Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
PCBway
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Whirlpool ADP9646 - Pompa myjąca

01 Lis 2013 05:21 7497 29
  • Poziom 10  
    Witam serdecznie.
    Zmywarka Whirpool adp9646,problem z podobną pompą myjącą,moja ma 105W.
    A to elektronika od niej:
    Whirlpool ADP9646 - Pompa myjącaWhirlpool ADP9646 - Pompa myjącaWhirlpool ADP9646 - Pompa myjącaWhirlpool ADP9646 - Pompa myjąca
    Zmywarkę kupiłem jako uszkodzoną, tak na jesienne wieczory, do podłubania.
    Po włączeniu do prądu błąd F05,problem z pompą. Wymontowałem pompę i okazało się, że wirnik pompy jest zablokowany w tulejkach. Oczyściłem go, rozruszałem tak, aby obracał się swobodnie. Zmontowałem wszystko do kupy i szczęśliwy z szybkiej naprawy podłączyłem zmywarkę do instalacji. Dobrze, że talerzy nie powkładałem hahaha. Efekt niestety taki sam.

    Pompa nie startuje. Zasilanie 230V przez pewien czas podawane jest na pompę, do momentu błędu F05.

    Teraz moje pytanie.
    Jak sprawdzić na "stole" pompę? Do pompy dochodzą trzy przewody plus dwa 230V, jak się domyślam jest to sterowanie. Czy w tej pompie też jest sprzęgło, bo magnes na osi jest na stałe i nie ma żadnego luzu osiowego. Czy można zastosować inną pompę? Jakie napięcia powinny być na złączu pompy w module?
    Czy w elektronice pompy zapisuje się informacja o awarii pompy i wszystkie naprawy mechaniczne są na nic, bo pompa i tak myśli, że jest uszkodzona?

    Jeżeli ktoś posiada schemat modułu oraz schemat elektroniki pompy to byłbym bardzo wdzięczny, może coś z niego wydedukuję.
  • PCBway
  • Pomocny post
    Użytkownik usunął konto  
  • PCBway
  • Pomocny post
    Poziom 39  
    kubutek8 napisał:
    Czy w elektronice pompy zapisuje się informacja o awarii pompy i wszystkie naprawy mechaniczne są na nic, bo pompa i tak myśli, że jest uszkodzona?
    Jeżeli ktoś posiada schemat modułu oraz schemat elektroniki pompy to byłbym bardzo wdzięczny, może coś z niego wydedukuję.

    ad5. Po usunięciu usterki powinna działać - proponuję sprawdzić uzwojenia, połączenie uzwojeń z płytką (blaszki sprężyste) oraz tranzystory sterujące (6 sztuk). Rozkręcenie pompy wyłącznie odpowiednim śrubokrętem Torx 9.
    ad6. Niedostępne.
  • Poziom 10  
    adrianarktos12 napisał:
    ad1. Pompa nie ma sprzęgła.
    ad2. Do sterowania pompa potrzebny jest sygnał, właśnie na tych 3 przewodach.
    ad3. Nie uruchomisz pompy bez modułu sterującego (na krótko się nie da ).
    ad4. Możesz spróbować wymienić samą elektronikę pompy.


