Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pomiar temperatur przy robieniu BGA

daro19862 02 Nov 2013 21:02 32505 186
Wago
    daro19862
    Level 25  
    Witam
    Chciałbym kupić coś do mierzenia temperatur przy amatorskim BGA i zastanawiam się czy pirometry laserowe w granicach 50-60 zł są coś warte?
    Znalazłem na allegro np. http://allegro.pl/cyfrowy-termometr-bezdotykowy-pirometr-laserowy-i3673101570.html lub http://allegro.pl/termometr-bezdotykowy-laserowy-pirometr-480-stopni-i3656743137.html czy te pirometry opłaca się kupić do mojego zastosowania?
    Czy może lepszym rozwiązaniem jest jakiś miernik z funkcją pomiaru temperatury z sondą?
  • Wago
    tomiok
    Level 33  
    Najpierw Termopara.
    Pirometr fajny - ale jako uzupełnienie.
    Termopara pokazuje zmiany w sposób ciągły.
    W pirometrze za każdym razem musisz przyciskać przycisk - to dość niewygodne (inne kwestie pominę).
    Żeby dokładnie zmierzyć temperaturę pod układem stosuję sondę/termoparę:
    (Termopara K fi 0,08mm do BGA OMEGA 5TC-TT-KI-40-1M)
    http://diolut.pl/termopara-fi-008mm-do-bga-omega-5tcttki401m-p-3328.html

Niestety sama termopara już przekracza zakładany budżet.
    Jest fajna bo bardzo mała i można włożyć ją pod układ - tuż przy kulkach, wówczas na pewno jest wiarygodny pomiar.

Wszystko co związane z BGA, jest obarczone stosunkowo znacznymi kosztami.
    Dobra stacja BGA, dobre termopary, porządne stoliki BGA, dobre topniki (Kester, Warton, Amtech - oryginały), dobry sprzęt itd. to wszystko kosztuje sporo.
    Oszczędności zazwyczaj przekładają się na straty w sprzęcie klienta - w konsekwencji nasze straty.
  • Wago
    bomi123
    Level 15  
    Pirometr do hota jest myślę lepszy, niż miernik z termoparą która nie w chodzi pod układ, bo przy dmuchaniu często ciężko określić temperaturę. Samo kontrolowanie temp. przy układzie podczas preheatingu jest ok. Także albo na pirometr ze 150zł, albo miernik z dobrą termoparą (w tym przypadku myślę na korzyść).
    To fakt, już sam podstawowy, dobry sprzęt trochę kosztuje.
    daro19862
    Level 25  
    Posiadam stację Hot air i mam zamiar zrobić jakiś prehater no ale bez przyrządu do mierzenia temperatury nie ma szans. Termopara K fi 0,08mm wydaje się być najlepszą opcją z tym że cena jest za duża jak dla mnie tym bardziej że to wszystko ma być do amatorskiego użytku. Czym się różni pirometr za 60zł od tego za 150zł dokładnością pomiaru? Wydaje mi się że do mego użytku nie musi być jakiś super dokładny ten pirometr, różnica 5 stopni w tą czy tamtą myślę że nie będzie jakimś problemem.
    bomi123
    Level 15  
    Nie powinna być. To i tak jest kwestia doświadczenia. Wszystko musisz wnioskować z zachowania się układu, tzn kiedy zaczyna pływać itp.. Trzeba wyczuć ten moment oraz swój sprzęt.
    Czym różnią się pirometry, nie pomogę. Ja używam volcrafta którego kupiłem za 130zł jako używkę i mierzy dość dobrze. W tym momencie się nim jedynie czasami wspomagam.
    Z doświadczenia wiem, że oszczędzanie na sprzęcie to słabe rozwiązanie. Potem czegoś brakuje, albo trzeba nadrabiać mocno doświadczeniami. Do tanich rozwiązań na pewno trzeba mieć czas na zabawę oraz trochę sprzętu do ćwiczeń.
    Im bardziej amatorskie rozwiązanie naprawy, tym lepszy pomiar temp. by się przydał.
    Wychodzić coś tam na pewno będzie w każdym przypadku, ale wlutowania nowego układu za 150-200zł sprzętem za dwa razy więcej bym się nie podjął+koszt płyty oczywiście :)
    tomiok
    Level 33  
    Różnice w pirometrach.
    Tak w bardzo dużym skrócie czym się różnią ...

