Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

TV LCD Grundig Cinaro 26 LXW

Galmido 03 Nov 2013 15:43 3060 4
Wago
    Galmido
    Level 10  
    Witam,

posiadam dosyć stary już telewizor LCD marki Grundig. Telewizor działał bezawaryjnie tylko kilka miesięcy po kupnie, nie został jednak oddany na gwarancję bo problemy z nim były na tyle mało dokuczliwe, że więcej zachodu byłoby z reklamacją niż z olaniem tego.

Na początku telewizor przestał włączać się przyciskiem na obudowie. Po włączeniu dioda sygnalizująca gotowość ledwo świeciła (w tym telewizorze w trybie ready dioda świeci bardzo mocno, po włączeniu telewizora jest raczej mało widoczna), a telewizor nie reagował na żadne komendy, czy z pilota, czy z wbudowanego panelu. Należało go kilka razy szybko włączyć i wyłączyć, tak by trafić z włączeniem w moment gdy dioda gasła (w momencie gdy gasła na chwilę przed całkowitym zgaśnięciem zapalała się na maksymalną moc, tak jak w trybie ready), wtedy telewizor załapał i wszystko działało dopóki nie został ponownie wyłączony tym przyciskiem lub odpięty od gniazdka. Problem utrzymał się do dzisiaj, nie udało mi się zlokalizować jego przyczyny.

Dwa lata temu telewizor przestał w ogóle działać - po uruchomieniu matryca migała kilka razy na sekundę. Diagnoza - zużyte kondensatory. Był to jednak raczej zapasowy telewizor, więc pozostał on w tym stanie dwa lata, nie było nic naprawiane. Tydzień temu zamówiłem kondensatory, wymieniłem te spuchnięte (łącznie 4 sztuki w module zasilania) i wszystko zaczęło działać bez najmniejszego problemu.

Niestety, nie nacieszyłem się nim długo. Dwa dni temu, czyli jakieś 4 dni po naprawie telewizora, zauważyłem na matrycy jakieś uszkodzenie w górnym, prawym rogu. Z początku było to zwykłe miejscowe przyciemnienie obrazu, dosyć mocne co prawda, ale nie przeszkadzało. Niestety, uszkodzenie bardzo szybko (w ciągu kilku godzin) urosło do kilku centymetrów wielkości i w pewnych momentach matryca całkowicie nie wyświetla w tym miejscu obrazu. Wygląda to tak, jakby w matrycę wnikała wilgoć - uszkodzenie ma formę zaokrąglenia na górnym i dolnym prawym rogu matrycy, obejmuje też częściowo górny i prawy bok telewizora. Na chwilę obecną wygląda na to, że przestało się rozszerzać. Uszkodzenie jest w sumie dziwne, wygląda tak, jakby w matrycę wnikała wilgoć, ale objawami jest znaczne przyciemnienie obrazu w objętym miejscu oraz błędy w wyświetlaniu kolorów - w momencie gdy telewizor wyświetla białe tło, np. w jakiś reklamach, w miejscu objętym uszkodzeniem jest widoczny tylko kolor czerwony - zielone i niebieskie subpiksele w ogóle nie są zapalone. Na niebieskim tle jest to tylko lekkie przyciemnienie obrazu. Na zielonym praktycznie całkowity brak jakiegokolwiek światła - piksele ledwo się palą. Uszkodzenie pojawiło się jednego dnia i w ciągu kilku godzin urosło do takich rozmiarów jakie są widoczne na zdjęciach.