    No właśnie żeby ją uruchomić potrzebny jest sygnał sterujący.
    Bardziej mi chodziło w jaki sposób go symulować tzn. jakie napięcia podaje moduł i na które piny podczas pracy pompy.Ciężko jest to pomierzyć na module z podłączoną pompą (uszkodzoną),ponieważ moduł wykrywa usterkę pompy wywala f5 i ją wyłącza.Na wejściu tych przewodów są dwa tranzystory,które zidentyfikowałem jako najprawdopodobniej PDTA143zt i PDTC143zt. Jeżeli się mylę niech ktoś mnie poprawi.
    Niestety jak już wspomniałem pomiary napięć są praktycznie nie możliwe, gdyż czas testowania pompy to około 5s i koniec zabawy.
  • Poziom 39  
    kubutek8 napisał:
    Bardziej mi chodziło w jaki sposób go symulować tzn. jakie napięcia podaje moduł
    Tam nie ma napięć tylko komunikacja szeregowa. Jeśli nie chcesz bawić się w grubsze "DIY" to zapomnij o symulacjach.
    kubutek8 napisał:
    czas testowania pompy to około 5s i koniec zabawy.
    Czy dzieje się to zaraz na początku, jeszcze przed pobraniem wody?
  • Poziom 10  
    movzx napisał:
    kubutek8 napisał:
    Bardziej mi chodziło w jaki sposób go symulować tzn. jakie napięcia podaje moduł
    Tam nie ma napięć tylko komunikacja szeregowa. Jeśli nie chcesz bawić się w grubsze "DIY" to zapomnij o symulacjach.
    kubutek8 napisał:
    czas testowania pompy to około 5s i koniec zabawy.
    Czy dzieje się to zaraz na początku, jeszcze przed pobraniem wody?


    Dokładnie tak.Na samym początku zmywarka buczy najprawdopodobniej wylewa wodę,nie pobiera czystej, tylko od razu F5

    Jeżeli chodzi o komunikację z modułem silnika chętnie bym się pobawił z tym.
    Nie mam tylko pojęcia od czego zacząć.Przez komunikację szeregową rozumiem interfejs np. na RS i oprogramowanie w komputerze pozwalające na wysyłanie odpowiednich komend do sterownika.Chyba, że się mylę?
    Długie wieczory się zbliżają i było by fajnie coś poeksperymentować.
  • Pomocny post
    Poziom 39  
    kubutek8 napisał:
    nie pobiera czystej, tylko od razu F5
    No to elektronika pompy uszkodzona.
  • Poziom 10  
    movzx napisał:
    kubutek8 napisał:
    nie pobiera czystej, tylko od razu F5
    No to elektronika pompy uszkodzona.

    Postaram się jeszcze nad nią popracować, wymienię podejrzane tranzystory zobaczę. Na wszelki wypadek zmienię 78l05, może coś ruszy. Muszę tylko znaleźć sklep w którym dostane PDTA143ZT i PDTC143ZT, bo na razie znalazłem w jednym PDTA, a w drugim PDTC.

    O postępach lub ich braku napiszę. Teraz tylko jedno mnie zastanawia, jeżeli te trzy piny to szyna danych to zasilanie kontrolera st7... jest zrealizowane z gałęzi 230V. Czy tak? Może, ktoś ma jakieś pomysły? Viper124 za co odpowiada?
  • Pomocny post
    Poziom 39  
    kubutek8 napisał:
    zasilanie kontrolera st7... jest zrealizowane z gałęzi 230V
    Zgadza się.
    kubutek8 napisał:
    Viper124 za co odpowiada?
    VIPer12A - właśnie za zasilanie z sieci.
  • Pomocny post
    Moderator
    kubutek8 napisał:
    Na wszelki wypadek zmienię 78l05

    Aby ten czy inny stabilizator sprawdzić nie trzeba go wymieniać (wystarczy podać napięcie na wejście i mierzyć na wyjściu jego poprawność), a i tak można sprawdzać na przynajmniej dwa sposoby...
    kubutek8 napisał:
    Viper124 za co odpowiada?

    Może jednak wystarczy sprawdzić aplikację tego wynalazku aby się dowiedzieć wszystko, a nie zadawać zbędne pytania.

    Zamiast dać super jakości zdjęcia (z obu stron z płytki PCB) tej pompy to zaczynasz od pytań według swej koncepcji... :D
  • Poziom 10  
    TONI_2003 napisał:
    kubutek8 napisał:
    Na wszelki wypadek zmienię 78l05

    Aby ten czy inny stabilizator sprawdzić nie trzeba go wymieniać (wystarczy podać napięcie na wejście i mierzyć na wyjściu jego poprawność), a i tak można sprawdzać na przynajmniej dwa sposoby...
    kubutek8 napisał:
    Viper124 za co odpowiada?

    Może jednak wystarczy sprawdzić aplikację tego wynalazku aby się dowiedzieć wszystko, a nie zadawać zbędne pytania.

