Daj szeregowo diode prostownicza, potencjometr 10K przez to podlacz wskaznik do wyjscia glosnika. Do tego podlacz rownolegle do zaciskow wskaznika kondensator o wartosci kilku uF -dobierzesz wg gustu bo od jego pojemnosci zalezec bedzie szybkosc ruchu wskazowki. Nigdy nie ustawiaj potenckometru na najmniejsza rezystancje bo spalisz wskaznik
Co innego dla sygnałów nie pobieranych z wyjść głośnikowych, ale na poziomie znamionowym tak około 0dBu. Tu już przydaje się wzmocnienie prądowe (może wystarczyć zwykły wtórnik np. na triodzie czy tranzystorze), a i czasem konieczne bywa napięciowe... Za tym oczywiście prostownik.
Myslalem raczej nad sygnalem m.cz. ale to chyba raczej niewykonalne, prawda?
Tj. chcialem zeby sygnal ze zrodla trafial do VU Metera a pozniej z niego do wzmacniacza.
Czy moglbys mi jakos to rozrysowac na schemacie?
Pozdrawiam
Przedwczoraj zbudowałem wzmacniacz według opisu : http://www.elektroda.net/audio/ka2206.html, zamiast KA2206 użyłem TEA2025B, nie dokonując żadnych innych zmian. Wzmacniacz działa, jak należy - po podpięciu dwóch samochodowych głośników o impedancji 4Ω gra całkiem przyzwoicie - głośno i wyraźnie.
Chciałem do mojego sprzętu podpiąć VU metr analogowy, bardzo podobny do znajdującego się w magnetofonie UNITRA M9012. Niestety wskazówka ani myśli się wychylić, pomimo iż VU metr jest sprawny - po podpięciu przez potencjometr do baterii 1,5V wskazówka wychyla się płynnie przy zmniejszaniu rezystancji.
Przejrzałem schemat zamieszczony przez chaka; mam nawet potrzebne tranzystorki pod ręką, ale mimo wszystko wolałbym coś prostszego - wzmacniacz musi być mobilny, tzn. mały i zasilany bateryjnie.
Ma ktoś jakiś prosty pomysł?
Jeśli tyczy się on wtórników, proszę o możłiwie dokładne objaśnienie, bo nie mam o nich jak na razie żadnego pojęcia.
Jeśli wskaźiczek nie będzie się chciał wychylić zmniejsz rezystory/kręć PR'kiem. Są tez dostępne wskaźniki "przygotowane" do wpięcia w linię
0,775mV wyskalowane w dB zreszta były stosowane w polskich magnetofonach. Nie trzeba wtedy żadnych rezystorów o ile wpinamy wskaźnik w linie.
Znam już ten schemat - znalazłem go, zanim zacząłem jakiekolwiek próby z VU metrem.
Próbowałem już podłączyć mój VU metr bez żadnej rezystancji w szeregu - tylko wskaźnik i dioda 1N4148 równolegle z głośnikiem, oczywiście z zachowaniem polaryzacji podanej na obudowie; dla pewności sprawdziłem to jeszcze przed chwilą - przy takim podłączeniu, gdy do wzmacniacza dostarczę w miarę głośny sygnał, wskazówka chwilami wychyla się do ok. 10% skali, ale chciałbym, aby przy tej głośności znajdowała się na środku.
Zastosowanie tego VU metru wymaga więc dodatkowego wzmocnienia sygnału, ale zaczyna mi się wydawać, że nie obejdzie się bez zastosowania układu przedstawionego na schemacie podesłanym przez chaka. Pochodzi on przecież z magnetofonu UNITRA, a mój wskaźnik prawdopodobnie pochodzi z podobnego sprzętu i bez odpowiedniego układu może nie chcieć poprawnie działać.
