gruntem skierowana na nadajnik DVB-T Lublin-Piaski

    Kabel antenowy sprawny (kupiony 2 dni temu w sklepie). Nie ma zwarcia miedzy ekranem a żyłą środkową. Pomiary z zamontowanymi złączami F: żyła środkowa ani ekran nie maja przerwania.

    Napięcie zasilające wzmacniacz mierzyłem tak:

    Zestaw DVB-T - (Opticum AX900+Ariva T650i) - brak sygnału

    A tak sprawdziłem czy wzmacniacz nie "przypuszcza" napięcie dalej na antenę:

    Zestaw DVB-T - (Opticum AX900+Ariva T650i) - brak sygnału

    0
  • #4 30 Paź 2013 18:45
    _cheetah_
    Poziom 37  

     
    Wygląda więc, jakby w twojej lokalizacji był całkowity brak sygnału, co wydaje się bardziej niż nieprawdopodobne. Przy niecałych 50km powinieneś mieć choć ślady odbioru z silnych Piask, zwłaszcza, że nadają na niskich kanałach. Dodatkowo powinno coś dolatywać również z Tarnawki. Sąsiedzi odbierają DVB-T?

    Antenę powinno się ustawiać na strojeniu ręcznym. Kanały:
    Piaski
    Zamość Tarnawka

    Więcej o ustawianiu anteny w Poradniku: Link

    Jeśli dobrze ustawiasz antenę to jedyne, co mi się nasuwa, to uszkodzony symetryzator w antenie. Niestety, te anteny mają dedykowane symetryzatory i nie podmieni się go tak łatwo na standardowy. Wypadałoby podmienić całą antenę.

    0
  • #5 31 Paź 2013 07:59
    irekr
    Moderator

    Po pierwsze zaprzestałbym stosowania wzmacniacza.

    Z całej Polski docierają informacje o uruchamianiu dostępów internetowych jednego z operatorów, a nadajniki - o dość sporej mocy - pracują w okolicach częstotliwości 466 MHz - czyli pasma sąsiadującego z kanałem 21. Takie "nadajniki internetu" są odczuwalne czasami na wszystkich wzmacniaczach w promieniu około 6 km. W Chełmie jest na pewno jeden taki nadajnik - na kominie ciepłowni przy Towarowej, ale skuteczni zatyka wszystkie wzmacniacze w całym Chełmie.
    Podobnie wpływają na odbiór TV BTS-y LTE i UMTS w pasmie 900 MHz - a taki BTS stoi na kościele Św Ducha Łowiecka/Urocza.
    Jeżeli jesteś w odległości mniejszej niż 2-3 km od tych obiektów to zapomnij o stosowaniu wzmacniaczy szerokopasmowych.
    Sygnały z Piasków są w Chełmie "po byku", osobiście odbierałem przekaz TV na odbiorniku samochodowym od samego Lublina niemal do Dorohuska. Sygnały z Tarnawatki są nieco słabsze ale na instalacjach "dachowych" odbierane bez żadnych problemów.
    Sprawdź może całą instalacje, gdzieś musi być prosty błąd.

    0
  • #6 01 Lis 2013 09:09
    quake1
    Poziom 10  

    Nie napisałeś czy w antenie jest symetryzator czy wzmacniacz. Może tu jest problem.

    0
  • #7 11 Gru 2013 23:27
    khadgar
    Poziom 9  

    W antenie jest symetryzator.
    Problem rozwiązany antenę zamocowałem około 4m wyżej czyli jakieś 10m nad gruntem
    Siła sygnału: 80% a Jakość:90%

    0