    Zamiast dać super jakości zdjęcia (z obu stron z płytki PCB) tej pompy to zaczynasz od pytań według swej koncepcji... :D

    Faktycznie wyszło troszkę moje lenistwo. Zdjęcia postaram się wstawić dziś wieczorem.Jeżeli chodzi o sprawdzenie tych elementów to wolę je jednak od razu wymienić.Dysponuję zwykła lutownicą i dłubanie w tej płytce skończy się najprawdopodobniej jej uszkodzeniem.
  • Poziom 10  
    Witam po długiej przewie.
    Niestety problem jest chyba bardziej złożony. Udało mi się kupić nową pompę, niestety po wymianie problem ten sam F5. Troszkę mi ręce opadły. Uruchomiłem program testowy zmywarka przez chwilę nabiera wodę i wyskakuje F5 i zaczyna wypompowywać wodę. Czy ktoś ma jakiś pomysł, gdzie teraz szukać? Może trzeba zrobić reset w jakiś magiczny sposób.
  • Pomocny post
    Poziom 39  
    kubutek8 napisał:
    Jakie napięcia powinny być na złączu pompy w module?
    Powyższe pytanie utwierdziło mnie w przekonaniu że połączenie pompy z modułem jest sprawdzone. Jeśli nie, to należało to zrobić.
    Może też być uszkodzony sam moduł, ale to by była rzadka usterka.
  • Poziom 10  
    Jeszcze jedno pytanie, odnośnie podłączenia pompy.
    Na który pin idzie "L" a na który "N",bo zapomniałem napisać,że ktoś już sprawdzał wcześniej tą pompę na "krótko".
    Może po odcięciu kostki od pompy, odwrotnie ją podłączył i czy to ma znaczenie.
  • Poziom 39  
    kubutek8 napisał:
    Może po odcięciu kostki od pompy, odwrotnie ją podłączył i czy to ma znaczenie.
    Nie powinno. Jeśli było "bum" to będzie ślad w pompie lub na module.
  • Poziom 10  
    movzx napisał:
    kubutek8 napisał:
    Może po odcięciu kostki od pompy, odwrotnie ją podłączył i czy to ma znaczenie.
    Nie powinno. Jeśli było "bum" to będzie ślad w pompie lub na module.


    Witam.
    Pompa jest nowa, śladów na module i na starej pompie po "bum" nie ma.
    "Nie powinno" to tak mniej więcej 50%, czyli nadal stoję w miejscu.
  • Pomocny post
    Specjalista AGD
    kubutek8 napisał:
    odwrotnie ją podłączył i czy to ma znaczenie.
    Miałeś kolego zrobić zdjęcia elektroniki pompy. Nie zrobiłeś, a to by wiele wyjaśniło.
  • Poziom 10  
    iskrownik napisał:
    kubutek8 napisał:
    odwrotnie ją podłączył i czy to ma znaczenie.
    Miałeś kolego zrobić zdjęcia elektroniki pompy. Nie zrobiłeś, a to by wiele wyjaśniło.


    Mogę zrobić zdjęcia elektroniki pompy,ale nie wiem czy ma to sens.
    Maska położona na płytkę jest ciemno zielona, nawet gołym okiem ciężko prześledzić ścieżki.
  • Specjalista AGD
    kubutek8 napisał:
    Maska położona na płytkę jest ciemno zielona, nawet gołym okiem ciężko prześledzić ścieżki.
    Ale w świetle lampy błyskowej , wygląda lepiej. Z resztą Twoja wola...
  • Poziom 10  
    iskrownik napisał:
    kubutek8 napisał:
    Maska położona na płytkę jest ciemno zielona, nawet gołym okiem ciężko prześledzić ścieżki.
    Ale w świetle lampy błyskowej , wygląda lepiej. Z resztą Twoja wola...


