Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

OPEL ZAFIRA 1.8 16V 2002 Świeci check engine.

31 Oct 2013 15:03 28290 10
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Anonymous  
    kmitki
    Level 22  
    P0170 Nieprawidłowy skład mieszanki - mieszanka za uboga lub za bogata
    Anonymous
    Anonymous  
    kmitki
    Level 22  
    Na początek sprawdził bym lambdę
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Anonymous  
    tzok
    Moderator of Cars
    Skoro sonda jest sprawna (zamiast wymieniać wystarczyło zrobić analizę spalin) to znaczy, że sterownik silnika nie może utrzymać właściwego składu mieszanki. Możliwości jest wiele - ułatwiłoby stwierdzenie czy mieszanka jest uboga czy bogata. Mogą nie pracować wszystkie cylindry (problem z iskrą, wtryskiem, kompresją), może być nieszczelny układ wydechowy przed sondą, może być nieszczelny kolektor dolotowy za przepustnicą, może być przestawiony rozrząd.
    osliczka
    Level 14  
    sprawdź też ciśnienie paliwa na listwie
    sp2qva
    Level 11  
    miałem dokładnie taki sam przypadek, wymieniono dosłownie wszystko: sterownik silnika + IMO, świece, lambdę, cewkę, przepustnicę, mierzono ciśnienie na cylindrach i skład spalin, nic nie dało...

Rano po odpaleniu silnik trząsł się przez około 2 minuty po czym obroty stabilizowały sie i wszystko było w najlepszym porządeczku...

Biorąc pod uwagę ile kasy poszło na te wszystkie rzeczy a co było faktycznym powodem to po prostu szok...

Poddałem sie i jeżdziłem tak około 1/2 roku po czym pojechałem wydech naprawić, powiedziano mi że elastyczny łącznik poniżej katalizatora był uszkodzony i nieszczelny, po jego wymianie auto śmiga jak fabryczne.

Nie trzęsie, nie kołysze, równiutko pracuje silnik WSZYSTKO OK ;)