SPrawdz przy jakim napieciu uzyskasz pelne wychylenie i napiecie na wyjsciu wzmacniacza przy pelnym wysterowaniu. Wtedy bedzie wsyztko jasne. Z reguly te wskazniki (w polskim sprzecie) podlaczalo sie nie bezposrednio na wyjscie wzmacniacza mocy a gdzies "po drodze" także powinny sie dac wysterowac sygnalem o wiekszej amplitudzie tj sygnalem wyjsciowym. Dla pewnosci sprawdz czy masz dobra diode.
Dioda jest na pewno w porządku - jeszcze nie była używana; przed chwilą ją sprawdziłem; przewodzi tylko w jednym [prawidłowym] kierunku, wykazuje spadek napięcia rzędu 0,4V. Dla pewności wykonałem też próbę na innej diodzie [1N4001] - wynik się powtórzył. Dopiero przy ok. połowie głośności z urządzenia źródłowego [odtwarzacz mp3], następuje przesunięcie wskazówki do ok. 10% skali.
Zastanawia mnie jedna sprawa... a mianowicie, piszesz o tym, abym sprawdził napięcie potrzebne do pełnego wychylenia, ale przecież taki VU metr to mikroamperomierz - jest wrażliwy na natężenie płynącego prądu [zależne od głośności], a nie napięcie...
No chyba, że to ja czegoś tu nie rozumiem ??
Jesli chodzi o to czy wskaznik jest mirkoamperomierzem czy nie to sprawa wzgledna. Zmierz rezystancje tego wskaznika najprawdopodoiej wynosi kilka-kilkadziesiat kOhm a wiec bylby to kiepski mikroamperomierz.
Oczywiscie wychylenie wskazowki jest efektem obecnosci dwoch pól magnet. jednego z magnesu trwalego (w innych wskaznikach niekoniecznie) i pola wytworzonego pzrez cewke w wyniku przeplywu pradu. Przeplyw pradu wymusza roznica potencjalow na zaciskach wskaznika ktory mozna traktowac jak rezystor (jego cewke).
Istnieja wskazniki ktorych rezystancja wewetrzna jest znikoma - wtedy mozna powiedziec ze sa to amperomierze.
Jesli VU metr wlaczaloby sie tak jak amperomierz to przy odlaczonym obciazeniu - glosniku prad nie powinien plynac a wiec wskaznik nie powiniej sie wychylac. Osobiscie nei widzialem nigdy takiego magnetofonu czy wzmacniacza w ktorym mialoby to miejsce. SPrawa wyglada inaczej jesli mamy do dyspozycji watomierz i mierzymy moc wyjsciowa.
Wracajc do tematu Twoj wskaznik bedzie reagowal na przylozone do niego napiecie. Zmierz przy jakim napieciu wskaznik wychyla sie do konca skali.
Przepraszam, że przez tak długi czas się nie odzywałem - w czwartek przed południem dopadły mnie inne zajęcia, a od godziny 16 aż do dziś nie miałem dostępu do internetu z powodu przebudowy sieci...
Oczywiście w międzyczasie pomierzyłem napięcia, oto wyniki:
- do prawie pełnego [ok. 98%] wychylenia wskazówki potrzebne jest napięcie 580mV;
- połowa wychylenia jest osiągana przy 180mV;
- minimalne widoczne wychylenie [<5%] jest zauważalne przy ok. 25mV
Przy minimalnej głośności źródła [odtwarzacz mp3, minimalna głośność czyli 1/40 skali], na wyjściu wzmacniacza występuje napięcie ok. 0,5 - 1mV.
Wszystkie napięcia mierzyłem oczywiście po wyprostowaniu [dioda 1N4148].
Z napięciami wsyztko wygląda OK. Ale chyba nie zrozumiałem czegoś: Czy cjhcesz podłączyć ten wskaźnik do wyjścia słuchawkowego odtwarzacza mp3 ? Ja cały czas myślałem że chodzi o wyjście wzmacniacza mocy. Jeśli masz wyjście słuchawkowe (lub inne gdzie sygnał ma bardzo małą amplitude) trzeba zrobić jakiś prosty wzmacniacz np. na wzmacniaczu operacyjnym - proste układy np. nieodwracający
Jeśli na 1/40 masz 1mV to przy pełnej skali będzie około 40×1mV= 40mV
Twój wskaźnik potrzebuje 580 mV do pełnego "wysterowania" a więc wzmcnienie wzmacniacza ma byc równe: 580mV ÷ 40mV = 14,5.
