Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

zmywarka whirlpool adg 7550/1 nie działa

31 Paź 2013 22:36 3126 3
  • Poziom 8  
    Witam mam taki oto problem: zmywarka whirlpool rozpoczyna program od wypompowania wody, pompa odpływowa zaczyna działać i po chwili problem bo nie przestaje aż do momentu sygnalizacji dźwiękiem żeby się po jeszcze kilku sekundach pracy wyłączyć.
    Pikanie nie ustaje aż do otwarcia drzwi. dzieje się tak na wszystkich programach.
    Wyczyściłem pompę węże- drożne , wyczyściłem hydrostat zwany często na forum czujnikiem OWI, wyczyściłem termostat zwany NTC i nic. Pytanie czy pozostaje wymienić hydrostat czy może być jeszcze jakaś inna przyczyna.
    Czekam na odpowiedzi i bardzo dziękuję już z góry.
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Pomocny post
    Poziom 39  
    Jeśli nie ma wody a pokazuje błąd F4 to do wymiany czujnik OWI.
  • Poziom 8  
    wczoraj rozkręciłem jeszcze raz pompę wody brudnej- wyczyściłem i zlikwidowałem luz na osi przy magnesie za pomoca kawałka kołka plastykowego- odciąłem kawałek z kołnierzem. Wyciągnąłem czujnik membranowy -wyczyściłem wyparzyłem wrzątkiem ale jeszcze nie dawało mi to spokoju i w końcu rozmontowałem go na "części pierwsze". Blaszki potraktowałem papierem ściernym aż do "gołej blachy", wyczyściłem obudowę i kostkę przyłączeniową przekręcając kabelki tak aby bardziej się wrzynały w zaciski. Po złożeniu uruchomiłem program testowy który to na koniec wykazał znowu błąd f4 ale już poprawa bo program przeleciał do końca. Nie patrząc na niepowodzenie włączyłem program eco i nie do wiary udało sie-zmywarka wymyła i już bez żadnych problemów zakończyła program. Dziś rano kolejne mycie bez zarzutu także w sumie myślę że czujnik Owi sprawiał problem i teraz stwierdzam że w przypadku membranowego wystarczy go rozmontować i przeczyścić i nie trzeba wymieniać. Dzięki za informacje.
  • Poziom 39  
    cornolio79 napisał:
    teraz stwierdzam że w przypadku membranowego
    Zacząłeś od określenia "OWI", więc nawet nie patrzyłem co tam faktycznie jest.
    Oczywiście, hydrostat membranowy wystarczy wyczyścić i prawie zawsze pomaga.

    Zamykam.