Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Panasonic NV-J35 - zrywa synchro przy przewijaniu na podgl.

19 Mar 2005 19:14 1890 14
  • Poziom 31  
    Witam!

    Na wstępie chciałem zaznaczyć, iż przegooglowałem internet, oraz przeszukałem wszelkie możliwe zasoby Elektrody i choć na temat nieśmiertelnego NV-J35 napisano już wiele, nie udało mi się znaleźć rozwiązania problemu, z którym ja się spotkałem. Jeśli ktoś opisał podobną usterkę w tym magnetowidzie i została ona rozwiązana, proszę o zwrócenie uwagi.

    Problem objawia się przy przewijaniu do przodu na podglądzie, w czasie odtwarzania. Przez około pół sekundy od rozpoczęcia przewijania jest ok, natomiast po tym czasie całkowicie zerwana zostaje synchronizacja obrazu, jednocześnie też daje się zauważyć niewielki, choć wyraźny wzrost szybkości przewijania, w stosunku do szybkości w czasie wspomnianego pół sekundy.
    Nie pomagają żadne regulacje - ani mechanizmu, ani elektroniki. Głowice wizyjne są przeczyszczone, nic też nie wskazuje na ich zużycie. Jakość odtwarzanego obrazu, tak jak i jakość nagrań realizowanych na magnetowidzie, są dobre, wręcz bardzo dobre.
    Przy przewijaniu wstecz, oraz w przypadku nagrania Long Play, problem nie występuje!

    Wszystkie pozostałe funkcje urządzenia, działają prawidłowo. Magnetowid jest po wymianie kondensatorów w zasilaczu (między innymi słynny 330uF/10V - a jakże :-) ).
    Bardzo proszę o pomoc, gdyż mnie już skończyły się wszystkie pomysły...


    Pozrdr,

    R
  • Poziom 15  
    W tym magnetowidzie jest jeszcze jeden "słynny" kondensator po pierwotnej stronie przetwornicy 1u/400. Sprawdź go,on też czasami powoduje różne dziwne problemy.
  • Pomocny post
    Poziom 17  
    Witam masz masz zaklejoną głowice wizyjna ,przy przewijaniu dochodzi dodatkowy opór i stą taki objaw, jesli dobrze rozumuje zrywa synchro czyli obraz znika pojawiają sie pasy jakby był w systemie NTSC, jesli czyszenie głowicy nie pomoże -do wymiany głowica....pozdrawiam
  • Poziom 14  
    Witam. Ja mam podobny problem lecz ten efekt występuje jeszcze w PLAY-u. Podstwiałem inny zasilacz i głowicę nie pomogło. Na razie jest w odstawce. Pozdro. P.S. tak nieśmiało, a może to rolka, sprawdzałeś?
  • Pomocny post
    Poziom 17  
    Przy zrywaniu synchro przy przewijaniu na podglądzie w tym modelu spotakłem się kilkanaście razy. Zawsze pomagała wymiana dysku wizyjnego pod warunkiem prawidłowego przesuwu taśmy w magnetowidzie.
    Pozdrawiam.
  • Poziom 24  
    Witam !!!!

    Niestety wszyscy przedmówcy nie maja racji . Nie są to żadne kondensatory ani tym bardziej dysk wizyjny . Miałem ten problem kilka razy .Należy wymienić (niestety) podstawę dysku wizyjnego (pod głowicą) .Po latach eksploatacji następuje jej wytarcie i brak łagodnego ślizgania się tasmy po niej ( zbyt duży opór ) . Gwarantuje ci że po wymianie będzie wszystko ok .

    pozdr D.RZ
  • Poziom 31  
    Hmm... Szczerze mówiąc również nie podejrzewałbym pozostałych kondensatorów w zasilaczu, z racji iż wszystkie inne funkcje magnetowidu działają dobrze. Jako-taki mechanizm jest w stanie wręcz idealnym, rolka dociskowa jest prawie nowa, a jej docisk wystarczająco silny, czyli też raczej nie to.
    Obraz w czasie przewijania faktycznie wygląda tak, jakby odtwarzać nagranie NTSC na magnetowidzie PAL...
    Zaobserwowałem natomiast dwie inne rzeczy:
    1. Celem eksperymentu sprawdziłem reakcję na przyhamowanie silnika "capstan" do normalnej prędkości przewijania. Nie pomogło.
    2. Problem niweluje regulacja wysokości, a ściślej obniżenie lewej rolki opasającej taśmą bęben głowic wizyjnych. Niestety wymaga obniżenia do tego stopnia, że prawidłowe wyświetlanie obrazu w czasie odtwarzania, nie jest już możliwe.
    Być może wskazywałoby to faktycznie na wytarcie podstawy bębna, owocujące poprzecznym przesuwaniem się taśmy przy dużych prędkościach...

    No cóż, postaram się dorwać ową podstawę, chociaż będzie trzeba cudu, bo w tych cholernych Gliwicach jest ciężko o wszystko.. O efektach dam znać :-) .


    PS: A żeby nie było za mało, to całą sprawę komplikuje fakt, iż magnetowid jest własnością brata, na dodatek sprzedaną mu niedawno przeze mnie :wink: .
  • Poziom 17  
    DarekRz4 napisał:
    Witam !!!!