Dla wzmacniacza nieodwracającego wzmacnienie jest równe (oznaczeni9a el. jak na schemacie) G=1+ R2/R1 a więc rezystory można dobrać np tak:
R2=13k
R1=1k
Wtedy mamy G=14 może się to okazać za mało do uzyskania pełnego wychylenia (jescze dojdzie spadek na diodzie - trzeba poeksperymentować lub poporostu w szereg z jednym z rezystrów włączyć PR'ek i kręcić . Gdy włączymy go r5azem z R1 to wraz ze wzrostem R wzmconienie będzie malało gdy właczymy go razem z R2 wzmocnienie będzie rosło wtraz ze wzrostem R (R-rezystancja peerka).
A jeśli chodzi o zasilanie wzmcniacza operacyjnego są takie które można zasilić napięciem pojedynczym np 0 i +5V (od razu rozwiąże się sprawa ujemnych połówek sygnału - zostana obcięte o ile wzmacniacz bedzie się zachowywał poprawnie gdy na wejściu będzie napięcie niższe od "ujemnego" napięcia zasilania - jeśli będą kłopoty dodajemy diodę przed wzmacniaczem) Taki wzmacniacz to np CA3130 , CA3140 i wiele innych (podałem te bo nigdy nei miałem z nimi kłopotów przy zasilaniu niesymetrycznym)
Panowie!przykro to czytać,ale nie macie elementarnych wiadomości oelektryce i miernikach!polecam dobrą książkę,bo temat jest obszerny.Wyjaśnię tylko,że ten wskażnik magnetofonowy ma uklad wzmacniacza,bo pracuje przy małym napieciu wysterowania.Wskażnik VU to jest wskażnik o charakterystyce logarytmicznej,tzn. takiej,żeby skala mocy była liniowa,tak jak na zdjeciu.Do podłączenia do wyjścia wzmacniacza wystarczy prosty układ logarytmujący i redukcja sygnału.W książce:Układy amatorskich wzmacniaczy elektroakustycznych-Aleksander Witort,jest prosty układ VU.Niestety,nie mam programu graficznego i mogę przysłać zdjęcie na maila.Mój adres:zibisound@o2.pl i proszę przysłać maila a ja wyśle zdjęcie i kolega opublikuje je na elektrodzie.Pozdrawiam-Zygmunt.
Dodano po 2 [minuty]:
oczywiście,rozumiem,że układ ma byc podłączony do wyjścia wzmaka.
Ale teraz ja coś wyjaśnię: odtwarzacz mp3 funkcjonuje tylko jako źródło sygnału - z jego wyjścia słuchawkowego sygnał trafia do wzmacniacza; VU metr natomiast trafi na wyjście wzmacniacza, czyli dokładnie tak, jak myśłałeś na początku.
Dodam jeszcze małe sprostowanie: napięcia potrzebne do ok. 98% i 50% wychylenia wskaźnika mierzyłem, zasilając go z pojedynczej baterii 1,5V poprzez potencjometr 22k. W moim poprzednim poście chyba troszkę namieszałem, ale mam nadzieję, że teraz już wszystko jest jasne.
No i jeszcze jedna kwestia...
Czy nie dałoby się uzyskać potrzebnego mi wzmocnienia napięciowego, budując układ na tranzystorach? Dla mnie byłoby taniej, bo tranzystorki małej mocy mam pod ręką [m.in. BC547, BC238, BC308], a przy okazji mógłbym się czegoś nauczyć - niestety, ale z teorią u mnie nie jest za dobrze; muszę przez wakacje trochę się podciągnąć.