Więc, moje pytanie - co to jest? Wilgoć? Gdyby to była wilgoć, to w uszkodzonych miejscach nie powinno być takich problemów z kolorami, matryca albo by nie działała, albo wyraźnie byłoby widać płyn znajdujący się pomiędzy matrycą, a warstwą rozpraszającą. Matryca nie reaguje na żadne naciskanie czy głaskanie, nie można ręcznie wywołać powiększenia lub zmniejszenia obszaru uszkodzenia. Dodatkowo tego problemu nie było przez pierwsze 2-3 dni po pierwszym włączeniu telewizora po około 2 latach bezczynności.
  • Wago
    satgal
    Level 40  
    Taki efekt na matrycy jest gdy ma ona problemy z wenętrznymi połączeniami na niej. Często wystarczy lekko ją przegiąć dla sprawdzenia aby coś się zmieniło.
  • Wago
    Galmido
    Level 10  
    Dociskanie czy próby wygięcia nie dają żadnego rezultatu, uszkodzenie ani nie znika, ani się nie rozszerza. Co prawda nie próbowałem jeszcze robić tego na wyjętej z obudowy telewizora matrycy, ale nie podejrzewam by było to spowodowane na przykład jej wygięciem podczas skręcania telewizora po naprawie. Uszkodzenie pojawiło się samoistnie 2-3 dni po naprawie telewizora, od czasu naprawy telewizor nie był nawet dotykany - został włączony i nie było potrzeby nawet do niego się zbliżać.

Zaobserwowałem też, że obszar objęty uszkodzeniem rozszerzył się po tym, jak wyczyściłem ekran. Użyłem do tego płynu przeznaczonego specjalnie do czyszczenia ekranów LCD i dotykowych, który był używany wielokrotnie na innych matrycach (laptop, netbook, monitor, tablet, smartfon), tak więc nie wydaje mi się by była to jego wina.

Planuję dzisiaj rozkręcić telewizor jeszcze raz i sprawdzić, czy wymienione kondensatory przypadkiem nie odlutowały się lub czy nie padł w międzyczasie jakiś kolejny. Przy okazji rozbiorę też całą matrycę by sprawdzić, czy nie wniknęła w nią jakaś wilgoć lub nie jest uszkodzona warstwa rozpraszająca światło, ale też nie wydaje mi się by była to przyczyna takiego zachowania.

Uszkodzenie jest widoczne także wtedy, kiedy telewizor nie jest podłączony do żadnego źródła sygnału. Myślałem przez chwilę, że jego powodem mogło być na przykład uszkodzenie kabla Euro (dekoder ma wyjście tylko na Euro), ale skoro problem występuje także na całkowicie odłączonym telewizorze to w takim razie nie jest to wina dekodera czy kabla.

Dodam jeszcze, że nie jest to na pewno efekt wypalenia matrycy. Miałem już monitor LCD w którym wypalał się na matrycy obraz, miałem też monitor w którym matryca całkowicie się wypaliła - wtedy w uszkodzonym miejscu nie działał żaden subpiksel, a obszar uszkodzenia miał ostre krawędzie, nie zaokrąglone tak jak tutaj.

Czy uszkodzenie mogło zostać wywołane z powodu np. złej instalacji elektrycznej w domu? Z tego co się orientuję, od lat jest problem z prawidłowym uziemieniem, kilka lat temu opisywałem na elektrodzie sytuację z moim monitorem LCD który uległ spaleniu po uderzeniu pioruna w dom, cały ładunek poszedł w mój komputer przez co spaleniu uległ monitor, router i płyta główna, a mniejszym uszkodzeniom zasilacz komputera i karta graficzna (spalone wyjście DVI). Od tamtej pory jest problem z uziemieniem w domu, komputer lubi czasami popieścić prądem, a przed wymianą domowej termy powodowała ona przebicie instalacji elektrycznej do instalacji wodnej (po nagrzaniu wody do pewnej temperatury szło zwarcie które wyłączało hebel główny domu, w momencie gdy hebel opadał było przebicie na całą instalację, jeśli ktoś dotykał np. kaloryfer lub mył w tym momencie ręce to nieźle mógł się zdziwić).
    satgal
    Level 40  
    Jeżeli nie reaguje na jakieś mechaniczne kombinacje a była moczona jakąś chemią to między szko a naklejoną na nią folią polaryzacyjną dostał się ten płyn penetrujący. Może będzie to widać nawet gdy tv jest wyłączony.
    tohile
    Level 2  
    satgal wrote:
    Taki efekt na matrycy jest gdy ma ona problemy z wenętrznymi połączeniami na niej. Często wystarczy lekko ją przegiąć dla sprawdzenia aby coś się zmieniło.

Satgal, to jest po prostu masakra. Albo nie czytasz, co mnie by tu akurat nie dziwiło, no ale są przecież zdjęcia!