Rozumiem
Mieszkam w Anglii mamy naziemnie już garstkę programów w HD.
Dlatego pisałem w poprzednim poście o rynku brytyjskim.
Moj budżet to 300 - 400 Funtów na combo lub dwa oddzielne mierniki, chciałbym coś kupić dobrego sprawdzonego w tym przedziale cenowym.
Proszę o jakieś propozycje
Dziękuje
Kupić aby kupić co z serwisem po gwarancji. MEZON w kraju naprawia swoje produkty co z pozostałymi producentami u nas są tylko dystrybutorzy jak wyśle do fabryki za granicą naprawa w eoro. Na pewno wyniesie ponad 1000 zł.
Po przeczytaniu wpisów napisze parę słów o MEZONIE DTSM 500 który miałem w ręku i wykonałem parę pomiarów.
Zalety:
1. Miernik i Telewizor w jednym opakowaniu można klientowi pokazać obraz, jakość jest dobra.
2. Pomiar TV naziemnej, Satelitarnej, Radia oraz z kamerki podgląd czy działa.
3. Miernik można powiesić na pasku, podeprzeć na brzuch oraz mamy obydwie ręce wolne możemy wykonywać inne czynności.
4. Wyjście na HDMI.
5. USB serwisowe.
6. Wybór satelitów aż 187.
Wady :
1. Szybkę ekranu można łatwo podrapać nawet paznokciem. Jednym słowem do DUxx.
2. Otwory z boku są szerokie i długie na wentylacje, brak dodatkowego zabezpieczenia przed wpadnięciem przewodów nawet o średnicy 2mm.
3. Brak orginalnych przewodów pomiarowych o różnej długości bardzo małej tłumienności, dużej wytrzymałości i elastyczne. Parametry przewodów powinnę być uwzględnione w kalibracji w meni przewody orginalne oraz wykonane samodzielnie. Producent powinien znać temat zasady pomiarów i kalibracje. Traktuje w tym przypadku urządzenie jako telewizor - wskażnik pomiarowy.
4. Mała instrukcja tłumaczenie i opis nędzne. Brak podanych przykładów jak należy wykonać pomiary i szczegółowy opis. Nie ma nawet na stronie pod opisem produktu u producenta.
5. Mały akumulator do pracy przez cały dzień zabraknie prądu.
6. W opisie brak zmianki czy możemy wykonywać pomiary z załączonym ładowaniem akumulatora.
7. Miernik grzeje się przy pracy z akumulatora bardzo to jest odczuwalne gdy energia spadnie poniżej 50 procent. Co będzie gdy temperatura powietrza osiągnie 25 stopni.
8. Brak płytki aby aktualizować programu miernika oraz pobrać z strony producenta nowy soft.
9. Brak opcji w meni o wykonanych pomiarach zapisać w mierniku, obrobić na PCecie oraz wydrukować. Wskazana funkcja w przypadku gdy mamy obsługę serwisową AZARTu aby udowodnić administracji na piśmie o parametrach instalacji.
10. Na obudowie jest znaczek CE ale moim zdaniem powinno być świadectwo legalizacji czy miernik został sprawdzony pod względem technicznym i wykonuje pomiary prawidłowo.
Nie jest podane w jakiej klasie są wykonywane pomiary czy laboratoryjne lub jako wskażnik. Przy przewodach pomiarowych fabrycznych klasa powinna być podana.
Są to moje uwagi na początek użytkowania tego wynalazku telewizor-miernik.
Napisze więcej gdy coś więcej odkryje w trakcie eksplatacji.
Opisałem ten miernik w ręku nie miałem innych producentów. Za te pieniądze 1860 zł. coś jest w jednym opakowaniu. Przetestuje jaki bendzie wynik, opisze w dalszej części forum.
Może z czytających na tym forum napisze dodatkowe uwagi na temat samych pomiarów i parametrów.
Chętnie bym widział wpis o innych producentach jak wyżej to zrobiłem mamy wtedy porównania jak na dłoni.
Witam
@Ryszardo058 wymieniłeś zalety ale nie odniosłeś się do tego co najważniejsze w mierniku. Pomiarów. Czy według ciebie źle mierzy? Brak powtarzalności pomiarów?? Nie udało się tobie ustawić precyzyjnie anteny?? Zawiesza się??
