Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Audacity 2.0.4 - Ciche nagranie....

Enjay 05 Nov 2013 06:47 3570 10
    Enjay
    Level 10  
    Witam ! ! !

Mam starą kasetę magnetofonową, z której chciałem zgrać audio(spotkanie rodzinne, gdzie mówi kilka osób na raz).
    Przy odtwarzaniu na starym magnetofonie mogę zrozumieć wszystkie głosy. Przy zgraniu do pliku MP3 na nowy komputer z kartą Realtek High Definition Audio jest cicho i niezrozumiale.
    Korzystałem z programów Audacity, Adobe Audition 3.0, oraz z GoldWave 5.69, robiłem odszumianie, wzmacnianie i nic to nie dało - na każdym ten sam efekt, czyli, przede wszystkim cicho ! !
    Czy jest sposób aby to jakoś "podkręcić"...? ?

Pozdrawiam
    xE5150
    Level 25  
    Witam!

Zamiast bawić się efektami, postaraj się dostarczyć odpowiedni poziom sygnału do karty dźwiękowej. GoldWave świetnie pokazuje poziom sygnału wejściowego. Należy uważać, aby sygnał nie był zbyt słaby oraz zbyt mocny.

Pozdrawiam!
    User removed account
    Level 1  
    Enjay
    Level 10  
    Witam ! ! !

@LA72 - wzmacniałem
    @xE5150 - ustawiałem to w taki sposób aby nie "przeginać" w żadną ze stron,a mimo to...
    @anmedia - magnetofon połączony jest z kompem kablem audio(dwie takie same końcówki jak w słuchawkach, które podłączam do Skype). Potem włączam program (jeden z trzech wyżej wymienionych), ustawiam jak najbardziej optymalnie, cofam kasetę ... i klikam na record.

Pozdrawiam
    User removed account
    Level 1  
    Enjay
    Level 10  
    Witam ! !

Mam stary magnetofonu bez wejścia/wyjścia na chinche.
    Mam również kabel Jack 3,5mm - 2x chinch.
    Zastanawiam się jak można by go wykorzystać.

Pisząc "ustawiam optymalnie" miałem na myśli to aby magnetofon nie był ustawiony za cicho ani za głośno
    User removed account
    Level 1  
    Enjay
    Level 10  
    Witam ! ! !

Jak pisałem o tym kablu od razu wpadł mi pomysł z nagrywarką DVD.
    Mam taką i właśnie skończyłem zgrywanie.
    Zapisałem to na płytce DVD z której w kompie wyciągnąłem audio (niestety w MP3)
    Mogę jeszcze pozmieniać rozszerzenia w programie XrecodeII.
    Twoim zdaniem jaka konwersja była by najlepsza..? ?
    User removed account
    Level 1  
    Enjay
    Level 10  
    Witam ! !

Po zapisaniu nagrania na HDD nagrywarki, wypalam płytke DVD a z niej wyciągam Audio programem XrecodeII.
    Czy jest jeszcze jakaś inna droga aby nie tracić na jakości dźwięku, kopijując w ten sposób..? ?