Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

NIKON Coolpix S3100 - Ostrość w trybie makro

dondu 01 Nov 2013 02:04 1647 5
    dondu
    Moderator on vacation ...
    Witam.

Mam NIKON Coolpix S3100. Problemem jest czasami nie chowający się obiektyw. Przy samym końcu procesu chowania zacina się, coś sobie chrupnie i staje. Delikatna pomoc palcem w czasie trwania chowania pomaga rozwiązać problem.

Zdjęcia robi poprawne i ostre we wszystkich trybach, z wyjątkiem makro. Generalnie zdjęcia makro nie są ostre. Autofokus czasami sygnalizuje niemożliwość ustawienia ostrości, a czasami stwierdza, że ostrość ustawił prawidłowo, choć wcale tak nie jest :)

W czasie ustawiania w trybie makro ostrości przez autofokus widać zmieniającą się ostrość, ale efekt końcowy jak opisałem wyżej.

Nie wykluczam, że aparat mógł być uderzony w obiektyw (własność córki).

Pytania:

1. Czy takie objawy w trybie makro są częstymi w tym modelu?
    2. Czy łatwo dobrać się do tego aparatu, by sprawdzić elementy mechaniczne i później złożyć bez większych problemów?
    3. Czy może te objawy wskazują na jakieś uszkodzenie elektroniki autofokusu?
  • Helpful post
    andseg
    Level 20  
    Akurat tego modelu nie znam, ale rozbierałem podobne obiektywy. Twój opis wskazuje na usterkę mechaniczną.
    Próba naprawy tego w domu jest problematyczna - jest to mechanika bardzo zminiaturyzowana - i raczej producent nie przewiduje naprawy takich elementów, więc przy próbach demontażu łatwo coś uszkodzić czy odłamać. Potrzebne są przy tym narzędzia zegarmistrzowskie - i takaż sprawność manualna. Nie wspomnę o sokolim wzroku i anielskiej cierpliwości. Kiedyś jak takie aparaty były drogie, próbowałem takie usterki naprawiać (ze średnim skutkiem), ale teraz to się już nie opłaca. Pozdrawiam.
    dondu
    Moderator on vacation ...
    Dzięki za informacje. Wzrok jest + szkła powiększające w lupie stołowej z oświetleniem i narzędzia zegarmistrzowskie także. Precyzja montażu SMD 0603 na co dzień , więc powinienem dać radę :)

Ale ryzyko dalszego uszkodzenia oczywiście wezmę pod uwagę.

Ile może kosztować taka naprawa gdyby ją zlecić - przedział wielkości?
  • Helpful post
    jurek91
    Level 20  
    Szczerze? Nie opłaca się naprawiac tego aparatu. musialbys wymienic zapewne całą mechanike optyki a ze aparaty są nienaprawialne pozostaje wymiana calego "obiektywu".
  • Helpful post
    andseg
    Level 20  
    Myślę że taka naprawa w domu będzie uzasadniona jedynie w sensie "przygody - wyzwania technicznego" i satysfakcji jeżeli się powiedzie. Mnie z tych pobudek zdarzało się porywać na różne dziwne przedsięwzięcia.
    Naprawa w zakładzie na pewno nieopłacalna. Tam się na ogół nie naprawia, lecz tylko wymienia niesprawne elementy. W przypadku zespołu obiektywu stawiał bym na koszt w okolicy 300 zł, albo i więcej. Zależy jeszcze czy część jest dostępna, czy trzeba ją sprowadzić na zamówienie, np. z Azji.
  • Helpful post
    Anonymous
    Level 1