Rozwiń temat skoro możesz przetestować.
Quote:
Wady :
1. Szybkę ekranu można łatwo podrapać nawet paznokciem. Jednym słowem do DUxx.
2. Otwory z boku są szerokie i długie na wentylacje, brak dodatkowego zabezpieczenia przed wpadnięciem przewodów nawet o średnicy 2mm.
3. Brak orginalnych przewodów pomiarowych o różnej długości bardzo małej tłumienności, dużej wytrzymałości i elastyczne. Parametry przewodów powinnę być uwzględnione w kalibracji w meni przewody orginalne oraz wykonane samodzielnie. Producent powinien znać temat zasady pomiarów i kalibracje. Traktuje w tym przypadku urządzenie jako telewizor - wskażnik pomiarowy.
4. Mała instrukcja tłumaczenie i opis nędzne. Brak podanych przykładów jak należy wykonać pomiary i szczegółowy opis. Nie ma nawet na stronie pod opisem produktu u producenta.
5. Mały akumulator do pracy przez cały dzień zabraknie prądu.
6. W opisie brak zmianki czy możemy wykonywać pomiary z załączonym ładowaniem akumulatora.
7. Miernik grzeje się przy pracy z akumulatora bardzo to jest odczuwalne gdy energia spadnie poniżej 50 procent. Co będzie gdy temperatura powietrza osiągnie 25 stopni.
8. Brak płytki aby aktualizować programu miernika oraz pobrać z strony producenta nowy soft.
9. Brak opcji w meni o wykonanych pomiarach zapisać w mierniku, obrobić na PCecie oraz wydrukować. Wskazana funkcja w przypadku gdy mamy obsługę serwisową AZARTu aby udowodnić administracji na piśmie o parametrach instalacji.
10. Na obudowie jest znaczek CE ale moim zdaniem powinno być świadectwo legalizacji czy miernik został sprawdzony pod względem technicznym i wykonuje pomiary prawidłowo.
Nie jest podane w jakiej klasie są wykonywane pomiary czy laboratoryjne lub jako wskażnik. Przy przewodach pomiarowych fabrycznych klasa powinna być podana.
Wady które wymieniłeś można pewnie przypisać każdemu miernikowi w tym przedziale cenowym.
1. Może tam jest folia którą drapiesz?? Jak nie ma to dobrze by było nakleić taką od tabletu.
3. Jakie przewody pomiarowe?? Miernik ma wejście F i wszystko od tego miejsca aż po antenę jest już instalacją która może mieć wpływ na wynik.
4. Dobra instrukcja to skarb. Natomiast takie mierniki to jest specyficzna rzecz i z założenia kupują go ludzie znający się na rzeczy. Instalatorzy. To jak z dekoderami sat. Jak człowiek obsłuży pierwszy w życiu to kolejne już bez instrukcji.
5. Cały dzień siedzisz przy jednej antenie? Nie zarobisz na miernik Żart oczywiście ale teraz w miernikach są akumulatory li-on więc można je doładowywać miedzy pomiarami, nie czekając na rozładowanie.
6. Jeżeli instrukcja tego nie zabrania to pewnie tak.
7. Sam podałeś w punkcie drugim że otwory wentylacyjne są duże, więc chyba tak musi być. Producent to pewnie przewidział.
8. Brak aktualizacji może oznaczać kompletny soft nie wymagający poprawek. To chyba dobrze?
9. Nie ma screenshotów na USB?? Obsługa sieci kablowych to chyba inna półka mierników.
10. Z mojego niewielkiego doświadczenia z miernikami z górnej półki mogę tobie powiedzieć że też tak nie jest różowo. Takie świadectwo jest wydawane dla konkretnej sztuki miernika i jest odpłatne. Zapytaj o nie producenta ale obawiam się że koszt cię powali w stosunku do ceny miernika.