    Zaraz będą w pierwszym poście.
  • Specjalista AGD
    Jejku... Ty taką rzeźbę zrobiłeś ? Rozumiem że podgiąłeś sobie poszczególne wsuwki kostki komunikacyjnej po epizodzie z tą płytką?
    L z N nie ma tutaj znaczenia, jest optoizolacja. Byleby przewody wiązki komunikacyjnej były na swoim miejscu.
    Na płycie brakuje parę smd, to Twoje dzieło?
  • Poziom 10  
    iskrownik napisał:
    Jejku... Ty taką rzeźbę zrobiłeś ? Rozumiem że podgiąłeś sobie poszczególne wsuwki kostki komunikacyjnej po epizodzie z tą płytką? L z N nie ma tutaj znaczenia, jest optoizolacja. Byleby przewody wiązki komunikacyjnej były na swoim miejscu. Na płycie brakuje parę SMD, to Twoje dzieło?


    Tak to moje dzieło. Brakuje 3 tranzystorów SMD są opisane wcześniej. Zdjęcia, które zamieściłem są z uszkodzonej (tak mi się wydawało)pompy. W obecnej chwili jest zamontowana nowa pompa. Niestety efekt jest taki sam - błąd F5.

    Kupiłem ją na aukcji z opisem 100% sprawna, razem z grzałką, cały komplet.
    Przed zamontowaniem sprawdziłem wizualnie jej stan. Pompa bez zanieczyszczeń w komorze wirnika, co wskazywałoby na to,że jest nowa, albo wymontowana ze zmywarki uszkodzonej w inny sposób.Tak sobie to tłumaczę.

    Optoizolacja jest na złączu komunikacyjnym. Z tego co wcześniej było napisane to zasilanie elektroniki pompy jest z gałęzi 230V. Czy jesteś pewien na 100%, że podłączenie "L" i "N" niema znaczenia?

    Podłączenie pompy sprawdzone wg schematu jest ok. Czy aby na pewno F5 oznacza uszkodzenie pompy? W serwisówce od ADP 6947ix nie ma w opisie F5.
    Dziwna sprawa, po włączeniu zmywarki z zakręconym dopływem wody też wywala F5.
    Wydaje mi się,że zmywarka ma taki cykl:
    1 wylewa pozostałości
    2 pobiera wodę
    3 uruchamia pompę myjącą

    A może się mylę? Czy ten błąd F5 może być zapamiętany? Pierwsza pompa faktycznie stała na dębowo, wirnik był zapieczony w tulejkach. Więc może trzeba to ustrojstwo w jakiś magiczny sposób zresetować.
    Sam już nie wiem :cry:
  • Poziom 39  
    kubutek8 napisał:
    W serwisówce od ADP 6947ix nie ma w opisie F5.
    Ma. Bardzo ładnie opisane. Brak komunikacji z pompą, uszkodzona pompa, uszkodzony moduł. Czyli dokładnie to co wałkujemy tutaj.
    kubutek8 napisał:
    Optoizolacja jest na złączu komunikacyjnym.Z tego co wcześniej było napisane to zasilanie elektroniki pompy jest z gałęzi 230V.
    W takim razie jakie może być znaczenie podłączenia L i N, skoro jest izolacja na "wszystkich pozostałej jednej" wtyczce?
    kubutek8 napisał:
    Dziwna sprawa,po włączeniu zmywarki z zakręconym dopływem wody też wywala F5.
    A niby dlaczego miałoby nie wywalać?
    kubutek8 napisał:
    Wydaje mi się,że zmywarka ma taki cykl:
    1 wylewa pozostałości
    2 pobiera wodę
    3 uruchamia pompę myjącą
    Z grubsza tak właśnie jest.
    kubutek8 napisał:
    Więc może trzeba to ustrojstwo w jakiś magiczny sposób zresetować.
    Tak jak każdy inny błąd, przez przytrzymanie Start.
  • Poziom 10  
    Dzięki za wyjaśnienie.
    Zaraz będę wałkował instrukcję serwisową.
    Zakładając, że:
    -pompa jest sprawna
    -okablowanie sprawdzone
    Pozostaje tylko moduł dolny.

    Jakieś pomysły od czego zacząć,żeby sprawdzić poprawność komunikacji z pompą.

