Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

ariston avtf 129 - blad f02

slawibed 02 Lis 2013 12:13 2517 16
  • #1 02 Lis 2013 12:13
    slawibed
    Poziom 10  

    Witam .
    w wyżej wymienionej pralce wyskakuje błąd f02 po około 6 minutach od włączenia programu,nieważne jaki program.Silnik ok . Zdiołem pasek i to samo ,wymieniłem kondensatory które wyglądały podejrzanie ale nie pomogło. Brakuje mi już pomysłów co to może być.

    0 16
  • #2 03 Lis 2013 13:01
    karol5608
    Poziom 28  

    Napisz coś więcej, czy słychać przekaźniki, wiązka do silnika na pewno ok?

    0
  • #3 03 Lis 2013 19:49
    slawibed
    Poziom 10  

    Wiązke sprawdzałem jest ok, właśnie po około 6 minutach włączają sie dwa przekaźniki i wyskakuje błąd zaczyna wypompowywać wode i stop

    0
  • #4 04 Lis 2013 16:46
    karol5608
    Poziom 28  

    Trzeba sprawdzić te przekaźniki czy nie mają upalonych styków.

    0
  • #5 06 Lis 2013 18:23
    slawibed
    Poziom 10  

    Przekaźniki niestety są ok. To musi być chyba coś, co one załączają.

    0
  • #6 06 Lis 2013 20:49
    karol5608
    Poziom 28  

    No to do sprawdzenia silnik i grzałka.

    0
  • #7 07 Lis 2013 16:03
    slawibed
    Poziom 10  

    grzałka?
    co sprawdzić w silniku?
    przekaźnik od grzałki jest ok
    własnie wyczaiłem ze przekaźnik z oznaczeniem k3 na płytce jak on sie włącza jest błąd są tam ogólnie 4 jeden od grzałki, jeden od pompy wypompowywującej wode
    a tych dwóch to nie wiem. Jeszcze jedno co sprawdziłem on nic nie załącza

    0
  • #8 07 Lis 2013 20:17
    1221547
    Użytkownik usunął konto  
  • #9 07 Lis 2013 21:28
    slawibed
    Poziom 10  

    może jakaś podpowiedź gdzie zacząć

    0
  • #10 07 Lis 2013 23:09
    1221547
    Użytkownik usunął konto  
  • #11 23 Kwi 2014 18:53
    kd-11
    Poziom 7  

    Mam nadzieję, że nie czynie bałaganu dopisując się do tego wątku. Mam podobny problem z Aristonem. Właściwie super ilustrują go poniższe filmy:

    youtube.com/embed/kHaS_o0vu9c
    youtube.com/embed/ywKU09BEwFM

    Sprawdziłem Tachometr, szczotki, wymieniłem triaka i problem nadal istnieje. Próbowałem skontaktować się z twórca filmików - niestety bezskutecznie.

    Moderowany przez machefi:

    Proszę prawidłowo wstawić filmiki z youtube.com

    0
  • #12 23 Kwi 2014 21:25
    luk_jag
    Specjalista AGD

    Magnes od tacho na miejscu? Cewka indukuje?

    0
  • #13 23 Kwi 2014 22:27
    1221547
    Użytkownik usunął konto  
  • #14 26 Kwi 2014 12:28
    kd-11
    Poziom 7  

    Jeśli chodzi o mój problem - to Tacho(metr) na miejscu - wykazuje opór (179 Ohm) - jak i daje napięcie jeśli zakręcę silnikiem.

    0
  • #15 06 Maj 2014 19:26
    kd-11
    Poziom 7  

    Dla uściślenia, w moim przypadku chodzi o pralkę AVSD88.
    Wymieniłem moduł sterujący i dalej jest to samo.

    Reasumując:
    - tachometr sprawdzony, wykazuje opór (179 Ohm) oraz daje napięcie podczas obracania bębnem / silnikiem,
    - szczotki są w porządku,
    - wymieniłem triaka oraz moduł sterujący

    Z obserwacji poczynionych w trakcie rozruchu z nowym modułem sterującym, zauważyłem:
    1. Wirowanie "na sucho przebiegło bez problemowo".
    2. W trakcie regularnego prania (normalne załadowanie), przy przejściu do kolejnego programu wyświetlił się błąd (mój ulubiony) F02,
    3. Ponownie wykonałem samo wirowanie (na pusto) i cały program przeszedł do końca - co przed wymianą modułu sterującego kończyło się F02.
    4. Część prania z punktu 2. wrzuciłem na płukanie. Program doszedł do końca. (wirowanie 500 Obr./min.)
    5. Kolejne pranie - (normalne załadowanie, wirowanie 550 Obr./min.). Niestety, o ile w punkcie 4. wszystko przebiegało normalnie, tym razem obroty gwałtownie wzrosły, pralka potańcowała i po raz kolejny F02.
    6. Ponownie wykonałem samo wirowanie (na pusto), momentalnie obroty wskakują na maxa - przynajmniej w moim odczuciu. powtórna próba i blokada F02.

    Starałem się nie płakać... ;-)

    Czy winne mogą być jakieś opory w silniku lub na bębnie? Tak, że w momencie dociążenia praniem silnik nie wyrabia... ? Dodam, iż obracanie bębnem nie wymaga większego wysiłku / nie dostrzegam znaczącej różnicy pomiędzy stanem sprzed usterki.

    W jaki sposób można zgrać oprogramowanie pralki - i czy tak zgrane oprogramowanie można w jakoś zweryfikować?

    0
  • Pomocny post
    #16 06 Maj 2014 23:18
    machefi
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Sprawdź cewkę prądniczki pod kątem przerwy ale po nagrzaniu, czyli nagrzej ja porządnie dobrą suszarką do włosów i sprawdź czy trzyma rezystancję, przeginając jednocześnie przewodami wyprowadzającymi.

    0
  • #17 13 Maj 2014 21:07
    kd-11
    Poziom 7  

    machefi, bardzo dziękuje za sugestię odnośnie cewki. Ogrzanie jej suszarką wykazało przerwę w obwodzie. Po wymianie pralka działa normalnie.

    0