Myślę że te wszystkie bzdety typu wejścia HDMI, USB, paski , pokrowce itp. są nic nie znaczące. Ważne aby miernik się sprawdzał w swoich zadaniach i się nie psuł. Tak jak podał kolega @sp5xhn kupić aby kupić a co dalej gdy dystrybutor ściągnie mierniki razem ze skarpetami w jednym kontenerze od żółtego a później zero wsparcia. Duże zagraniczne firmy działają globalnie ale serwis pogwarancyjny to do fabryki
tomson5
chyba jesteś pracownikiem MEZONu a Ryszardo058 napisał parę słów negatywnych Wam nie zaszkodzi widziałem ten miernik oraz Wasza stronę www. Wszystko się zgadza. Po prostu trzeba się poprawić jak coś robić to dobrze a nikomu ciemnoty nie wciskać.
Instalatorem którego interesują takie tematy. Prosiłbym korzystając z okazji, że Ryszardo058 posiada ten miernik aby opisał konkretnie to co najważniejsze w działaniu.
1 Czy wyniki pomiarów są stabilne?
2 Co z szybkością pomiarów?
3 Jak miernik radzi sobie z transponderami o niskim SR.?
4 Czy radzi sobie z nowymi wartościami FEC. 4/5, 8/9 i 9/10
5 Czy Diseqc w mierniku współpracuje z multiswitchami?
6 Dobra pora na przetestowanie miernika w niskich temperaturach. Jak zachowuje się LCD na mrozie?
7 Czy jest funkcja auto OFF ??
cześć!
jeśli ma to być krótki wybór, to który miernik wybrać, przymykając oko na wymienione wcześniej wady i zalety...
1. MIERNIK MEZON DSTM 500 1899,-
2. MIERNIK AMIKO X FINDER COMBO 1590,-
pozdrawiam
AS
Patrzyłem na screen-y z obu mierników i odnoszę wrażenie, że AMIKO X FINDER COMBO sprawia wrażenie "miernika" z większą ilością informacji na wyświetlaczu w odróżnieniu od MEZONa.
"MIERNIKA" - dlaczego tak sądzę? Ponieważ za taką kwotę nie kupisz porządnego miernika combo - to zawsze będą tunery SAT/TV/CABLE obudowane o graficzną prezentację tego co tylko można wyciągnąć z takiego tunera.
Dla przykładu w obu tych "miernikach" brak takich pomiarów jak:
- preBER i postBER (jest prezentowany tylko sam BER, który zapewne jak w każdym tunerze sat. jest to postBER a najważniejszy jest preBER),
- błędu LNB - to dość ważny pomiar i informacja o jakości samego konwertera,
- pomiar echo dla DVB-T - choć rzadko używane,
- bardzo przydatna jest szybka prezentacja konstelacji dla dvb-t - ustawisz dzięki temu optymalnie antene w przypadku doświetlenia mux-3,
- można wymieniać jeszcze długo, pomiary seryjne, prezentacje, szybkie widmo itd.
Przed zakupem zapytaj obu dostawców o certyfikat kalibracji dla każdego z tych wynalazków - rozrzuty odczytów pomiarów mogą być ogromne dla nawet kolejnego "miernika" z partii.
Wszystko zależy do czego chcesz używać ten "miernik" - jeśli wystarczy ci samo ustawienie anteny bez wiarygodnych pomiarów to każdy taki "miernik" na rynku temu podoła (może poza pomiarem błędu LNB, czego mało jakie "mierniki" mają). Jeśli chcesz po skończonej pracy zostawić klientowi wiarygodne odczyty z pomiarów to szukaj miernika z pewnym certyfikatem kalibracji - dla mnie jest to wielkie ułatwienie kiedy przy przeglądzie lub awarii mogę odnieść się do wiarygodnych odczytów z pomiarów przy oddawaniu sprawnej instalacji klientowi.
Nie ma dużo mierników na rynku co naprawdę potrafią szybko odczytywać i prezentować dane - warto to sprawdzić przed zakupem.
Moim zdaniem do doraźnych prac na dachu i przy instalacji najlepsze są szybkie mierniki dedykowane. Ja miernik combo używam tylko do pomiarów seryjnych gniazd TV/R/SAT.
Rozmawiałem z pracownikiem firmy Waserman który polecał Miernik LINBOX Combo SF7181 stwierdzał że instalatorzy zachwalają i jest lepszy od Amiko X FINDER Combo. Na internecie LINBOX Combo SF7181 wygląnda tak samo jak MEZON DSTM 500. Miernik AMIKO X FINDER COMBO posiada dodatkowe gniazda RTV ładną walizkę. Może ktoś napisze czym się różni miernik MEZON DST 500 od LINBOXA Combo SF7181.
