Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Philips 42PFL7422D/37 - brak napięć na wyjściu

marconi18 30 Oct 2013 19:08 1656 2
  • #1
    marconi18
    Level 2  
    Witam, jestem w posiadaniu wyżej wymienionego TV. Kupiłem go jako uszkodzony z nadzieją, że uda mi się go naprawić. Wymieniłem w nim wszystkie elementy, które były fizycznie uszkodzone (w tym kilku brakowało). Ktoś przede mną już w nim "grzebał". To jest model, który pracuje z napięciem 120V. Mam do niego przetwornicę z 230V. Po podłączeniu do zasilania słychać tylko załączenie switcha (STB 5V). Z tego co zdążyłem zmierzyć, to brakuje napięć wyjściowych 12, 24 oraz 30V w sekcji DC-DC. Mam cały manual serwisowy, ale w pewnych momentach pomiarowych się gubię. Do postu dorzucam diagram, na którym zaznaczyłem kilka napięć i elementy, które wymieniłem na nowe (było ich więcej). Proszę o zainteresowanie tematem, bo pomysłów już mi brak.
  • #2
    lisek
    Service technician RTV
    Zasilacz DPS-168EP sprawdzisz na stole.

    -najpierw uzupełnij elementy na jego pcb zgodnie z SM np.
    Link
    -potem sprawdz czy masz stabilne +5V St-by
    -potem co nieco pozwieraj, aby ...... wymusic start i zobacz czy masz owe 12 for sound/ 24V for inverter
    potem dopiero możesz pobawic się z inverterem firmy Logah VIT71043.50/ ....51na znanym (BD9897FS)

    Mozna zrobic modyfikacje godnie z zaleceniami firmy Ph jak w zał.

    ____________
    T-con w tym modelu dla matrycy T420HW01 v.4
    Philips 42PFL7422D/37 - brak napięć na wyjściu

    Moderated By Mirek Z.:

    Załącznik oczywiście usuwam.

  • #3
    marconi18
    Level 2  
    Dzięki lisek za zainteresowanie. Już mówię do czego doszedłem. Jeśli chodzi o PCB to jest kompletna. Wcześniej brakowało w niej dwóch tranzystorów, ale uzupełniłem braki. Tak samo jak wymieniłem kilka diód, układ MC34067P. Ten zasilacz odpalam na stole, daję napięcie +5VDC z zasilacza laboratoryjnego. Nie bardzo rozumiem sformułowanie "trochę pozwieraj" - co z czym? Cały czas korzystam z tego manuala, do którego link podesłałeś. Na tym diagramie, który dołączyłem w poprzednim poście, oddzieliłem miejsce na którym brakuje jakichkolwiek napięć. Do tych dwóch dużych induktorów dochodzi napięcie ok. 300V (nie za bardzo wiem czy jest to poprawne i czy tak ma być, ale to napięcie spada do bardzo niskiego i znowu wzrasta), a do sprzęgacza optycznego jakieś 15V. Dalej nic nie mam.
    Tę modyfikację z inwerterami też już gdzieś widziałem, ale najpierw to muszę ten zasilacz przywrócić do "pełni życia".
    Może tym kluczowym będzie wymuszenie tego startu, o którym wspominałeś? Tylko, że jako początkujący nie do końca wszystko rozumiem.