Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

vw sharan 2002 rok dziwne stuki

sylwek_dra 30 Oct 2013 20:57 5268 6
    sylwek_dra
    Level 11  
    Witam wszystkich , posiadam vw sharan 2002 r.Po odpaleniu silnika na postoju słychać dziwne stuki z lewej strony przy kole, chyba metaliczny bardziej , stuki co jakieś 4 sekundy ,po 2 min przestaje kompletne sprzęgło wymienione z dwumasa jakieś 3 miesiące temu z góry dzięki za pomoc

Dodano po 1 [godziny] 6 [minuty]:

Witam ,dodam ze zastuka cos jak jest zimno i załączy się dogrzewacz , i tak jak się załącza tak jakby silnik spadł z obrotów , i zaczną falować obroty przez jakieś 5 - 10 sekund. Czy takie objawy są normalne?. Z góry dzięki za podpowiedzi pozdrawiam wszystkich.
    pismar
    Level 15  
    To klika pompka od dogrzewacza...
    serwek
    Level 25  
    Witaj
    Mamy w firmie Sharana, 2003 rocznik (1,8 T, benzyna). Pewnie ten sam model co Twój.
    Właśnie miałem problemy z obrotami silnika. W trasie zaczęło się dziwne falowanie obrotów, silnik się dławił, nie maiłem mocy. Wprawdzie już sobie poradziłem ale przy wachlowaniu (skoków) obrotów na biegu jałowym także słyszałem niepokojące, lekkie stukanie z lewej, tylnej strony samochodu. Też mnie to niepokoiło, brałem to także pod uwagę!
    Na szczęście (właśnie - na gorąco) znalazłem przyczynę falowania obrotów (błaha) i już jest prima. Brzęczenia (stukania) także nie ma.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2682300.html
    W tzw. między czasie (podczas szukania przyczyn) stwierdziłem że na szczęście to tylko tłumik/ rura tłumika leciutko stukała bo samochód wpadał w nietypowe drgania (silnik się dławił/ skakał)

To był tłumik/ rura pukała, obijała się cichutko bo samochód nietypowo drżał... :)
    Może u Ciebie też takie efekty? :)

Pozdrawiam
    "serwek" ;)
    sylwek_dra
    Level 11  
    To stukanie jest z przodu z lewej strony, przy kole jakby taki metaliczny dźwięk ,jakby ktoś pukał łyżeczka w szklany kubek, no i zaczyna stukać jak falują obroty robi to pare sekund i przestaje ,ale jak nie załączy się dogrzewacz to tego nie robi:/ no i nie falują obroty dopoki dogrzewacz się nie włączy dzięki za odp.Czy ktoś ma jeszcze jakieś pomysły?? pozdrawiam (Oczywiście dzieje się to wszystko na postoju).
    serwek
    Level 25  
    Witam
    A może po prostu nakręć (aparatem cyfrowym lub nawet i komórką) filmik z dźwiękiem i wrzuć na Youtube lub inną stronkę (bezpośrednio) i daj link (odnośnik) do filmu. Każdy kto będzie zaciekawiony tematem i będzie chciał to sobie obejrzy, posłucha, może coś komuś zaświta!
    A powiedz Kolego. W którym momencie zaczęły się dziać takie cuda?
    Wcześniej było ok? Jeździłeś tym autem dłużej?

Pozdrawiam
    "serwek"; )

P.S.
    Może jakaś blacha brzęczy, drży bo obroty nagle skaczą, silnikiem miota na poduszkach...
    Jak klima (sprężarka) się załączała mi w innym moim aucie (Chrysler Voyager 2,4 cm/ manual/ benzyna) to silnik mocno siadał, czasem (rzadko ale czasem...) nawet z obrotami skakał. To w końcu obciążenie!
    W starszych autach (benzynowych) zapłon potrafił przy obciążeniu dzwonić, a i łożysko dociskowe w skrzyni też w 2 autach mi czasem dzwoniło na jałowym biegu. W Ładzie Samarze (historia) to był standard, w moim kultowym/ulubionym VW Polo (1996r/ 1300 benzyna) także czasem potrafiło się odezwać na wolnych obrotach łożysko. Szczególnie jak za mało dawali na stracie gazu (obrotów) inni kierowcy (współużytkownicy) silnik skakał. Też jak by dzwoniło troszkę...
    sylwek_dra
    Level 11  
    Witam, zaczęło to robić po naprawie webasto ,prędzej tego nie robił, ale wpadłeś na dobry pomysł z poduszka , bo zauważyłem stukniecie przy gaszeniu auta co kiedyś tez tego nie robił, może się zerwała franca jakaś ,sprawdze i dam znać dzięki za podpowiedz.
    sylwek_dra
    Level 11  
    Witam , temat uważam za zamknięty stuka poduszka pod silnikiem , jeszcze nie wiem jaka ale to już nie problem jak puszczam sprzęgło gwałtownie to stuka .Dzieki pozdrawiam .

Dodano po 17 [sekundy]:

Witam , temat uważam za zamknięty stuka poduszka pod silnikiem , jeszcze nie wiem jaka ale to już nie problem jak puszczam sprzęgło gwałtownie to stuka .Dzieki pozdrawiam .