Rozmawiałem z pracownikiem firmy Waserman który polecał Miernik LINBOX Combo SF7181 stwierdzał że instalatorzy zachwalają i jest lepszy od Amiko X FINDER Combo. Na internecie LINBOX Combo SF7181 wygląnda tak samo jak MEZON DSTM 500.
Który z tych mierników polecacie?
AMIKO X FINDER COMBO
LINBOX Combo SF7181
internick wrote:
@czarny_alibaba jestem na etapie wyboru miernika i "trochę" czytam. Co już wiem:
Cześć,
Pytanie takie a mianowicie... teoria.... net czy książka? Jeśli książka to jaka, mam SATTECH Peter Lepper, Technikę transmisji satelitarnej Jan Hołub oraz Technik antenowych instalacji telewizji cyfrowej DVB.... niestety pierwsza to rok 1990, druga 2000 a trzecia... szkoda było na nią kasy.... Trochę w technice SAT się zmieniło, a ja w sumie z innej branży chociaż zawsze ciągnęło mnie w stronę W.CZ.
W pięknym "spadku" dostałem MEZONA DSMT500 i mam jeszcze Satlinka WS-6908.
O ile Mezon jest super to martwi mnie jedno, po wyborze satelity jakiego szukam, bydlak nie "wycina" innych co już nie raz mnie wprawiło w szał.... chyba że moja nie wiedza jest tak ogromna i nie ma takiej możliwości by miernik złapał na konkretnego satelitę np Hot Birda 13 E
Witam
Mógłby ktoś napisać jak skonfigurować Mezon DSTM 500 do pomiaru telewizji satelitarnej, np. popularnej "N"?
W instrukcji pobieżnie opisano tylko opis całego menu i dla kogoś, kto nie wykonywał takich pomiarów to jest ciężko poustawiac wszystkie opcje.
Ewentualnie jakieś ogólne wskazówki na podstawie innego miernika, co należy poustawiac/skonfigurować aby przystąpić do ustawienia anteny satelitarnej.
osobiście odnoszę wrażenie że mierniki typu mezon, satlink nie są miernikami a tunerami na baterie, kolego adrian_krc, ustawianie satelity przy pomocy miernika rozpocznij od zapoznania się z aktualną listą TP na Hotbird z której korzysta nc+ np z lyngsat tam masz wszystkie dane transponderów tj. fec, sr, rodzaj modulacji itp
Ja ustawiając antenę na pierwszy rzut ustawiam miernik na częstotliwosć 11508 VL - tp z tvn hd itd, jeżeli podczas ustawiania anteny wskoczy ci MER, ( w przenośnych dekoderach "jakość") tzn że miernik wstrzelił się w danego tp i teoretycznie masz sygnał, dalej wypada sprawdzić parametry na innych tp z każdego zakresu czyli vh hl hh.
osobiście odnoszę wrażenie że mierniki typu mezon, satlink nie są miernikami a tunerami na baterie, kolego adrian_krc, ustawianie satelity przy pomocy miernika rozpocznij od zapoznania się z aktualną listą TP na Hotbird z której korzysta nc+ np z lyngsat tam masz wszystkie dane transponderów tj. fec, sr, rodzaj modulacji itp
Ja ustawiając antenę na pierwszy rzut ustawiam miernik na częstotliwosć 11508 VL - tp z tvn hd itd, jeżeli podczas ustawiania anteny wskoczy ci MER, ( w przenośnych dekoderach "jakość") tzn że miernik wstrzelił się w danego tp i teoretycznie masz sygnał, dalej wypada sprawdzić parametry na innych tp z każdego zakresu czyli vh hl hh.
osobiście odnoszę wrażenie że mierniki typu mezon, satlink nie są miernikami a tunerami na baterie.
I całkowicie się z tym zgadzam. Miałem Dreamskya ale oddałem znajomemu. mam dostęp do Mezona ale używam tylko do ustawiania kamer ( tych co maja możliwość pracy w analog , bo AHD itp nie obsługuje). Bazuję na Neonach ( DVBT, DVBS) bo to są z prawdziwego zdarzenia mierniki ( choć nie z górnej a średniej półki)