Pisanie mojego postu "trochę" mi zajęło... zajmowałem się w tym samym czasie również wieloma innymi sprawami. W międzyczasie kolega zibisound wysłał swój post, który ja po prostu przegapiłem...
Przepraszam za zaistaniałą sytuację; naprawdę nie zauważyłem, że pojawił się nowy post - wtedy zupełnie inaczej podszedł bym do sprawy...
Właśnie w piątek wypożyczyłem z biblioteki książkę, o której piszesz... jedyny mankament polega na tym, że komuś "spodobały się" akurat strony zawierające opis układu logarytmującego, dlatego pozwolił je sobie zwyczajnie wyrwać
Schemacik oczywiście dotarł już do mnie - jako załącznik wrzucam moje "dzieło", stworzone w Protelu '94. Jest to dokładnie przerysowany schemat od kolegi zibisound.
Zapomniałem jedynie o max. napięciach kondensatorów, dlatego dopisuję je poniżej:
C1: 25V
C2: 25V
C3: 10V
C5: 16V
Tranzystor BC108 można zastapić dowolnym NPN; dioda D1 może być dowolną diodą germanową. Potencjometrem P1 regulujoemy czułość układu. Zibisound w swoim mailu napisał jeszcze, że "... rezystor miedzy bazą a kolektorem tranzystora trzeba dobrać tak.aby
napięcie na kolektorze było połową napiecia zasilania układu ..."
Serdecznie dziękuję za pomoc;
odezwę się jeszcze po złożeniu całego układu.
Niestety to nie ja zakładałem temat, dlatego nie mogę skorzystać z przycisku "pomógł"... w zamian za to, podarowuję kolegom po kilka punktów.
------
Wcześniej powyższy tekst dopisałem do mojej poprzedniej wypowiedzi, ale stwierdziłem, że wtedy nikt nie zauważy schematu, w związku z czym teraz utworzyłem z tego nowy post.
Mam nadzieję, że wybaczycie mi 2 posty pod rząd...
------
Witam jeszcze raz Układzik działa pięknie, zasiliłem go napięciem 9V, bo tyle właśnie dostaje wzmacniacz; potencjometr na wejściu daje mi piękną regulację wychylenia wskazówki.
Chciałem podarować od siebie 3 punty koledze >Qba<, ale napotkałem drobny problem... otóż klikam na "ofiarowanie punktów" wpisuję ilość (3), klikam "wyślij" i co...? Otrzymuję komunikat "Taki użytkownik nie istnieje". Ciekawe
Wyjąłem jakis VU meter ze starego decka Akai
- STEREO CASSETTE DECK model UC-FS.
Zbudowany jest na dwach scalakach HA12019
Podłączyłem ok +15V pod dwa bieguny oznaczone "f" , "f"
włączyła sie lampa zarowa... podswietlenie...
Osobne podłączenia +B(m) i +B(ic) są polączone.
Przylozeylem tu rownolegle wzgledem lampy zarowej +15 i do wyprowadzenia masy.
Pod Sig (L) i Sig(R) podlączylem sygn m.cz. i mase do masy zasilania.
Na wskazniku pojawilo sie stałe wysterowanie... do 0db tylko czesciowo
widoczne... niestety nie mam schematu. Plytka to AKAI CE-5209
Moze ktos spotkał sie z takimi wskaznikami?
Witam!!!
Wykonałem ten układ. Mam jednak problem. Sygnał do przedwzmacniacza i tego układu pobieram z karty dźwiękowej. Gdy sygnał nie dochodzi do układu jest okej i w głośnikach jest czysty dźwięk, Gdy jednak podłącze układ i wskaźniki się wychylają to w głośnikach słyszę trzeszczenie dźwięku. Tak jakby ten układ bardziej obciążał karte. Sprawdzałem na 2 przedwzmacniaczach: LM1036 i na NE5532.
Czy można to jakoś naprawić?? Wtórnik emiterowy na opeampach?
Dodam, że potek ustawiony na max wzmocnienie, bo inaczej słabo wzmacnia.
Dziękuję za pomoc
Karol