Regulacja współczynnika emisyjności - (niedoceniany parametr) złe ustawienie współczynnika (lub brak możliwości jego ustawienia) dodatkowo fałszuje pomiary.
    Pomiar ciągły (niektóre droższe to posiadają).
    Funkcja komparatora.
    wartości min/max .
    Rozdzielczość optyczna.
    Oznaczanie miejsca pomiaru (np. celownik na jeden lub wygodniejszy na dwa lasery), brak oznaczania miejsca pomiaru oznacza że do końca nie wiesz co mierzysz, (który punkt i na jakiej powierzchni).
    Zakres temperatury i rozdzielczość pomiaru.
    Marka/Trwałość/jakość wykonania.

Czyli jak widać wiele czynników wpływa na dokładność pomiaru, czego nie ma w termoparze.
    daro19862
    Level 25  
    Nie wiem czy nie kupić lepiej pierwszo PREHEATER bo funduszy trochę przybyło. Tylko zastanawiam się jaki, czytałem że AOYUE 853A jest dobry sporo osób zachwala tylko że jest on mały i myślę że do GSM by się nadał tylko nie wiem jak by było z np. płytą od laptopa lub xboxem 360. Chciałbym kupić preahater żeby nadawał się do wszystkiego, GSM,płyty laptopowe, xbox 360 może PS3 tylko nie wiem czy taki istnieje i jak jest z ceną.
    daro19862
    Level 25  
    Napisałeś wymiary maksymalne płyty to 27x28cm czyli są jakieś płyty że nie wejdą w ten prehater?
    daro19862
    Level 25  
    Czytałem, no ten t-8280 wydaje się być niezły i duży bym musiał trochę dozbierać, a i tak ciężko by było go dorwać za 600zł. Na alibaba.com niby jest za US $118 - 125 tylko nigdy tam nie kupowałem.

@Edit
    W sumie to i na ebayu są po 120 $ tylko nie wiem czy tego preahatera są różne wersje?
    Np. tu http://www.dhgate.com/product/220v-or-110v-puhui-t8280-pcb-preheater-t/158368145.html widać że są 4 części grzejne a tu http://www.ebay.com/itm/CONVENIENT-OPERATION-...500?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3a7cde8314 są 2 części grzejne.
    bomi123
    Level 15  
    Najlepiej chyba przyczaić sobie używany, chociaż to nie jest taka prosta sprawa.
    Kupując nowy w Polsce masz pod ręką serwis gwarancyjny, to jest duża przewaga.
    Im taniej kupisz tym więcej nerwów i niepewności :).
    McMarycha
    Level 31  
    Zwykłą płyta od pc ma ponad 30cm więc taka by ni weszła, nie pamiętam tylko ile ma ta od xbox'a
    tomiok
    Level 33  
    Ja używam AOYUE.int 883 do dużych płyt - kupiony jako pierwszy, oraz z czasem PT 853A do małych - wygodniejszy.
    Jeden i drugi chodzi nieźle, 883 mam od wielu lat, i ani jednej awarii :-)
    Jak do tej pory 883 wystarczył na wszystkie płyty ;)
    daro19862
    Level 25  
    AOYUE.int 883 to za droga dla mnie, ale t-8280 jest w zasięgu tylko martwi mnie te pole robocze mogło by być o 2-3 cm większe tak żeby i płyta od PC weszła, a może da się coś wykombinować tak żeby płyta od PC się zmieściła? Druga rzecz to cena grzałek do t-8280 2 grzałki można kupić za 100$ a stacje na ebayu są po 120 $ więc koszt grzałek jest prawie równy nowej stacji i teraz pytanie czy takie grzałki szybko się przepalają?
    bomi123
    Level 15  
    Da się wszystko robić na małym podgrzewaczu a ty się martwisz o 2cm :). Mała płyta laptopa już za niego wystaje.
    Grzałki powinny sporo pożyć jeśli ich nie będziesz przemęczał. Poza tym, w takim razie w Polsce są tańsze.
    daro19862
    Level 25  
    Co w Polsce jest tańsze grzałki czy preheater?
    bomi123
    Level 15  
    Chodziło mi o grzałki. W sumie to teraz zauważyłem, że 2 grzałki Ci chodziło. U nas jedna 180zł. Albo 4 mniejsze po 100zł na allegro, więc trochę drożej.
    Dobre pytanie jest, czym się te podgrzewacze od siebie różnią.
    daro19862
    Level 25  
    Te z 4 grzałkami są starsze a te z 2 grzałkami to nowsze modele z poprawioną termoparą.