    Z tym opisem pracy z zamkniętym zaworem chodziło mi,że wywala F5, a nie wywala innego błędu np. o zatkanym dopływie wody.Stąd też moje pytanie o zapamiętany błąd w module.

    Panowie, przyczepiłem się do pompy i modułu dolnego, ale jak prześledziłem ścieżki na module dolnym to mam podejrzenia, że pompą steruje moduł górny.
    Czy to możliwe?
    Wstawię zdjęcie modułu dolnego.

    Whirlpool ADP9646 - Pompa myjąca

    Mam pytanko do kolegi movzx.
    Mój moduł ma oznaczenie:
    CB-EBL-O TOUCH VS-TZ-SWB-KA-A+LWP LOTF
    220-240 Volt 50-60Hz
    WK:1221 SW:VT_tw1f_27.s19
    675
    Czy moduł o oznaczeniu WK:0849 będzie zamienny z moim?
  • Poziom 10  
    Witam po przerwie.
    Sprawa wygląda następująco. Pompa myjąca jest sprawna, sprawdzona w na innym module. Uszkodzony jest moduł. Gdzie szukać usterki, co sprawdzić w module?
    Whirlpool ADP9646 - Pompa myjąca Whirlpool ADP9646 - Pompa myjąca
    Przypomnę tylko, że chodzi o brak komunikacji z pompą.
  • Poziom 10  
    przede wszystkim skoro juz zamieszczasz zdjęcia to proponowałbym zdjęcia OBU stron, wg mnie strona z elementami może przynieść zdecydowanie więcej informacji.

    co do opisu płytki WK oznacza tylko datę produkcji, np 1221 to rok 2012 tydzień 21. Czy jest wymienna z tamtą drugą nie potrafię powiedzieć, zależy czy mają zamontowane wszystkie elementy na tych samych pozycjach i oczywiście jaki firmware jest wgrany, dwie identyczne (fizycznie) płytki mogą mieć zupełnie różne programy, w niektórych przypadkach pod specyficzne konfiguracje sprzętowe - niekoniecznie kompatybilne ze sobą, w innych różniące się tylko zestawem programów myjących.
    Dla pewności najlepiej bierz moduł od odpowiadającego modelu
  • Poziom 39  
    calvis5000 napisał:
    i oczywiście jaki firmware jest wgrany
    I tu jest pies pogrzebany. Różnica 4 lat, oprogramowanie prawie na pewno inne.
    Swoją drogą ciekawe - moduł z połowy 2012 roku i uszkodzony?
    calvis5000 napisał:
    proponowałbym zdjęcia OBU stron
    Przyłączam się do propozycji.
  • Poziom 10  
    movzx napisał:
    calvis5000 napisał:
    i oczywiście jaki firmware jest wgrany
    I tu jest pies pogrzebany. Różnica 4 lat, oprogramowanie prawie na pewno inne.
    Swoją drogą ciekawe - moduł z połowy 2012 roku i uszkodzony?
    calvis5000 napisał:
    proponowałbym zdjęcia OBU stron
    Przyłączam się do propozycji.


    Witam,poprawiłem post 25 zdjęcia obu stron modułu.
  • Poziom 39  
    Do sprawdzenia 2 tranzystory i 3 diody:

    Whirlpool ADP9646 - Pompa myjąca
  • Poziom 10  
    movzx napisał:
    Do sprawdzenia 2 tranzystory i 3 diody:

    Tranzystorki sprawdziłem, na 99% były ok. Miałem akurat takie, więc wymieniłem. Jeżeli chodzi o diody to chyba zenerki Z1, ZH SOD323. Zwarcia i przerwy na mierniku nie pokazywały. Chciałem na "pająka" sprawdzić pod napięciem no i Z1 została trwale okaleczona przez amputację kończyny :D Akurat nie mam pod ręką żeby wymienić muszę dokupić.
    ZH=PDZ12B 12V 0.4W zener ?
    Z1=PDZ2.7B 2.7V 0.4W zener ?
    Chyba, że się mylę, więc proszę o weryfikację.