    Niestety wszyscy przedmówcy nie maja racji . Nie są to żadne kondensatory ani tym bardziej dysk wizyjny . Miałem ten problem kilka razy .Należy wymienić (niestety) podstawę dysku wizyjnego (pod głowicą) .Po latach eksploatacji następuje jej wytarcie i brak łagodnego ślizgania się tasmy po niej ( zbyt duży opór ) . Gwarantuje ci że po wymianie będzie wszystko ok .

    pozdr D.RZ

    Drogi kolego piszesz, że wszyscy się mylimy, i że to nie sprawa dysku wizyjnego tylko podstawy. To jak wytłumaczysz fakt ,że serwisuję 1 model NVJ 35 od blisko 10 lat i na w.w. objaw pomaga wymiana dysku wizyjnego (zresztą już
    trzeciego-u zaprzyjaźnionego videofilmowca)? Druga sprawa jak zdobywasz
    nowe podstawy skoro drumy są w sprzedaży kompletne z głowicami?
    Zgadzam się ,że zdarzają się wyślizgane podstawy druma, ale to przeważnie widać gołym okiem.
    Pozdrawiam.
  • Poziom 24  
    Witam !!!!

    Twoje 10 lat serwisowania mnie nie przekonuje gdyż po pierwsze :
    Zakład prowadzę od 1989 roku i przewaliłem już setki J35 ,
    Po drugie gwarantuje ci że to podstawa ,gdyż miałem już kilka takich przypadków i w zadnym na w/w objaw nie skutkowała wymiana samego dysku ,Po trzecie gdybyś dokładnie sprawdził jak zachowuje się taśma w krytycznym momencie zmieniłbyś zdanie :
    Po czwarte jeśli sądzisz że nie mam racji to wyjasnij mi i wszystkim na tym forum jaki jest mechanizm powstawania usterki i dlaczego objaw występuje tylko w jedną stronę ....jeśli potrafisz .


    D.RZ

    ps. Podstaw dysku razem z głowicami kupiłem kiedyś 5 szt za groszę na giełdzie i została mi jeszcze jedna .
  • Poziom 17  
    Drogi kolego DarekRz4 nie musisz krzyczeć. Mnie w tym roku mija 21 lat zawodowej przygody z elektroniką. Też naprawiłem parę NV-J35. Nie chodzi tu o licytacje- ja jestem mondrzejszy i wiem lepiej. Prosił bym jeszcze raz przeczytać moje wypowiedzi w tej kwestii.
    Cyt:Po drugie gwarantuje ci że to podstawa ,gdyż miałem już kilka takich przypadków i w zadnym na w/w objaw nie skutkowała wymiana samego dysku ,Po trzecie gdybyś dokładnie sprawdził jak zachowuje się taśma w krytycznym momencie zmieniłbyś zdanie :
    Ja nigdy niczego nie gwarantuję dopuki użądzenie nie jest naprawione. Nauczyła mnie tego praktyka serwisowa. Forum to ma służyć pomocy a nie do pojedynków serwisantów. Najlepiej jakby kolega Rocky Horror postawił dysk i to by dało odpowiedź w tym temacie (wiadomo dysk dużo tańszy od całego drum).
    Życzę wszystkim szczęścia , dużo zdrowia i pogody ducha. Wielkanoc tuż, tuż.
  • Poziom 16  
    Witam. I ja wtrące swoje pięć groszy.Zarówno :DarekRz4 i S.A. macie racje.Różnica jest prosta -czasem wystarczy wymienić dysk mimo że na oko i ogólny odbiór jest ok. i to pomoże w usterce a czasami należy wymienić drum. wszystko zależy od stopnia "zmatowienia drumu".Tak czy siak i tu wracam do zasadniczego pytania z postu sugerował bym na samym początku wypolerować drum-podstawe dysku- robie tak z powodzeniem bez konieczności wymiany a dopiero inwestować w dobrze działającą główke.Powodzenia.
  • Poziom 11  
    Potwierdzam, że dopiero wymiana podstawy dysku eliminuje problem za dużego tarcia.
  • Poziom 17  
    Witam ponownie ... :) Przyznam sie ze nie miałem pojęcia że to forum słuzy do mini wojny :),a nawiasem mowiac ta sama usterka w mechaniżmie K Panasonica serie NV-SD, NV-HD itd...,nie wchodzi na szybkie przewijanie......zgadnijcie w czym jest problem ( pomijam oczywiście Reel sensor, end sensor itd bo to wszystko sprawdzone...) Czekam na podpowiedzi :) Przepraszam ze poruszyłem taki temat ..... u innego kolegii ale zle się dzieje ze panuje taka mini wojna...na temat tego postu... Kazdy z kolegów spotkał sie z podobną usterką...a jak kolega powiedział - dopóki sprzęt nie jest naprawiony nie można powiedzieć, ze to jest to... Pozdrawiam
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Nie widzę tutaj wojny, jest to raczej taka "burza mózgów" która czasami przynosi pożądane rezultaty. Dość często ta sama usterka w mechaniźmie powoduje różne objawy (jak w przypadku "zmatowionej" powierzchni Lower Drum`u). Każdy z dyskutantów przywołuje swoje doświadczenia z praktyki serwisowej i zapewne ma rację, a że są one różne stąd ta polemika.
    Zaczekajmy na wynik prac kolegi Rocky Horror, w końcu to jego temat i jego problem.
  • Poziom 31  
    No cóż panowie, dnia dzisiejszego wymieniony został dysk głowic wizyjnych, co zaowocowało skutecznym wyeliminowaniem problemu. Podstawa dysku pozostała oryginalna..

    Nawiasem mówiąc teraz widać jaki poprzedni dysk był wytarty i zmatowiały, w bezpośrednim porównaniu z fabrycznie nowym :-) .
    Tak czy inaczej, dzięki wszystkim za sugestie :wink: .


    Pozdrowienia,
    R