@Edit
    A czy Aoyue T-8280 to to samo co Puhui T-8280?
    daro19862
    Level 25  
    No ale stacje lutownicze takie co można ustawić profil kosztują sporo pieniędzy, u mnie będzie bez profili chyba że będę ustawiał ręcznie.
    maz9
    Level 19  
    Bez paniki z tymi profilami. Wystarczy ręcznie zmieniać moce.
    1 Nagrzać płytę do 100C jeśli wystaje dużo po za podgrzewacz to trzeba dać długi czas na rozejście się ciepła i nie mylić tego z mocniejszym nagrzewaniem.
    2 po osiągnięciu 100 stopni dołożyć od góry powietrze i zmieniać moce ew temperatury kolejno na temperaturach
    130
    170
    190
    aż do rozpływu cyny 210-220C

Nie ma co mieszać z jakimś super profesjonalnym profilem lutowniczym bo po kilku lutowaniach dostajemy wyczucia w lutowaniu i niektórzy to mogą nawet nie widzieć temperatur a zrobią wszystko ok. Bez przesady z profilami. A i pamiętać że ściągamy układ jak temperatura zacznie opadać 2-3 stopnie w dół
    daro19862
    Level 25  
    Zamówiłem na ebay.pl za 570zł Puhui T8280 mam nadzieje że to to samo co Aoyue.
    daro19862
    Level 25  
    tomiok wrote:

Żeby dokładnie zmierzyć temperaturę pod układem stosuję sondę/termoparę:
    (Termopara K fi 0,08mm do BGA OMEGA 5TC-TT-KI-40-1M)
    http://diolut.pl/termopara-fi-008mm-do-bga-omega-5tcttki401m-p-3328.html

A czy jak się wkłada taką termoparę pod układ to roztopione kulki do tego się nie przyklejają?
    W sumie to tylko potrzebne przy wylutowaniu, a przy wlutowywaniu i tak chyba się tego nie wsadza?
    Ciekawe czy jak się dmuch z góry ok. 300 stopni to czy ta izolacja się nie stopi, w specyfikacji piszę że izolacja wytrzymuje 260 stopni.
    Nie wiem gdzie można kupić urządzenie co podłącza się pod nie tą termoparę.
    snopa
    Level 14  
    Termoparę tę wkłada się tylko podczas demontażu układu pod jego spód.
    300st nie spali izolacji, sprawi że będzie plastyczna.
    Co do sposobu podłączania, to pasuje do każdego miernika który współpracuje z termoparą typu K. Tylko trzeba zamocować odpowiednie złącze niektóre mierniki mają złącze typu banan inne standardowe złącza termopary z dwoma płaskimi bolcami. Najtaniej wyjdzie miernik TM902C
    tomiok
    Level 33  
    RF800 - można wyrzucić za okno.
    Jak dla mnie szkoda kasy nawet 1 zł za 100 L nie zapłacę za coś takiego.
    Polecam marki: Kester , amtech , Warton, AIM NC254, OM338 itp.

Na topnikach do BGA nie można oszczędzać !
    Od kulek, topnika i odpowiedniego profilu grzania zależy powodzenie,
    no i od pewnego układu - nie szlifu.
    McMarycha
    Level 31  
    Topnik polecę warton jelly flux brown. Sam nie mam jeszcze wprawy ale wydaje mi się że jest dobry do wlutu i wylutu. Także mam rf800 ale służy mi do czyszczenia układów z pozostałości po wartonie i innych zabrudzeniach.
    tomiok
    Level 33  
    McMarycha wrote:
    Topnik polecę warton jelly flux brown. ...

Może być ale do wylutu ;-)
    RF800 - wyrzuciłem, nie polecam do niczego :-/

Jeśli Warton, to FUTURE HF REWORK JELLY FLUX Warton.
    Ewentualnie AIM NC254 albo ALPHA OM-338