Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Whirpool AWO/D 4513/P - Nie wypompowuje wody

adriano693 01 Lis 2013 22:51 5277 10
  • #1 01 Lis 2013 22:51
    adriano693
    Poziom 10  

    Witam,
    Mam problem z wyżej wymieniona pralką. Pralka zatrzymuje się na końcu cyklu i nie wypompowuje wody.
    Sprawdziłem:
    - pompkę ok
    - węże odpływowe ok
    - hydrostat ok
    Sprawdzając hydrostat zauważyłem, że jak mocno w niego dmuchnę to pompka startuje czyli działa zabezpieczenie przepełnienia. Przy sygnale z hydrostatu, że w bębnie jest woda jednak pompka nie startuje. Czy spotkał się ktoś z takim problemem? Czy to moduł? W zaznaczonym miejscu był ciemny nalot jakby dym, ale sprawdzałem przejście na diodach i oporność rezystorów i było ok. nie sprawdziłem tylko trafo i układu LNK304PN.
    Whirpool AWO/D 4513/P - Nie wypompowuje wody

    0 10
  • #2 02 Lis 2013 01:13
    cezarjak
    Poziom 18  

    Swieci kontrolka ''serwis''?
    Czy pralka podaje jakiś kod błędu?

    0
  • #3 02 Lis 2013 10:20
    adriano693
    Poziom 10  

    Czasami pokazuje wyczyść filtr. Błędu serwis nigdy nie pokazała. Najczęściej nie wyskakuje żaden błąd, po prostu mija cykl prania i zostawia w bębnie wodę. Mam schemat do programatora i tak:
    Na styku J001 (3,4) - podawany jest sygnał z hydrostatu o tym, że jest woda w bębnie
    J012 - podawany jest sygnał z hydrostatu o przepełnieniu i wtedy pompka działa
    J007- wyjście napięcia na pompkę.
    Może mi ktoś pomóc prześledzić owy schemat gdzie mam szukać ewentualnego uszkodzenia?

    Moderowany przez mrhari:

    Załącznik skasowałem.
    Regulamin: Użytkownik zobowiązuje się do korzystania z Elektrody w sposób zgodny z prawem i dobrymi obyczajami oraz przyjmuje do wiadomości, że zakazane jest jakiekolwiek umieszczanie/prezentowanie treści zakazanych lub w jakikolwiek sposób naruszających prawa osób trzecich.

    0
  • #4 02 Lis 2013 10:49
    egon42
    Poziom 37  

    adriano693 napisał:

    na styku J001 (3,4) -podawany jest sygnał z hydrostatu o tym że jest woda w bębnie
    sygnał ten wchodzi do procesora jako press level1
    adriano693 napisał:
    J012 - podawany jest sygnał z hydrostatu o przepełnieniu i wtedy pompka działa
    ten wchodzi też do procesora jako press level0

    0
  • #5 02 Lis 2013 11:03
    cezarjak
    Poziom 18  

    Ja bym zaczął od sprawdzenia drożności całego układu hydrostatycznego i czy wąż odpływowy nie jest zapchany.To że pompa się kręci ,czasami nie koniecznie mówi o jej sprawności.

    Proszę sprawdzić triak TR 06.

    0
  • #6 02 Lis 2013 14:02
    adriano693
    Poziom 10  

    Dzięki za sugestię. Sprawdziłem TR06 i ma dziurkę nie zauważyłem jej wcześniej bo triak pokryty był żywicą(klejem). Wymienię go w poniedziałek/wtorek, mam nadzieję że przepięcie nie poszło do samego CPU.

    0
  • #7 03 Lis 2013 13:10
    karol5608
    Poziom 28  

    Sprawdź jeszcze rezystory przy tym triaku.

    0
  • #8 03 Lis 2013 13:34
    adriano693
    Poziom 10  

    Rezystory wyglądają na ok., ale przyjrzałem się teraz CPU i widzę, że ma dziurkę więc ratunku dla tego modułu już nie ma.
    Whirpool AWO/D 4513/P - Nie wypompowuje wodyWhirpool AWO/D 4513/P - Nie wypompowuje wody

    0
  • Pomocny post
    #9 03 Lis 2013 16:03
    karol5608
    Poziom 28  

    Powiem szczerze że dziurki w procesorze nie widzę, rezystory się mierzy a nie przygląda im, z resztą jak wszystkie elementy elektroniczne. Jedyna dziurka w procesorze to oznaczenie nóżki nr 1.

    0
  • #10 06 Lis 2013 17:33
    adriano693
    Poziom 10  

    Zmieniłem dziś uszkodzonego triaka podłączyłem moduł i pompka zaczęła działać zaraz po wybraniu programu tak długo, aż nie wyskoczył błąd F02. Dzieje się tak na każdym programie pompka załącza się pomimo braku wody i nawet jak wyskoczy błąd F02 to pompka chodzi dalej. Sprawdziłem znów hydrostat połączenia odpływy wody dopływy i wszystko wydaje się być ok. co jeszcze mógłbym sprawdzić? Co dokładnie oznacza kod F02?

    0
  • #11 06 Lis 2013 20:47
    karol5608
    Poziom 28  

    Skoro cały czas podaje napięcie na pompkę to wygląda że jest wysterowany triak. Co z rezystorami przy nim? Często uszkadzają się razem z triakiem. Jeśli to nie to to albo upalony port procesora lub hydrostat daje sygnał " przepełnienie". Różne dziwne objawy może też dawać przebicie na grzałce lub silniku, można je odłączyć na chwilę i zobaczyć jak zareaguje pralka.

    1