Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Fiat Stilo - Podłączenie modułu haka

czesio242 02 Lis 2013 17:57 4881 14
  • #1 02 Lis 2013 17:57
    czesio242
    Poziom 10  

    Drodzy forumowicze!

    Od jakiegoś czasu poszukuję w Internecie rozwiązania mojego problemu, lecz bezskutecznie, dlatego postanowiłem zadać pytanie tutaj.
    Kupiłem hak samochodowy z modułem do instalacji elektrycznej. Wszystko podłączyłem z powodzeniem, poza jedną rzeczą, jaką jest odcinanie czujników parkowania, które w swoim aucie posiadam. Fiat Stilo w bagażniku ma wyprowadzoną kostkę, dzięki której możemy chwilowo wyłączyć czujniki parkowania podając na odpowiedni kabel "masę".
    Moduł haka, jaki kupiłem posiada sterowanie parktronikiem, lecz nie działa to w tą stronę, w którą powinno. Czujniki są odłączane j.w. w momencie podania "masy" na kostkę, natomiast mój moduł "masę" podaje cały czas, a w momencie wpięcia przyczepki "masa" jest odłączana. Skutkuje to tym, że gdy nie mam przyczepy to czujniki są odcięte, a gdy przyczepkę podepnę, to czujniki są załączane.

    Mam nadzieję że wyraziłem się dość jasno. Dodam jeszcze że odnalezienie kabla "masowego" przy sterowniku czujników parkowania, oraz zastąpienie go sygnałem z modułu haka nie wchodzi w grę, ponieważ gdy odetnę zasilanie czujników parkowania, komputer pokładowy pokazuje błąd czujników parkowania. Jedyny sposób na bezproblemowe odłączenie czujników, to podanie "masy" na kabel sterujący, o którym pisałem wyżej.

    Szukałem schematu jakiegoś prostego układu "zamieniającego" sygnał, lecz nic się nie doszukałem. Sprzedawca modułu haka również nie znalazł rozwiązania problemu. Jeżeli ktoś z Was się już z tym spotkał bądź ma pomysł to piszcie śmiało.


    Pozdrawiam.

    0 14
  • #3 02 Lis 2013 18:18
    _robert_
    Poziom 20  

    Zastosuj przekażnik spoczynkowo zwarty.
    30-masa
    87a-wyjście do wyłączenia modułu czujników parkowania
    87- wolny
    85-masa z modułu przyczepy
    86- +12 po zapłonie

    0
  • #4 02 Lis 2013 23:10
    czesio242
    Poziom 10  

    Przekaźnik początkowo wykluczyłem, gdyż nie spotkałem się z takimi początkowo zwartymi. Ale czy po zastosowaniu przekaźnika nie będzie po jakimś czasie problemu z tym, że na przykład styki zaśniedzieją? Będzie on używany raczej sporadycznie, nie jeżdżę na co dzień z przyczepką.

    0
  • #5 02 Lis 2013 23:26
    jurekk55
    Poziom 35  

    Zanim zbudujesz wieże Eifla , podłącz masę czujników do "zanikającej" masy z modułu haka

    0
  • #6 03 Lis 2013 10:23
    czesio242
    Poziom 10  

    jurekk55 takie podłączenie tak jak pisałem odpada, gdyż w momencie zaniku masy na czujnikach parkowania komputer wywala błąd tychże czujników. Podłączenie przekaźnika, o którym pisze _robert_ wydaje się najsensowniejsze.

    0
  • #7 07 Lis 2013 13:02
    czesio242
    Poziom 10  

    Koledzy może podacie jeszcze jakieś propozycje, ponieważ myślałem nad zastosowaniem tego przekaźnika ale nie bardzo wiem czy to będzie prawidłowo działać, powtórzę, że by odciąć czujniki trzeba podać masę a moduł haka masę podaje cały czas, zamiast po podłączeniu przyczepy.
    Jestem w kropce,
    dziękuję wszystkim za zainteresowanie.

    0
  • #9 08 Lis 2013 14:46
    czesio242
    Poziom 10  

    Czyli tak czy inaczej, przekaźnik musi być ciągle sterowany, cewka musi cały czas pracować a przestanie pracować jedynie po podłączeniu przyczepy. Nie wiem czy to dobre rozwiązanie na dłuższy czas, gdy rzadko będę podpinał przyczepę a przekaźnik będzie cały czas pracował zamiast pozostawać w spoczynku.

    0
  • #11 09 Lis 2013 23:58
    vstm
    Poziom 11  

    Koledzy dobrze Ci to wymyślili. Od siebie dorzucę tylko to by 86 podłączyć do + żarówki cofania a nie do + po zapłonie. Przekaźnik działa wtedy sporadycznie.

    0
  • #12 12 Lis 2013 12:33
    czesio242
    Poziom 10  

    Podłączenie się do + żarówki może już skutkować wyświetlaniem błędu o spalonej żarówce, to auto jest strasznie czułe na wszelkie odchyły od normy, ale nie sprawdzałem więc nie będę się upierał. Któreś z rozwiązań zastosuje na pewno. Dzięki ;)

    0
  • #14 30 Sie 2016 10:54
    vstm
    Poziom 11  

    Właśnie to robiłem w Stilo. Żadnych problemów, żadnych komunikatów. Przekaźnik pobiera 80mA(0,08A). Żarówka 21W pobiera teoretycznie 1,75A. Dwie - 3,5A. Zatem dodane 0,08A nie może skutkować zadziałaniem sygnalizacji o przeciążeniu. Przecież musi być jakaś tolerancja, choćby z powodu, że żarówki też mają kilkuprocentową tolerancję.

    0
  • #15 26 Kwi 2017 08:28
    drvenom
    Poziom 1  

    Odgrzeje troche temat,

    Zasterować masą czujniki cofania, można z pinu 12 (test podłącznia przyczepy) w gnieździe 13 pinowyn we wtyce jest (a przynajmniej powinien być) mostek na masie pomiędzy masą obwodów 1-8 a pinem 12. I teraz moje pytanie gdzie podać tą masę żeby zdeaktywować czujniki w stilo?
    Założyłem haka wszystko ogarnięte tylko te czujniki cofania piszczące...

    0
  Szukaj w 5mln produktów