Witam Serdecznie,
Tematem mojej projektu jest:
Zrealizować rozproszoną grę sieciową o następującej funkcjonalności. Dany jest świat w postaci czterech tablic NxN zawierających mapę danej części, połączonych szeregowo i zapętlonych. Na mapie mogą wystąpić dwa rodzaje terenu: wolna przestrzeń i zabudowa. Z każdej części świata pochodzi jedna istota, która może się poruszać we wszystkich jego częściach startując w części macierzystej. Napisać 4 programy implementujące poszczególne części świata i sterujące poszczególnymi istotami przy następujących założeniach:
Ruch możliwy jest wyłącznie w wolnej przestrzeni.
Przejścia między częściami świata są możliwe o ile przystają do siebie wolnymi przestrzeniami.
W jednym z pól jednego świata ukryty jest skarb. Wygrywa ten kto go znajdzie.
Każda istota ma kompas pokazujący kierunek do skarbu.
Część wolnych pól jest losowo zaminowana
Wejście na minę eliminuje gracza.
Użytkownik programu sterującego daną częścią świata widzi:
Stan poszczególnych części (w tym pozycje istot innych graczy) ale ograniczony jedynie do obszarów odwiedzonych przez jego istotę. Pozostałe obszary są niewidoczne. Za część odwiedzoną należy przyjąć pole, na którym znalazła się istota oraz jej najbliższe sąsiedztwo.
W odwiedzonym wolnym polu widoczna jest liczba min otaczających to pole (jak w grze Saper)
Projekt przeznaczony jest dla 4 podzespołów 1-osobowych. Każdy podzespół implementuje środowisko w innym języku programowana/środowisku:
C++ platformie Windows ---> ja na tym robie
Java
C#
C++ na platformie Unix lub Python
Mechanizm komunikacji sieciowej: dowolny
Jestem osobą która zna dosyć dobrze język c++, umiem sobie radzić z różnymi zagadnieniami, ale nigdy nie używałem komunikacji TCP/IP w c++.
Nie wiem w sumie jak się nawet za coś takiego zabrać. Każda podpowiedź będzie dla mnie ważnym elementem, który pozwoli mi wykonać takową grę.
Pozdrawiam